• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.9°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.9°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.1°C / 1.8°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  6 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 12.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%
Το οικόπεδο στην οδό Μισαραλιώτου όπου πρόκεται να ανεγερθεί το εννιαώροφο ξενοδοχείο

Το οικόπεδο στην οδό Μισαραλιώτου όπου πρόκεται να ανεγερθεί το εννιαώροφο ξενοδοχείο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων

 • A-
 • A+
Μετά τις έντονες αντιδράσεις για τη δεκαώροφη οικοδομή που «εξαφανίζει» την Ακρόπολη και τη νέα που ακολουθεί, τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος αποφάσισαν την επανεξέταση των φακέλων των δύο ακινήτων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών της περιοχής Μακρυγιάννη για τη δεκαώροφη οικοδομή που «εξαφανίζει» την Ακρόπολη και τη νέα που ακολουθεί, τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος αποφάσισαν χθες την επανεξέταση των φακέλων των δύο ακινήτων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Από την κοινή ανακοίνωση, είναι σαφής η διαφορετική αντιμετώπιση του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, που έχει αδειοδοτηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας, από αυτό που προβλέπεται να ανεγερθεί στην οδό Μισαραλιώτου.

Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος του ύψους των νέων οικοδομών, με βάση το διάταγμα του 1975, γίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού για τη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για την υπόλοιπη περιοχή διαβιβάζονται στο ΚΑΣ μόνον όταν έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες, όπως στις δύο περιπτώσεις.

Για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του θέματος, θα αξιοποιηθεί η νομολογία του ΣτΕ για να θεσμοθετηθούν αυστηρότεροι όροι δόμησης σε περιοχές γύρω από την Ακρόπολη.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μία ημέρα πριν από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Εθνος» είχε συγκροτηθεί επιτροπή η οποία σε ένα δίμηνο θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την αναθεώρηση του ύψους των νέων κτιρίων.

«Οφείλουμε, ακόμη και όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπογραμμίζει: «Σταθερός προσανατολισμός μας είναι η αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων στο πλαίσιο μιας ενιαίας χωροταξικής και πολεοδομικής πρακτικής».

Με τον νόμο 4067 του 2012 (υπηρεσιακή κυβέρνηση Π. Πικραμμένου), το ύψος της νέας οικοδομής σε περιοχές με συντελεστή δόμησης πάνω από 2,4 ορίζεται στα 32 μέτρα, αλλά μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μέτρο σε περιπτώσεις που το κτίριο θα διαθέτει φυτεμένο δώμα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιφάνειάς του. Τα 33 μέτρα αντιστοιχούν σε δεκαώροφη οικοδομή.

Εχει ενδιαφέρον ότι με το άρθρο 10 προβλέπονται και κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση σε πυκνοδομημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς και των Δήμων Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου, Βόλου, Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και Ιωαννίνων, που αφορούν μεγάλα ακίνητα. Οικόπεδα που έχουν ή εξασφαλίζουν ύστερα από συνένωση εμβαδόν μεγαλύτερο από αυτό που ορίζει η αρτιότητα της περιοχής έχουν δικαίωμα για πολεοδομικό μπόνους, με αύξηση της δόμησης έως 25%, εάν μειώσουν την κάλυψη του ακινήτου και διαθέσουν τον χώρο σε κοινή χρήση. Αυτό επιτρέπει σε μεγάλες ιδιοκτησίες να «ψηλώνουν», αφήνοντας μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η περιοχή κάτω από την οδό Ροβέρτου Γκάλι έχει χαρακτηριστεί πολεοδομικό κέντρο και έχει συντελεστή δόμησης 3,6, που είναι από τους υψηλότερος στη χώρα.

Από στοιχεία του φακέλου του ακινήτου στην οδό Φαλήρου προκύπτει ότι η άδεια δόμησης εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας το 2016 και έχει αναθεωρηθεί άλλες τρεις φορές, το 2017, 2018 και 2019. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν προηγηθεί εγκρίσεις από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ η χορηγηθείσα άδεια αφορά οικοδομή με ισόγειο και άλλους δέκα ορόφους.

Δόμηση στην Ακρόπολη: Μιλούν δυο από τους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων

► Νάσος Ηλιόπουλος: Να αναδείξουμε την τεράστια σημασία του ιστορικού μνημείου
► Κώστας Μπακογιάννης: Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους. Οφείλουμε να τη σεβόμαστε

Κώστας Μπακογιάννης - Νάσος Ηλιόπουλος | EUROKINISSI

Ηπιότερους όρους δόμησης στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη εισηγούνται, με ορατές διαφοροποιήσεις, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος σε γραπτές δηλώσεις τους.

Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τον επίσης υποψήφιο Παύλο Γερουλάνο. Η θέση του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ήταν ένας από τους συνυπογράφοντες υπουργούς (Πολιτισμού) τον νόμο του 2012.

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» καλεί την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολεοδομική νομοθεσία, συνδέοντας τη δόμηση και με τους κινδύνους που δημιουργεί στους μονίμους κατοίκους η επέλαση του AirBnB.

«Η αθρόα έλευση τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα την άτακτη παραμόρφωση του αστικού τοπίου και την άλωση του δημόσιου χώρου. Τόσο τα καταλύματα προς ενοικίαση όσο και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος τείνουν να θέσουν υπό διωγμό την κατοικία από την ιστορική περιοχή γύρω από την Ακρόπολη» τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:

«Η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει να οργανώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει να αναδείξουμε την τεράστια σημασία της περιοχής και του μοναδικού μνημείου της Ακρόπολης, να προστατεύσουμε τους κατοίκους από την όχληση, να ενισχύσουμε την κατοικία διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους για την καθημερινότητα της περιοχής (φωτισμό, ελεύθερους χώρους, καθαριότητα). Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοτικό γυμναστήριο που λειτουργούσε στο Κουκάκι, στο ‘‘Σινέ Μίτσι’’, έκλεισε γιατί ο χώρος δεν διατίθεται πλέον από τον ιδιοκτήτη του και δεν βρέθηκε άλλος χώρος. Αυτομάτως αυτό σημαίνει υποβάθμιση της καθημερινότητας για τους κατοίκους. Και εδώ έχει ευθύνη ο δήμος να παρέμβει και να προστατεύσει τους όρους και την ποιότητα ζωής. Η ζώνη ελέγχου του ύψους των κτιρίων που καθορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 1975 θα πρέπει να επικαιροποιηθεί με τη συνεργασία των δυο αρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Προτείνουμε να θεσπιστούν ηπιότεροι όροι δόμησης, ανώτατο ύψος κτιρίων, χρήσεις γης, ως γνώμονες για τις πολεοδομικές αδειοδοτήσεις με απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από την υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων».

«Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους. Σε όσους έφυγαν και σε εκείνους που θα έρθουν. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε πολεοδομικά εκτρώματα να ξεφυτρώνουν γύρω της και να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στο φως της» επισημαίνει σε χθεσινή δήλωσή του ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των υψηλών συντελεστών δόμησης που ισχύουν στη συγκεκριμένη περιοχή και προτείνει:

«Ο νόμος μάς δίνει σήμερα τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα νέο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας. Θα υπάρξει μια ειδική προσέγγιση σε επιλεγμένες ζώνες γύρω από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη. Με αξιολόγηση των σημερινών πολεοδομικών ρυθμίσεων και προβλέψεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Και διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου όπου κρίνεται απαραίτητο. Ετσι διασφαλίζουμε την ανάδειξη και προβολή των ιστορικών μας μνημείων. Είναι δηλαδή μια ευκαιρία για εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για να αποκτήσει η πόλη μια ξεκάθαρη ταυτότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τέλη Μαρτίου οι νέοι όροι δόμησης σε Μακρυγιάννη-Κουκάκι
Στα τέλη Μαρτίου θα οριστικοποιηθούν οι νέοι όροι δόμησης στην πολεοδομική ενότητα Μακρυγιάννη-Κουκάκι, αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος που εκδόθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Τέλη Μαρτίου οι νέοι όροι δόμησης σε Μακρυγιάννη-Κουκάκι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Ενας πρότυπος οικισμός, έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος θέλει να αλλάξει τις όψεις των αστικών κέντρων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές ενεργοβόρες πολυκατοικίες, αλλά τη διαφορά στο περιβάλλον θα την κάνει αν...
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας