• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.4°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 6.8°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 18.1°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.3°C
  6 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  2 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.1°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.4°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  95%
To δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου, που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης, γιγαντώνεται εμποδίζοντας τη θέα στην Ακρόπολη.

To δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου, που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης, γιγαντώνεται εμποδίζοντας τη θέα στην Ακρόπολη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περικυκλώνουν την Ακρόπολη με ξενοδοχεία - τέρατα

 • A-
 • A+
Mια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη στο Κουκάκι, νότια της Ακρόπολης, αποτελεί η ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων, οι άδειες οικοδόμησης των οποίων βρέθηκαν στο «στόχαστρο» κατοίκων της περιοχής, που ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας.

Mια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη στο Κουκάκι, νότια της Ακρόπολης, αποτελεί η ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων, οι άδειες οικοδόμησης των οποίων βρέθηκαν στο «στόχαστρο» κατοίκων της περιοχής, που ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας.

Η υπόθεση αναδεικνύει την αναποτελεσματική προστασία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, την ανυπαρξία μέριμνας για την προστασία μιας ιστορικής περιοχής κηρυγμένης ως αρχαιολογικού χώρου, όπου η πολεοδομική συγκρότηση χαρακτηρίζεται από εξαώροφες έως επταώροφες αστικές πολυκατοικίες και διώροφα νεοκλασικά οικήματα.

Και συμπίπτει με μια χρονική στιγμή όπου η κορυφούμενη αθρόα έλευση μαζικού και μη τουρισμού και η άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οδηγούν σε διωγμό τη χρήση της κατοικίας από αυτήν τη συνοικία.

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα όλο το παρασκήνιο γύρω από αυτή την υπόθεση.

Μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου, σε απόσταση ενός μόλις οικοδομικού τετραγώνου πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης, που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης, ενώ μόλις λίγους μήνες μετά (12/10/2018) εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κατόπιν ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ, η ανέγερση ενός δεύτερου εννιαώροφου ξενοδοχείου επί των οδών Μισαραλιώτου 7, 9, 11 και Τσάμη Καρατάσου 4.

Αριστερά, η πρόσοψη του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου το υψόμετρο

του οποίου ξεπερνά κατά πολύ τα γειτονικά 7ώροφα. Δεξιά, στο κόκκινο πλαίσιο

τα οικόπεδα επί των οδών Φαλήρου (όπου βρίσκεται το δεκαώροφο ξενοδοχείο)

και Μισαραλιώτου (όπου πρόκειται να ανεγερθεί το εννιαώροφο) περιμετρικά

του Μουσείου της Ακρόπολης και κάτω από τον Ιερό Βράχο.

«Ανορθογραφίες» στην άδεια

Σε ό,τι αφορά την ανέγερση του 10ώροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα επί της οδού Φαλήρου, το «πράσινο φως» για την οικοδόμησή του δόθηκε με τις πράξεις έγκρισης και άδειας δόμησης που εκδόθηκαν (στις 28/11/2016 και στις 23/1/2017 αντίστοιχα) από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου της Αθήνας.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, αυτές οι δύο άδειες στερούνται νομιμότητας, αφού εκδόθηκαν δίχως τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Ετσι, παρ’ όλο που πρόκειται για ένα κτιριακό έργο μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, δεν έλαβε γνωμοδότηση από το ΚΑΣ. Αυτή η απουσία τής κατά νόμο γνωμοδότησης του ΚΑΣ παρακάμφθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων που εξέδωσε άδεια για ανέγερση ενός κτιρίου τελικού ύψους 36,5 μέτρων (!) ορθωμένου μπροστά στην Ακρόπολη.

Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την καταστροφή του άμεσου οπτικού περιβάλλοντος του μνημείου από ένα ξενοδοχείο που ξεπερνά σε ύψος ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης!

Παραβίαση νομοθεσίας

Οπως προκύπτει από την αίτηση έγκρισης δόμησης και τον φάκελο της άδειας του ξενοδοχείου, η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου δεν πραγματοποίησε έλεγχο των προαπαιτούμενων εγκρίσεων για να εκδώσει την άδεια. Αν και η τελική μελέτη για την ανέγερση του κτιρίου θα έπρεπε να υποβληθεί, διά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, προς θεώρηση στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού (μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ), αυτό δεν συνέβη ποτέ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Ετσι, αντί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών να προβεί εγκαίρως σε διακοπή εργασιών και να απαιτήσει την έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ, το κοίταζε να υψώνεται επί 1,5 χρόνο από τα παράθυρα των γραφείων της, που βρίσκονται διαγώνια απέναντι απ’ αυτό, επί της οδού Μακρυγιάννη.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Πολεοδομία του Δήμου της Αθήνας φάκελος για την αναθεώρηση της άδειας του δεκαώροφου ξενοδοχείου, που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αποπερατωθεί και να ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο. Κι αυτό συμβαίνει παρ’ όλο που κάτοικοι από την περιοχή του Μακρυγιάννη έχουν κοινοποιήσει εξώδικα και καταγγελίες προς τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επανελεγχθεί ο φάκελος της άδειας.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, εννιαώροφο ξενοδοχείο που πρόκειται να ανεγερθεί επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, σε ένα από τα μεγαλύτερα αδόμητα οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας, έκτασης σχεδόν 1.500 τ.μ., θα αφορά ένα οικοδόμημα τεραστίου μεγέθους, ύψους 30 μέτρων και με πρόσοψη 27,5 μέτρα -σε μία περιοχή όπου η συμπαγής πολεοδομική μάζα δεν υπερβαίνει τα 21 μέτρα- και θα έχει συνολική δόμηση περίπου 5.300 τ.μ., με δώμα με πέργκολα και πισίνα και τρία υπόγεια γκαράζ.

Συγκριτικά, το δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της Φαλήρου χτίστηκε σε οικόπεδο περίπου 750 τ.μ. και έχει περίπου 2.700 τ.μ. δόμησης. Ετσι, το εννιαώροφο ξενοδοχείο, μετά την ανέγερσή του, θα έχει συμπαγή κτιριακό όγκο διπλάσιου μεγέθους από αυτόν της Φαλήρου.

Πρόσφατα, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αθηναίων χορήγησε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του. Ανάμεσα στις εγκρίσεις που δόθηκαν για την οικοδόμησή του προκαλεί εντύπωση η θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ (25/9/2018), πάνω στην οποία στηρίχτηκε και το σκεπτικό της απόφασης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (12/10/2018), που υπογράφεται από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στην οποία αναφέρεται ότι «η κατασκευή εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον τής εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Ελλειμμα ευαισθησίας

Το παράδοξο είναι ότι, ανατρέχοντας στη νομολογία, σε παλαιότερες εισηγήσεις της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών) αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του ΚΑΣ, διαπιστώνεται μεγαλύτερη ευαισθησία των αρμόδιων φορέων σχετικά με πολυώροφες οικοδομές στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Σε συνεδρίασή του στις 20/12/2005 για την ανέγερση 8ώροφης οικοδομής (26,45 μέτρων) επί των οδών Αθανασίου Διάκου 6 και Πορίνου 5, το ΚΑΣ επιτρέπει, τελικά, την ανέγερση 7ώροφης οικοδομής, συνολικού ύψους 21 μέτρων.

Στη σχετική εισήγησή της η Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι «η κατασκευή διαρκώς υψηλότερων οικοδομών αλλά και το αυξανόμενο πλήθος των σχετικών αιτημάτων αναγκάζει την υπηρεσία να επαναφέρει το ζήτημα διεύρυνσης της ζώνης ελέγχου υψών στην ευρύτερη περιοχή, με συνακόλουθη μείωση υψών των κτιρίων και εναρμόνισή τους προς τα νόμιμα των υφισταμένων οικοδομών».

Είναι απορίας άξιον γιατί 13 χρόνια μετά η ίδια Εφορεία φέρνει προς έγκριση στο ΚΑΣ ένα κτίριο πλέον των 10 μέτρων ψηλότερο (αρχική άδεια για 32 μέτρα) σε σχέση με αυτό που ενέκρινε το 2005. Και χρήζει απάντησης το πώς συνάδουν αυτές οι αποφάσεις και πρακτικές με τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που παρουσιάστηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στην πρόσφατη (5/12/2018) ημερίδα για τις αστικές αναπλάσεις που αφορούσαν την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, την αγορά από το Πράσινο Ταμείο σημαντικών ελεύθερων χώρων, έως και την υπό προϋποθέσεις κατεδάφιση υφιστάμενων κτιρίων με σκοπό την αύξηση του δημόσιου χώρου στην ήδη ασφυκτικά δομημένη πρωτεύουσα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες και οι χρήσεις γης που ισχύουν για την οδό Μισαραλιώτου, βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Αθήνας, είναι ίδιες με αυτές του πολεοδομικού κέντρου, ισχύουν δηλαδή οι ίδιες χρήσεις γης με περιοχές όπως το Σύνταγμα και η Ομόνοια.

Οπως και να ’χει, ο υπουργός Πολιτισμού είναι ο μόνος αρμόδιος, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, να επιβάλει τυχόν περιορισμούς στους όρους δόμησης, με γνώμονα την αυξημένη προστασία του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, ως προστατευόμενου μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιστολή κατοίκων

Οι κάτοικοι της Μακρυγιάννη φοβούνται ότι ο δρόμος έχει ανοίξει και ότι δρομολογείται η κατασκευή και άλλων ξενοδοχείων - μαμούθ. Με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων (υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, Δήμος Αθηναίων), με σκοπό τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής Μακρυγιάννη.

Απαιτούν τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης στην περιοχή, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της γειτνίασής της με τον Ιερό Βράχο, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 24, παρ. 1 και 6 του Συντάγματος, για την αυξημένη προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των 32 μέτρων από τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό στα 21 μέτρα και ο περιορισμός του μεγέθους των νέων ξενοδοχειακών μονάδων (μέγιστη δυναμικότητα 100 κλίνες). Κι ακόμη, η νομική κατοχύρωση ελάχιστης ποσόστωσης της χρήσης μόνιμης κατοικίας.

Σχετικό ψήφισμα έχουν αναρτήσει στον ιστότοπο Avaaz με χιλιάδες υπογραφές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Το οικόπεδο στην οδό Μισαραλιώτου όπου πρόκεται να ανεγερθεί το εννιαώροφο ξενοδοχείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων
Μετά τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών της περιοχής Μακρυγιάννη για τη δεκαώροφη οικοδομή που «εξαφανίζει» την Ακρόπολη και τη νέα που...
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Διασφαλίστηκε ότι η υλοποίηση της επένδυσης θα είναι σύννομη»
Τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της...
«Διασφαλίστηκε ότι η υλοποίηση της επένδυσης θα είναι σύννομη»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όχι στα βιομηχανικά αιολικά και από τους Τηνιακούς της Αθήνας
Την σύμπνοιά της με την καθολική αντίθεση των κατοίκων της Τήνου στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού εξέφρασε η συνέλευση των Αθηναίων Τηνιακών και φίλων της Τήνου , που...
Όχι στα βιομηχανικά αιολικά και από τους Τηνιακούς της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας