Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λίγες μόνο μέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης στη Βουλή του τομεάρχη Ναυτιλίας της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη με σοβαρές αιχμές κατά της Cosco, για παραλείψεις και καθυστερήσεις σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην κινεζική εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, ο υπουργός είπε: «Στη λιμενική βιομηχανία γίνεται προσπάθεια πλέον να γίνουν επενδύσεις, γι’ αυτό έχουμε καλέσει την Cosco να προχωρήσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στις επενδύσεις, ιεραρχώντας πρωτίστως και δίδοντας προτεραιότητα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι μόνοι τους, είμαστε κι εμείς εδώ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Ναυτιλίας -από τότε που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου- αναφέρεται στην Cosco και στις επενδύσεις που είναι υποχρεωμένη να κάνει στο λιμάνι του Πειραιά.

Τον Δεκέμβριο του 2016 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είχε αναφερθεί στα προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, λέγοντας ότι πρέπει να προωθηθούν από την Cosco οι επενδύσεις που αφορούν κυρίως αυτόν τον τομέα.

«Πρέπει γρήγορα να έρθουν οι δεξαμενές της Cosco γιατί είμαστε ήδη προ των πυλών της “πράσινης” ενέργειας, αλλά και της μετατροπής πλοίων για τη χρησιμοποίηση της “πράσινης” ενέργειας και γι’ αυτό θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» είχε τονίσει τότε.

Θυμίζουμε ότι η Cosco είναι υποχρεωμένη βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, εκτός από το τίμημα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, να κάνει στο λιμάνι του Πειραιά σε βάθος δεκαετίας επενδύσεις ύψους 350 εκατ., αν και, όπως κατήγγειλαν πριν από την υπογραφή αλλά και μετά οι εργαζόμενοι, όπως και άλλοι φορείς του Πειραιά, τα 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης οι Κινέζοι είχαν δεσμευτεί ότι στο κομμάτι της ναυπηγοεπισκευής, οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και θα συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση δύο δεξαμενών, εκ των οποίων η μία θα μπορούσε να υποδέχεται δεξαμενόπλοια 300.000 τόνων.

Σχέδιο που, απ’ ό,τι φαίνεται, οι Κινέζοι δεν μπορούν να το υλοποιήσουν, καθώς έχουν προκύψει διάφορες δυσκολίες, όπως το μέρος όπου θα τοποθετηθεί η δεξαμενή.

Οι πληροφορίες λένε ότι γι’ αυτόν τον λόγο ο κινεζικός όμιλος άλλαξε τα σχέδιά του και τώρα σκέφτεται να φέρει στον Πειραιά μια πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων και μια δεύτερη για πλοία μέχρι 120.000 τόνους.

Να υπενθυμίσουμε ότι της ερώτησης του Γ. Πλακιωτάκη και των αναφορών του Π. Κουρουμπλή είχε προηγηθεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2016 η δημόσια επίθεση του προέδρου του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδη, στην Cosco, σε εκδήλωση στο κτίριο του ΕΒΕΠ: «Ο κινεζικός όμιλος αγνοεί την πόλη και τους θεσμικούς παράγοντες-εκφραστές της» και «δεν επιδεικνύει πνεύμα συνεννόησης με τους φορείς της πόλης» είχε πει τότε χαρακτηριστικά.