Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για δημαγωγικές ενέργειες της κυβέρνησης, που ύστερα από περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ στις συντάξεις μοίρασε το έκτακτο επίδομα ύψους 617 εκατομμυρίων, μίλησαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Οι συνταξιούχοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την αυριανή (5 μ.μ.) πανελλαδική κινητοποίησή τους από τα Προπύλαια προς το μέγαρο Μαξίμου.

«Ολες οι κυβερνήσεις τσάκισαν τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε με τον κόπο μιας ζωής. Οι περικοπές που υπέστημεν είναι σαφώς μεγαλύτερες και μονιμότερες και με τη λογική του έκτακτου επιδόματος διαχωρίζονται οι συνταξιούχοι σε αυτούς με υψηλή και χαμηλή σύνταξη και προκαλείται κοινωνικός αυτοματισμός», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» απάντησε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει 13η σύνταξη, θα την έδινε σε όλους τους συνταξιούχους, ενώ με το συγκεκριμένο επίδομα εξυπηρετεί «δικές της ανάγκες και όχι των συνταξιούχων».

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ, να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στα πρότυπα εκείνης των τραπεζών.

«Είναι απαράδεκτο να λένε κάποιοι ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν βγει αλώβητοι. Ακρωτηριάστηκαν συντάξεις, μερίσματα, εφάπαξ. Τα Ταμεία είναι στο χείλος του γκρεμού και με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν μπορούν να υπάρξουν επιχορηγήσεις.

»Το επίδομα είναι δήθεν 13η σύνταξη. Μετά τις 12 φορές που έγιναν περικοπές στις συντάξεις πήραμε κάτι ψίχουλα», τόνισε ο Παναγιώτης Βαβουγυιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου.

Για τη μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα και τις διαφορές μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, δίνοντας παράδειγμα συνταξιούχου στον οργανισμό που το 2009 με 35 έτη ασφάλισης θα λάμβανε 1.600 ευρώ, ενώ σήμερα με 40 έτη θα λάβει 890 ευρώ.

«Αυτή η διαφορά θα φέρει κοινωνικό αυτοματισμό. Η σημερινή αντιπολίτευση εμφανίζεται τώρα υπέρ των συνταξιούχων, αλλά δεν ξεχνάμε τι έκανε ως κυβέρνηση», κατέληξε.