Στην απόφαση της οικειοθελούς επιστροφής στην Τουρκία καταλήγουν ορισμένοι πρόσφυγες.
Η πολυήμερη αναμονή σε συνθήκες που δύσκολα μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος έστω υποφερτές, η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής προσέγγισής τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και η ανασφάλεια για το αύριο οδηγούν 120 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη Χίο στην έξοδο από την Ελλάδα.
Τουλάχιστον τόσους υπολογίζουν στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού ότι θα συγκεντρώσουν τις επόμενες ημέρες, αφού καθημερινά σχεδόν η ιδέα της επιστροφής στην πατρίδα μέσω Τουρκίας, σε ένα δρομολόγιο αντίστροφο εκείνου της ελπίδας που τους έφερε μέχρι εδώ, κερδίζει έδαφος, κυρίως ανάμεσα σε όσους κρατούνται στη ΒΙΑΛ.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει λίστα 22 ατόμων που έχουν δηλώσει και επίσημα την πρόθεσή τους, ενώ υπάρχουν και άλλοι έτοιμοι να συμπεριληφθούν σε αυτήν.
Η αστυνομία από την πλευρά της καλείται να ξεπεράσει τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια συναντά και να ετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα, ώστε όσοι τελικά το επιθυμούν και δεν αλλάξουν γνώμη να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον γνωστό τρόπο της επαναπροώθησης, συνοδευόμενοι από στελέχη της FRONTEX.
