Εκθετος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης διότι παρενέβη, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα, στις λίστες με τους επιτυχόντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την κάλυψη των 100 θέσεων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Οπως εξήγησε ο ίδιος, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του υπουργείου Υγείας είχαν διαπιστωθεί τραγικά λάθη στην αξιολόγηση των φακέλων των γιατρών.
Παρά τις συστάσεις στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα λάθη παρέμεναν, γεγονός που τον οδήγησε στην αδικαιολόγητη σε κάθε περίπτωση παράκαμψη της διαδικασίας.
Το θέμα αποκάλυψε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υφυπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή με σχετικό ερώτημα που κατέθεσε.
Ακολούθησε αλληλουχία αντιδράσεων με απανωτά δημοσιεύματα του «Βήματος», προσωπική επίθεση κατά του υπουργού από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, καταθέσεις πληθώρας ερωτήσεων από βουλευτές του Ποταμιού και της Ν.Δ. για το θέμα, καθώς και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αθέμιτες παρεμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μέσα στον δίχως τέλος διαξιφισμό, όπως σημειώνουν, ο διαγωνισμός κινδυνεύει να ακυρωθεί, οι ΜΕΘ να παραμείνουν κλειστές και οι πολίτες ακάλυπτοι.
Το παραδέχεται
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης στις δύο ανακοινώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα (μία την Παρασκευή 15/4 και μία χθες 19/4), παραδέχεται ότι επενέβη στις λίστες κι επιχειρεί να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος «λάθη» από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο δεν συμμορφωνόταν στις υποδείξεις του υπουργείου που στους ελέγχους έβρισκε πληθώρα λαθών στις μοριοδοτήσεις των γιατρών.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αυτό έγινε διότι, παρότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες, σε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των γιατρών που είχε γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%» και παραθέτει σειρά παραδειγμάτων:
«Είχε υπολογιστεί κακώς ως γενική προϋπηρεσία ο χρόνος για την απόκτηση της ειδικότητας, προϋπηρεσία σε ΜΕΘ που δεν αποδεικνυόταν από πουθενά ή είχαν προσμετρηθεί ανύπαρκτοι μεταπτυχιακοί τίτλοι κ.ο.κ.».
Ετσι, «με στόχο τη γρήγορη αλλά και διαφανή ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια», προσθέτει ο Π. Πολάκης και περνά στην αντεπίθεση μιλώντας για «κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί από συγκεκριμένους κύκλους».
«Εκείνοι που σήμερα μας καταγγέλλουν για “παρέμβαση” είναι οι ίδιοι που πρόσφεραν διαχρονικά και συνεχίζουν να προσφέρουν πολιτική ασυλία σε ένα αποδεδειγμένα αδιαφανές, πελατειακό και διαπλεκόμενο με συμφέροντα καθεστώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αυτή την περίοδο προωθείται η εξυγίανσή του», τονίζει.
Τέλος, μιλά για πρωτοβουλία που είχε αποτέλεσμα τη για πρώτη φορά προσάρτηση και κατάρτιση πίνακα κριτηρίων και πίνακα κατάταξης σε προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ βάσει των προτύπων του ΑΣΕΠ.
Η άκρη του νήματος
Στην ερώτησή του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ο Λ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι υπάρχει θέμα σχετικά με την εγκυρότητα της διαδικασίας επιλογής των επιτυχόντων, ενώ επικαλέστηκε καταγγελίες υποψηφίων σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία είναι αμφισβητήσιμη ως προς τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της.
«Από τη σοβαρότητα των καταγγελιών φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση προβληματική, όπου δεν είναι απίθανο να προκύψουν νομικά ζητήματα και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες για παραποίηση στοιχείων κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης προκήρυξης», είπε.
Οπως στη συνέχεια έγραψε το «Βήμα» (14/4/2016, 17/4/2016), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμείχθηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού, παραποιώντας τους πίνακες βαθμολόγησης των επιτυχόντων.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι αιτήσεις και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Λίγες ημέρες μετά, ο ίδιος απέστειλε επίσημο έγγραφο, με συνημμένο πίνακα κατάταξης των υποψήφιων γιατρών, ζητώντας από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει στις προσλήψεις.
Στη συνέχεια, μέσα στο Σαββατοκύριακο ο βουλευτής του Ποταμιού και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας Κωνσταντίνος Μπαργιώτας ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας για το θέμα των προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπήρξε παραποίηση των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ στις κρίσεις για τους διοριστέους γιατρούς. Αποδεικνύεται ότι σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα παρέμεναν κλειστά, για να έχει τον χρόνο ο κ. Πολάκης να διορίσει όχι αυτούς που χρειάζονταν, αλλά αυτούς που επιθυμούσε ο ίδιος. Τίθεται ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα και απαιτούνται, εκτός από άμεσες εξηγήσεις, και η αποκατάσταση της ομαλότητας και της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής και υπεύθυνος Τομέα Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας πήρε τη σκυτάλη και μίλησε για ύπαρξη «ισχυρών ενδείξεων ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, δηλαδή η επιτροπή αξιολόγησης δεν επικύρωσε οποιονδήποτε πίνακα και το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έλαβε επισήμως τέτοιον πίνακα». Ενδεικτικά αποκάλυψε πως για 72 θέσεις γιατρών έχουν γίνει προς το παρόν 52 ενστάσεις.
«Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Πολάκη να κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ “offshore” του υπουργείου Υγείας», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα 34 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Την ίδια ώρα, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αθέμιτες παρεμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσαν χθες οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας να διερευνηθούν εάν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία τέλεσαν τα αδικήματα αυτά.
