Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πέρασμα θανάτου, αλλά και ελευθερίας έγινε χθες ένας ορμητικός χείμαρρος ανάμεσα στο ελληνικό χωριό Χαμηλό και το Μόιμ της ΠΓΔΜ, καθώς μέσα απ’ αυτό περίπου 1.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι πέρασαν στη γειτονική χώρα με κίνδυνο της ζωής τους.

Τρεις από αυτούς -δυο άντρες και μία γυναίκα- πνίγηκαν χθες το πρωί σε αυτή την απέλπιδα προσπάθεια.

Θρίλερ έως αργά χθες τα μεσάνυχτα για την τύχη των απεγνωσμένων προσφύγων, καθώς δεν υπήρχαν πληροφορίες από τις αρχές της ΠΓΔΜ, που μάλιστα συνέλαβαν Ελληνες φωτορεπόρτερ οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες.

Με κίνδυνο να αφήσουν την τελευταία τους ανάσα στα παγωμένα νερά της ρεματιάς που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα πιο κάτω από την Ειδομένη, εκατοντάδες πρόσφυγες «απέδρασαν» χθες από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που τρεις μέρες τώρα, με την ασταμάτητη βροχή, βυθίστηκε στον βούρκο και μαζί στην απελπισία…

Ενα χαρτί που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής -άγνωστο από ποιους- δημιούργησε την ελπίδα ότι μπορούν να βγουν από το τέλμα των κλειστών ευρωπαϊκών συνόρων που τους έχει καθηλώσει στην αβεβαιότητα, τις αρρώστιες και τις κακουχίες. Εγραφε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.

Περίπου 1.500-2.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, έως χθες το μεσημέρι είχαν σχηματίσει μια τεράστια πομπή παράλληλα με τον φράχτη της ΠΓΔΜ, αναζητώντας το πολυπόθητο πέρασμα.

Και πράγματι το βρήκαν, πέντε χιλιόμετρα πιο κάτω. Ηταν ένας χείμαρρος στο χωριό Χαμηλό του Κιλκίς, όπου νωρίς το πρωί είχαν προσπαθήσει να περάσουν άλλοι 25 πρόσφυγες.

Τρεις πνίγηκαν. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν από την αστυνομία της γείτονος.

Σε όλη τη διαδρομή τούς ακολουθούν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους μεταφραστές που προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το εγχείρημά τους.

Ωστόσο, δεν μπορούν να επέμβουν και να τους σταματήσουν.

«Ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες, άρρωστοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι και παιδιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά επιχείρηση αποτροπής», αναφέρει αξιωματικός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στην «Εφ.Συν.».

Η εικόνα σοκάρει. Ο χείμαρρος έχει φουσκώσει, αλλά οι απελπισμένοι αψηφούν τα ορμητικά νερά του και πέφτουν μέσα.

Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον, περνούν στην άλλη πλευρά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

«Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι άσχημη. Πνιγόμαστε στη λάσπη και τη βροχή. Πολλοί έχουν αρρωστήσει. Τα παιδιά αρρωσταίνουν. Οι γέροι κινδυνεύουν να πεθάνουν. Θέλουμε να πάμε στη βόρεια Ευρώπη όπου υπάρχει ασφάλεια», εξηγούν κάποιοι.

Οταν τους ρωτάς γιατί δεν περιμένουν να γίνει διαχείριση από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, απαντούν αφοπλιστικά:

«Δεν είμαστε δέματα να μας στέλνουν όπου να ’ναι. Σε συγγενείς μας προσπαθούμε να φτάσουμε που έχουν σπίτια και δουλειές σε συγκεκριμένα μέρη. Να δούμε τα αδέλφια, τους γονείς και τα παιδιά μας»…

Οι Ελληνες αστυνομικοί τούς ενημερώνουν ότι διακινδυνεύουν άδικα γιατί οι αρχές της ΠΓΔΜ πιθανότατα θα τους συλλάβουν και την επόμενη μέρα κιόλας θα τους γυρίσουν πίσω. Αλλά δεν ακούν.

Δεν θέλουν να ακούσουν. Ολοι ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν να φύγουν για τη Γερμανία και τη Σουηδία οι περισσότεροι.

Το χαρτί που μοιράστηκε και δημιούργησε αυτή την κατάσταση εκτιμάται πως είναι έργο κυκλώματος δουλεμπόρων.

Το «Spiegel» αναφέρει ότι οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες πως έναντι 800 ευρώ και με μια 8ωρη πορεία μέσα από το δάσος θα περάσουν τα σύνορα.

«Ελληνικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΠΓΔΜ αναφέρουν συστηματικά ότι ένα ξενοδοχείο στην περιοχή των Ευζώνων, 500 μέτρα από τα σύνορα, χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης διακινητών και προσφύγων», σημειώνει.

Η διαδρομή που ακολουθούν είναι από την Ειδομένη προς τους Ευζώνους, ύστερα ακόμη πιο ανατολικά και μετά σε μικρές ομάδες περνούν τα σύνορα σε σημεία όπου ο φράχτης της ΠΓΔΜ φυλάσσεται μόνο με περιπολίες, αλλά όχι σε 24ωρη βάση.

Μετά, η κίνηση γίνεται προς τα βόρεια, προς την πόλη Selemli των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, έως και χθες το βράδυ ήταν εκατοντάδες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, ενώ από την πίσω πλευρά των συνόρων είχε αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Εν τω μεταξύ, ομάδες προσφύγων και μεταναστών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, περιδιάβαιναν πεζή περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στη FYROM.

Οι φωτορεπόρτερ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, πάνω από 30 είναι οι φωτορεπόρτερ και οι εθελοντές που συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε είναι Ελληνες.

Οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες που επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ανάμεσά τους ο απεσταλμένος του ΑΠΕ, Γιάννης Κολεσίδης, που ανέφερε«Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του σκοπιανού στρατού».

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόιμ, που είναι δίπλα από τη Γευγελή, και τους ζητούσαν 260 ευρώ απ’ τον καθένα προκειμένου να τους απελευθερώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους είναι οι: Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και Μάριος Κατσής.