Ένας πολύτεκνος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, επειδή Δήμος της χώρας απέρριψε αίτημα για την απαλλαγή του από την καταβολή δημοτικών τελών, με την αιτιολογία ότι δεν δήλωνε προστατευόμενα μέλη.
Η Αρχή επισήμανε εγγράφως στο Δήμο ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 202 ν. 3463/2006), με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών, ή η πλήρης απαλλαγή για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η εκάστοτε ιδιότητα ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (άρθρο 235 ν. 4389/2016).
Στο ίδιο έγγραφο, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 6 παρ. 1 ν. 3454/2006) «πολύτεκνοι είναι οι γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων (4) τουλάχιστον τέκνων, από έναν ή περισσότερους γάμους, ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους, ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους».
Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αποδεικνύεται η πολυτεκνική ιδιότητα, εστιάζοντας κυρίως στην πρόβλεψη του νόμου (άρθρο 6 παρ. 3 ν. 3454/2006), σύμφωνα με την οποία οι γονείς που την απέκτησαν, είτε με το ν. 860/1979, είτε με το ν. 3454/2006, την διατηρούν και απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή ισοβίως, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν τα δικαιώματα των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα, έστω και του ενός γονέα.
Ο Συνήγορος διατύπωσε τη θέση ότι ο Δήμος προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων του ν. 3464/2006 απορρίπτοντας το αίτημα του πολύτεκνου, επειδή δύο εκ
Τέλος, η Αρχή υπογράμμισε ότι η Α.Σ.Π.Ε. προβαίνει σε θεώρηση των πολυτεκνικών ταυτοτήτων, ακόμα και όταν τα παιδιά των πολυτέκνων έχουν υπερβεί τα
Τελικά, η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα που υπέβαλε ο πολίτης και τη σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, έκανε αποδεκτό το αίτημά του για την ισόβια απαλλαγή του από την καταβολή των δημοτικών τελών, παρά το ότι τα δύο εκ των τεσσάρων τέκνων του είχαν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας.
