Έντονη ανησυχία προκάλεσε η εμφάνιση πολλών νεκρών ψαριών στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων τις τελευταίες ημέρες. Η λίμνη είναι τμήμα προστατευόμενης περιοχής NATURA και οι διαταραχές στο ευαίσθητο οικοσύστημα εύλογα προκαλούν ανησυχία ενώ το φαινόμενο ήταν έντονο στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης και έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους της και τους επισκέπτες.
Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τα νεκρά άτομα ψαριών είναι του ξενικού είδους πεταλούδα (Carassius gibelio), και έχει αρχίσει ήδη η διερεύνηση των αιτιών με συλλογή δειγμάτων ψαριών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, και θα ακολουθήσουν αναλύσεις ενώ εξετάζονται και οι φυσικοχημικές παράμετροι της λίμνης.

Όπως ανακοινώθηκε, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικούς φορείς, όπως τον Δήμο Ιωαννιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΕΛΚΕΘΕ, για ενημέρωση και συντονισμό ενεργειών.
Ο Δήμος Ιωαννιτών από τη μεριά του ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται και αυτός σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, ενώ για την επιστημονική διερεύνηση του ζητήματος, ο Δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, «το περιστατικό αφορά συγκεκριμένο είδος ψαριού («πεταλούδα») και δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο για την εποχή στη λίμνη» ενώ «πιθανολογείται ότι συνδέεται με κλιματολογικές συνθήκες κατά την περίοδο αναπαραγωγής», ωστόσο τα ακριβή αίτια θα τα δείξουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, οπότε αναμένονται και οι τεκμηριωμένες ανακοινώσεις.
![Γιατί εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στη λίμνη των Ιωαννίνων: «Δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο» λέει ο δήμος [εικόνες]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2026/04/psaria-giannena-980x515.jpg)