ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Παρά τα χαρακτηριστικά ενός σκανδάλου μεγατόνων, στην ελληνική δικαιοσύνη καταλήγει -τουλάχιστον προς το παρόν- σε μια υπόθεση περιορισμένων συνεπειών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στα Γιαννιτσά.
Αν και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ γνώριζαν από το 2019 το κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων που φέρεται να είχε στηθεί γύρω από έναν 39χρονο κατηγορούμενο, αυτό συνέχισε να λειτουργεί σχεδόν ανενόχλητο, οδηγώντας εν τέλει σε καταδίκες που δύσκολα αντανακλούν το εύρος του σκανδάλου…
Ψευδείς δηλώσεις
Ο 39χρονος που εμφανίζεται ως κεντρικό πρόσωπο, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε αναπτύξει ένα σύστημα-καρμπόν για την είσπραξη επιδοτήσεων μέσω τρίτων. Σε συνεργασία με λογιστή αξιοποιούσαν αδήλωτα αγροτεμάχια, τα οποία εντοπίζονταν και καταχωρίζονταν προσωρινά σε δηλώσεις Ε9 ανυποψίαστων πολιτών! Μέσα σε λίγες ώρες τα ίδια ακίνητα εξαφανίζονταν από τις φορολογικές δηλώσεις, αφήνοντας πίσω τους μόνο το «αποτύπωμα» που χρειαζόταν για να ενεργοποιηθούν οι επιδοτήσεις.
Η ωμότητα αλλά και η απλότητα της μεθόδου αποτυπώνονται γλαφυρά στη μαρτυρία ενός ανθρώπου που βρέθηκε ξαφνικά «ιδιοκτήτης» εκατοντάδων στρεμμάτων χωρίς να το γνωρίζει: «Εγώ δεν έχω ούτε ένα στρέμμα και βρέθηκα με 300 στρέμματα στα Γιάννινα, άλλα 300 στο Πήλιο, 200 στη Μεσημβρία, έχω καμιά 700-800 στρέμματα. Μου είπαν το βράδυ τα έβαζαν, το πρωί τα έβγαζαν…». Οπως κατέθεσε, πληροφορήθηκε την εμπλοκή του μόνο όταν κλήθηκε στην αστυνομία, ενώ βρέθηκε ακόμη και αντιμέτωπος με οφειλές ΕΝΦΙΑ για περιουσία που ουδέποτε απέκτησε!
Η υπόθεση αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο δηλώνονταν εκτάσεις χωρίς πραγματική αγροτική δραστηριότητα. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση αγρότη που δήλωσε 1.418 στρέμματα βοσκοτόπια στη Χίο χωρίς να διαθέτει ούτε ένα ζώο, επιχειρώντας να εξασφαλίσει επιδοτήσεις ύψους 45.000 ευρώ.
Το πιο κρίσιμο ερώτημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τη δράση του κυκλώματος, αλλά και την ανοχή που φαίνεται να επέδειξαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παρά το γεγονός ότι η πρακτική ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, οι δηλώσεις συνέχισαν να γίνονται δεκτές, με αποτέλεσμα η βασική δικογραφία να αφορά τελικά μόλις τη διετία 2023-2024.
Σε πρώτο βαθμό οι βασικοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών σε ποινές φυλάκισης 12 μηνών, ενώ άλλοι αθωώθηκαν. Η υπόθεση εκκρεμεί πλέον στο Εφετείο Θεσσαλονίκης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφορετικής κρίσης, αν και προς το παρόν… αναβλήθηκε! Μέχρι τότε η εικόνα που διαμορφώνεται μοιάζει να επιβεβαιώνει την παλιά διαπίστωση για ένα σύστημα που λειτούργησε χρόνια, αποκαλύφθηκε με θόρυβο, αλλά προς το παρόν παρήγαγε περιορισμένο αποτέλεσμα.
Φάρσα για βόμβα
Στο μεταξύ φάρσα αποδείχτηκε ότι ήταν το τηλεφώνημα για βόμβα στο γραφείο της βουλεύτριας Σερρών της Ν.Δ., Φωτεινής Αραμπατζή, που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατηγορείται για κακούργημα. Χθες άγνωστος κάλεσε με απόκρυψη λίγο μετά τις 9 το πρωί στο γραφείο της και προειδοποίησε συνεργάτη της για την ύπαρξη βόμβας.
Επιτόπου έσπευσαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με επικεφαλής την αστυνομική διευθύντρια Σερρών, Ευαγγελία Δούμα. Ακολούθησε έρευνα με τη βοήθεια εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης εκρηκτικών υλών στον γραφείο και στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί η ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού.
