Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σήμερα Τετάρτη, 1 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η Οσία Μαρία την Αιγυπτία, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της χριστιανικής παράδοσης, που συνδέεται άμεσα με τη δύναμη της μετάνοιας, ενώ η Μεγάλη Τεσσαρακοστή βαδίζει προς την κορύφωσή της μέσα από τη Βουβή ή Κουφή Εβδομάδα.

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία αποτελεί διαχρονικό σύμβολο πνευματικής μεταστροφής. Η ζωή της, που ξεκίνησε μέσα στην αμαρτία και κατέληξε σε βαθιά άσκηση και αγιότητα στην έρημο, αναδεικνύει τη δύναμη της μετάνοιας και της προσωπικής αλλαγής. Η Εκκλησία προβάλλει τη μορφή της ως πρότυπο για κάθε άνθρωπο που επιδιώκει μια νέα αρχή. Η μνήμη της, μέσα στην τελική ευθεία της Σαρακοστής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπενθυμίζει ότι η πνευματική πορεία δεν έχει όρια και ότι η επιστροφή στον Θεό είναι πάντα εφικτή.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:

  • Οι Άγιοι Γερόντιος και Βασιλείδης οι Μάρτυρες, που έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη.
  • Ο Όσιος Μακάριος ο Ομολογητής και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πελεκητής, που ξεχώρισε για την πνευματική του αντοχή και την αφοσίωσή του.
  • Ο Όσιος Ευλόγιος ο διά Χριστόν Σαλός, που με την ιδιαίτερη μορφή ασκητισμού του δίδαξε ταπείνωση και αυταπάρνηση.

Την ονομαστική τους γιορτή έχουν όσοι φέρουν το όνομα:

  • Βασιλείδης

Η περίοδος αυτή, γνωστή και ως Βουβή ή Κουφή Εβδομάδα, αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές φάσεις της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να στραφούν προς την εσωτερική τους ζωή, να εντείνουν την προσευχή και να προετοιμαστούν για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας. Η σιωπή αυτής της περιόδου δεν είναι απουσία, αλλά ουσιαστική προετοιμασία για την κορύφωση της πίστης.