«Αυτά τα ντοκουμέντα ανήκουν στον λαό» φώναξαν χθες χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και συγγενείς εκτελεσθέντων που συγκεντρώθηκαν στην Καισαριανή, ζητώντας να αποδοθούν στον ελληνικό λαό οι φωτογραφίες που φέρονται να έχουν τραβηχτεί από τον Γερμανό λοχία Χέρμαν Χόιερ λίγο πριν από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών.
Η συγκέντρωση κατέληξε στο Σκοπευτήριο, με τα μέλη της ΚΝΕ να φωνάζουν «Αθάνατοι» για τους 200 που οι ναζί κατακτητές νόμιζαν ότι σκότωσαν, αλλά μετέτρεψαν σε αθάνατα σύμβολα της εθνικής αντίστασης και της ταξικής πάλης. Στο Σκοπευτήριο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, προβλήθηκαν οι φωτογραφίες τους με προτζέκτορα στο ίδιο σημείο που τραβήχτηκαν, ενώ έφτασαν και τα πλακάτ με τα ονόματά τους.
Το αποτέλεσμα ήταν μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά, λιτή τελετή, με στεφάνια, 200 γαρίφαλα και υψωμένες γροθιές, που δείχνει πόσο επίκαιρος παραμένει στις μέρες μας ο αντιφασιστικός αγώνας.

Υποχρέωση
Σύμφωνα με την ΚΝΕ που διοργάνωσε τη συγκέντρωση, η νέα γενιά έχει την υποχρέωση να αναζητήσει την αλήθεια κόντρα στην παραχάραξη της Ιστορίας που προσπαθεί να σβήσει το έπος της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης. «Οι φασίστες που επιχείρησαν να καταστρέψουν το μνημείο δεν έχουν θέση ούτε στην Καισαριανή ούτε πουθενά», τόνιζαν ακόμα τα μέλη της ΚΝΕ και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής της προσφυγικής γειτονιάς, συνώνυμης με το έπος της εθνικής αντίστασης.
Οπως είπαν μέλη του ΚΚΕ και συγγενείς των εκτελεσμένων, την 1η Μαΐου 1944, «οι κήποι και τα περιβόλια της Καισαριανής μαδήθηκαν για τα “μαγιάτικα στεφάνια του θανάτου”. Ανάμεσα στους ομιλητές, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής, που ήταν 6 ετών όταν εκτυλίχθηκε η θηριωδία. «Ημουν 6 ετών όταν πέρασαν τα φορτηγά προς εκτέλεση των ανθρώπων μας. Ρώτησα τη μάνα μου πώς ήταν δυνατόν να τραγουδάνε. Σήμερα, 88 χρόνων, βρίσκομαι τόσα χρόνια στο Κομμουνιστικό Κόμμα γιατί έψαχνα να βρω γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν τόσο τολμηροί και για τι πάλεψαν. Ζήτησαν να παλέψουν ενάντια στους κατακτητές, αλλά τους παρέδωσαν στους Γερμανούς».
Αποκατάσταση
Οι ομιλίες διακόπτονταν από συνθήματα όπως «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσαν οι κομμουνιστές» και «Δόξα και τιμή στην Καισαριανή, σε κάθε νεκρό κομμουνιστή».
Ο νυν δήμαρχος της Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου των 200 που βανδαλίστηκε από αγνώστους. «Οι 200 κομμουνιστές αποτελούν φάρο, χρέος και παράδειγμα για εμάς. Ηταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εξόριστοι από τη δικτατορία του Μεταξά και μετά στις φυλακές Ακροναυπλίας. Οι φωτογραφίες αυτές δεν μπορούν να θεωρούνται εμπόρευμα. Είναι ιστορικά ντοκουμέντα ανεκτίμητα για τον λαό μας», είπε μεταξύ άλλων. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δημοτικό συμβούλιο της Καισαριανής αποδέχθηκε το αίτημα της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ για την αποκατάσταση του μνημείου που βανδαλίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ανάμεσα στους ομιλητές και ο Δημήτρης Κυριακούδης, ο παππούς του οποίου -με το ίδιο όνομα- εκτελέστηκε το 1944. Μίλησε για την αποκάλυψη των φωτογραφιών που επανέφερε τα γεγονότα από τη σφαίρα του θρύλου σε μια πραγματικότητα, με τους 200 να οδεύουν με αξιοσημείωτη ηθική ανωτερότητα και αξιοπρέπεια προς τον θάνατο. «Αυτές οι φωτογραφίες είναι η καλύτερη απάντηση στις θεωρίες για τα δύο άκρα και το τέλος της Ιστορίας», είπε ακόμη με νόημα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες να εξισωθεί ο ναζισμός με τον κομμουνισμό πέφτουν στο κενό.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που τόνισε ότι «το ηθικό μεγαλείο που έχουν οι φωτογραφίες αυτές, όπου αποτυπώνονται οι κομμουνιστές που οδηγούνται στον θάνατο σε λίγα λεπτά, αποτελεί παράδειγμα, υπόδειγμα για τις νέες γενιές, για όλο τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου».
«Εχουμε την τιμή και την περηφάνια να αποκαλούμε αυτούς τους 200 συντρόφους μας. Οι διώξεις τους ξεκίνησαν από την αστική δημοκρατία, συνεχίστηκαν από τη δικτατορία του Μεταξά και έφτασαν στην εκτέλεση από τους ναζί. Νόμιζαν ότι τους σκότωσαν, αλλά τους έκαναν αθάνατους!» Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ
«Κοκκίνισε ξανά»
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ, και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Καισαριανή κοκκίνισε ξανά. Με αυτές τις φωτογραφίες, τραβηγμένες 82 χρόνια πριν, ο χρόνος πάγωσε. Εχουμε την τιμή και την περηφάνια να αποκαλούμε αυτούς τους 200 συντρόφους μας. Οι διώξεις τους ξεκίνησαν από την αστική δημοκρατία, συνεχίστηκαν από τη δικτατορία του Μεταξά και έφτασαν στην εκτέλεση από τους ναζί. Νόμιζαν ότι τους σκότωσαν, αλλά τους έκαναν αθάνατους!».
Κλείνοντας, θα αποτυπώσουμε αυτό που ακούσαμε από ηλικιωμένη κάτοικο της Καισαριανής και το σκέφτηκαν οι περισσότεροι στο Σκοπευτήριο: «Οι 200 επέστρεψαν συμβολικά στο Σκοπευτήριο, το θυσιαστήριο της λευτεριάς. Ισως μετά την ανακάλυψη των φωτογραφιών έγινε επιτέλους το μνημόσυνο που έπρεπε στη μνήμη τους»…
