Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην περιοχή Φενεός Κορινθίας, σε δασική έκταση, ξέσπασε πυρκαγιά την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν σταμάτησε να καίει για περίπου δύο ημέρες, ακόμα και αν η κατάσταση έδειχνε καλύτερη την Τετάρτη το πρωί. Σήμερα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι κάτοικοι μετρούν τις «πληγές» τους.

Αναζωπυρώσεις την Τετάρτη

Αναζωπύρωση σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα δυτικά από τις περιοχές Μάτι, Αχλαδέα και Αμυγδαλέα Κορινθίας, με τους κατοίκους να φεύγουν από τα σπίτια τους και να κατευθύνονται προς την Αρχαία Φενεό (Καλύβια).

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 340 πυροσβέστες με 15 πεζοπόρα τμήματα και 75 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποίησαν συνολικά 21 εναέρια μέσα εκ περιτροπής (11 αεροπλάνα και 10 ελικόπτερα).

Τι γίνεται τώρα 

Οι πυροσβέστες, πλέον, αντιμετωπίζουν λίγες μόνο εστίες στο σημείο της αναζωπύρωσης.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο προκειμένου να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Συγκεκριμένα επιχειρούν 360 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α, εθελοντές και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Με το πρώτο φως της ημέρας οκτώ εναέρια μέσα, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα έχουν διατεθεί και αναμένεται αργότερα να ενισχυθούν.

Οι συλλήψεις για εμπρησμό 

Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη συλληφθεί δύο άτομα με κατηγορίες για εμπρησμό από αξιωματικούς της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους της Κορίνθου.

Τα δύο άτομα έκαναν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης για την προετοιμασία rave party κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

Πάνω από 11.000 τα στρέμματα που κάηκαν

Οι πρώτες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το meteo.gr, του οποίου δορυφόροι πέρασαν πάνω από την περιοχή το μεσημέρι της Τετάρτης δείχνουν ότι μέχρι τότε είχαν καεί περίπου 11.450 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές μεταξύ Καστανιάς, Λαύκας, Μοσιάς και Οροπεδίου Φενεού, χωρίς να υπολογίζεται η αναζωπύρωση.

Δύο πυροσβέστες στο νοσοκομείο 

Καθώς η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε κατά την αναζωπύρωση, υπενθυμίζεται πως δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, χωρίς πάντως να διατρέχει κίνδυνο η κατάσταση της υγείας τους. Συγκεκριμένα, ο ένας πυροσβέστης έφερε ελαφρά εγκαύματα, ενώ ο άλλος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα.

Επιπλέον υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε δέκα περιφέρειες

Σημειώνεται ότι σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σε δέκα περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πλην ΠΕ Ευρυτανίας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Ιωαννίνων, ΠΕ Πρεβέζης, ΠΕ Θεσπρωτίας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου