ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το μητροπολιτικό πάρκο των ονείρων μας παρουσίασε χθες η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ, δυστυχώς μόνο σε φωτορεαλιστικές απεικονίσεις. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον των κτιρίων και των χώρων πρασίνου του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ενώ οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις δείχνουν πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ο χώρος σε ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο με υψηλή βλάστηση, διατηρώντας μόνο 13% έκτασης για τα σημαντικότερα, ιστορικά και αρχιτεκτονικά κτίρια.
Η πρόταση, αποτέλεσμα μελέτης αρχιτεκτονικής ομάδας, περιλαμβάνει έντεκα κτίρια. Πέρα από αυτά που έχουν ήδη κηρυχθεί διατηρητέα –το περίπτερο της ESSO PAPPAS, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMUS), ο Πύργος του ΟΤΕ και το Παλέ ντε Σπορ, όπως και η μνημειακή νότια πύλη της ΧΑΝΘ-, προτείνεται η διατήρηση ακόμη πέντε μεγάλων εκθεσιακών περιπτέρων (1, 2, 6, 7 και 8), καθώς και του Κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ.
Τα ιστορικά κτίρια
Τα κτίρια αυτά συγκεντρώνονται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της έκτασης, κοντά σε οδικούς άξονες, απελευθερώνοντας τον υπόλοιπο χώρο για τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο, ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου. Η κάλυψή τους φτάνει τα 26 στρέμματα, δηλαδή μόλις το 13% της συνολικής επιφάνειας παρέμβασης, ενώ ο δομημένος χώρος που προτείνεται να διατηρηθεί ανέρχεται σε 52.200 τ.μ. Το μεγαλύτερο μέρος είναι κατάλληλο για εκθεσιακή χρήση, για την οποία άλλωστε και κατασκευάστηκε εξαρχής, καλύπτοντας τις ανάγκες των μικρότερων, κλαδικών εκθέσεων.
«Η διατήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση των προτεινόμενων κτιρίων θα προσφέρει στην πόλη ένα εκθεσιακό κέντρο-αρχιτεκτονικό μνημείο, ενταγμένο σε ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Μια τέτοια λύση θα αναβαθμίσει πρώτα από όλα την ίδια την εκθεσιακή δραστηριότητα και την προοπτική της ΔΕΘ. Παράλληλα, θα προσφέρει στην πόλη τους ελεύθερους χώρους που χρειάζεται, αποτρέπει από την όχληση ενός ακόμα πολυετούς εργοταξίου στην καρδιά της, θα την προφυλάξει από ρύπους, θόρυβο και σκόνη, θα μειώσει τη συνεισφορά της στην κλιματική κρίση. Πρόκειται για τη μόνη σύγχρονη και λογική επιλογή», τόνισαν.
Κλιματική κρίση
Σε άλλο σημείο, ανέφεραν ότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι αδιανόητο να ξοδεύονται φυσικοί πόροι και δημόσια χρηματοδότηση για να γκρεμιστούν κτίρια και να χτιστούν άλλα στη θέση τους. Οι διεθνείς τάσεις επιβάλλουν, αντίθετα, την επανάχρηση των κτιριακών αποθεμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, η θέση των φορέων που απαρτίζουν την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος, όπως αποτυπώνεται και στη διατύπωση του ερωτήματος, είναι σαφής:
● Διατήρηση και αποκατάσταση εντός της σημερινής έκτασης της ΔΕΘ ορισμένων αρχιτεκτονικά και ιστορικά σημαντικών περιπτέρων, ώστε να συνεχίσουν να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
● Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε κατάλληλο χώρο εκτός αστικού ιστού, και συγκεκριμένα στη δημόσια έκταση στη Σίνδο, και μεταφορά εκεί των βαριών εκθεσιακών δραστηριοτήτων, όπως η Agrotica και η Zootechnia.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και πρώην ευρωβουλευτής, γνωστός για την οικολογική του δράση επί σειρά δεκαετιών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να φύγει η ΔΕΘ από τα νύχια του Υπερταμείου και ο Δήμος να έχει σοβαρό λόγο για την κατασκευή και τη συντήρηση του δημόσιου Πάρκου υψηλού πρασίνου». Μίλησε μάλιστα για «λύση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο που όχι μόνο υπάρχει αλλά και έχει μελετηθεί ικανοποιητικά με σειρά μελετών, στις οποίες συμμετείχαν και άτομα που σήμερα βρίσκονται στις διοικήσεις δήμου και περιφέρειας και είχαν γίνει ενόψει της διεκδίκησης της EXPO 2008».
