Λεωφορεία και τρόλεϊ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αλλά και τον αδύνατο κρίκο τους λόγω των σοβαρών επιχειρησιακών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από πολύμηνη «αφωνία», το υπουργείο Μεταφορών έκανε αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου της ΟΣΥ, του φορέα των λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ την Παρασκευή παραιτήθηκε ολόκληρη η διοίκηση της εταιρείας.
Από τη Βουλή
Οι διοικητικές αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν από τον διορισμό νέας διοίκησης στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών, που θα επικυρωθεί από τη Βουλή ώς το τέλος Νοεμβρίου.
Η μετωπική σύγκρουση του υπουργείου με το προεδρείο της ΟΣΥ ξεκίνησε το καλοκαίρι και αφορούσε δύο σημαντικά θέματα:
1. Τη διατήρηση του μηχανισμού των «κεφαλοκυνηγών», που είχε θεσπίσει η διοίκηση της ΟΣΥ και προβλέπει ότι ο έλεγχος των εισιτηρίων γίνεται από «εθελοντές» της εταιρείας σε ώρες εκτός βάρδιας, που αμείβονται με ποσοστά επί των προστίμων τα οποία μπορούν να φθάσουν έως και 50%.
2. Τη δωρεάν μετακίνηση όλων των επιβατών τις δύο πρώτες εβδομάδες των capital controls.
Με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο τέως πρόεδρος, εκτιμά ότι τα διαφυγόντα έσοδα ανέρχονται σε 6-7 εκατ. ευρώ, ενώ η Ν.Δ. έχει αποτιμήσει την απώλεια σε 10 εκατ. ευρώ.
Θεωρούν μάλιστα ότι αυτή η παροχή έφερε κατάρρευση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΟΣΥ, που όντως βρίσκονται «στο κόκκινο», αλλά για άλλους, πολύ πιο σημαντικούς λόγους.
Με το δεύτερο μνημόνιο, η κρατική επιχορήγηση προς την ΟΣΥ ψαλιδίστηκε σχεδόν 40% και από 143 εκατ. το 2013 μειώθηκε την περασμένη χρονιά στα 100 εκατ. ευρώ.
Για φέτος είχαν προβλεφθεί 86,6 εκατ., αλλά στο πρώτο πεντάμηνο δόθηκαν μόνον 35,8 εκατ. ευρώ και οι λειτουργικές ανάγκες καλύπτονται με μεταφορά κρατικών κονδυλίων από τη ΣΤΑΣΥ, τον φορέα των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ), παρόλο που η περυσινή μείωση τιμών από 1,40 στο 1,20 ευρώ προκάλεσε προβλήματα στα ταμεία του.
Μειώσεις
Η μνημονιακή επιταγή για τα οικονομικά της ΟΣΥ στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε περικοπές μισθών και μείωση των εργαζομένων, ενώ έχουν παγώσει οι επενδύσεις για την ανανέωση του στόλου.
Το 2009 υπήρχαν 2.150 λεωφορεία, από τα οποία τα 1.900 ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Σήμερα διατίθενται μόνον 1.750, από τα οποία τα 350 είναι ακινητοποιημένα και στα περισσότερα έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.
Τη νέα χρονιά θα αποσυρθούν άλλα 235 οχήματα, που είχαν αγοραστεί το 1993 και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο.
Λόγω γήρανσης του στόλου, το κόστος συντήρησης των οχημάτων που καλύπτουν τα δρομολόγια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 200%, ενώ οι βλάβες και οι ακυρώσεις δρομολογίων είναι καθημερινό φαινόμενο.
