Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λιπάσματα: Δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων

O δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω τόσο στις διεκδικήσεις τους για την περιοχή

ΕΦ.ΣΥΝ/Μάριος Βαλασόπουλος

Λιπάσματα: Δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων

  • A-
  • A+

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στα 640 στρέμματα της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, εκφράζει ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω τόσο στις διεκδικήσεις τους για την περιοχή των Λιπασμάτων όσο και στον αγώνα τους για δημόσιο λιμάνι. Προειδοποιεί δε ότι «οι μεθοδεύσεις των μεγάλων συμφερόντων τους κάνουν πιο αποφασιστικούς».  

Ο Χρήστος Βρεττάκος εξηγεί ότι με τη νέα ρύθμιση, προβλέπονται χρήσεις γης πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού, υγείας και εκπαίδευσης, ενώ ο συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται στο ρεαλιστικό 0,15. Η εξέλιξη αυτή, όπως λέει, δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων που μετρούν περισσότερες από δύο δεκαετίες, ενώ, σε συνδυασμό με την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στον Δήμο τους, που ελπίζουν να ολοκληρωθεί άμεσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, θα τους δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης και ανάπτυξης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων του ευρύτερου Πειραιά. «Στη διαδικασία αυτή ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος» προσθέτει.

Τέλος, επισημαίνει ότι η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά από την αποβιομηχάνιση της, η περιοχή των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία των ιδιωτών ιδιοκτητών της περιοχής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Το όψιμο ενδιαφέρον, λοιπόν, κάποιων ιδιοκτητών της έκτασης για δήθεν χαμένες επενδύσεις από τη νέα ρύθμιση είναι τουλάχιστον υποκριτικό».  

Ικανοποίηση...

«Ιστορικής σημασίας» χαρακτηρίζεται από την Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ η ψήφιση από τη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που αποχαρακτηρίζει την περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας από Βιομηχανική Ζώνη.

«Η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της για την έκταση των «Λιπασμάτων» στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, παρόλες τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα σχέδια αναβάθμισης για τη συγκεκριμένη περιοχή προς όφελος των πολιτών»αναφέρεται στη ανακοίνωση της Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Τονίζεται επίσης οτι: «Η ρύθμιση αυτή: Ακυρώνει τη δυνατότητα που προέβλεπε ο νόμος 4277/14 της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας-Αττικής, να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που θα αλλοίωναν και θα επιβάρυναν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος του θαλάσσιου μετώπου της Δραπετσώνας, Περιορίζει σημαντικά τη συνολική επιφάνεια δόμησης, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής, Εξασφαλίζει την αποτελεσματική προσπέλαση σε μέσα σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση του Πειραιά με το δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Με τις χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, η νομοθετική ρύθμιση συνιστά στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλου του δυτικού Πειραιά.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης , έχει ήδη εξαιρεθεί η παραλιακή ζώνη των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ. Η παραλία επιτέλους στους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας μετά από αγώνες δεκαετιών. Στην επώδυνη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, που προχωρά η κυβέρνηση, έπειτα από τον εκβιασμό των δανειστών, δεν καταθέτει τα όπλα, μάχεται για να σώσει ό,τι μπορεί, υπερασπίζεται τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, των λαϊκών γειτονιών της Β΄ Πειραιά, με όπλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση τις κινητοποιήσεις των πολιτών, την αγωνιστική συμπαράταξη των δημοτικών αρχών Κερατσινίου Δραπετσώνας και Περάματος και της Περιφέρειας αλλά και των δυναμικών παρεμβάσεων των Βουλευτών Α΄ και Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τη συμβολή των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, τάσσεται ανοιχτά, δημόσια, υπέρ των διεκδικήσεων των Δήμων.

Διασφαλίζεται στο διά ταύτα: η εξαίρεση από τη σύμβαση παραχώρησης ολόκληρου του παράκτιου μετώπου της περιοχής των Λιπασμάτων, οι αρχαιολογικοί χώροι και ταυτόχρονα διατηρείται η προβλεπόμενη χρήση κτιρίων και χώρων όπως η Πολιτιστική Ακτή. Εξαιρούνται επίσης, το Καστράκι, η Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ παραμένει εκτός της σύμβασης το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση να φτιαχτεί εκεί, όπως προβλέπεται, Κέντρο Υγείας. Εξασφαλίζεται η είσπραξη 6 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλονται από τον ΟΛΠ προς το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, από ανταποδοτικά τέλη».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για ένα μέλλον χωρίς καζάνια
Δεκάδες παιδιά από 8 γειτονικά σχολεία μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πήραν μέρος στην περιβαλλοντική ημέρα δράσης που διοργάνωσε στον πρώην βιομηχανικό χώρο των Λιπασμάτων ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας....
Για ένα μέλλον χωρίς καζάνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
Κοινό μέτωπο απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΟΛΠ για υφιστάμενα και νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι του Πειραιά συγκροτούν οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σιγά μην κλάψουμε...» για την αγωγή της Oil One
Αγωγή κατά του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου για συκοφαντική δυσφήμηση κατέθεσε η εταιρεία «Oil One», διεκδικώντας το υπέρογκο ποσό των 500.000 ευρώ και την προσωποκράτησή του για έναν χρόνο.
«Σιγά μην κλάψουμε...» για την αγωγή της Oil One
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργισμένη αντίδραση Βρεττάκου στα «fake news»
Διαψεύδει ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος τις φήμες που τον ήθελαν να έχει απαγορεύσει στη μπάντα του δήμου να παίξει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου το «Μακεδονία ξακουστή».
Οργισμένη αντίδραση Βρεττάκου στα «fake news»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα δημοτικά λεωφορεία σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα
Δύο νέα λεωφορεία και ένα πούλμαν φιλικά προς το περιβάλλον, απέκτησε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Νέα δημοτικά λεωφορεία σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας