ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με αφορμή δύο πρόσφατα γεγονότα -τη ματαίωση της εκδήλωσης της ισραηλινής πρεσβείας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τις συναντήσεις μιας ισραηλινής οργάνωσης και του πρέσβη του Ισραήλ στη χώρα μας με μαθητές από σχολεία του Πειραιά- και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (12/5/2025, «Η πιο μεστή και μαζική εκδήλωση ήταν αυτή που… δεν έγινε» και 6/5/2025, «Μαθήματα ανοχής σε μια γενοκτονία») λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή από τον σύμβουλο της ισραηλινής πρεσβείας κ. Doron Lebovich.

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Απευθύνομαι σε εσάς με βαθιά απογοήτευση για να σχολιάσω τη στάση της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το Ισραήλ και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, όπως αυτή αποτυπώνεται στην κάλυψή σας για την επίσκεψη 29 Ισραηλινών μαθητών στην Ελλάδα, καθώς και για την ακύρωση πολιτιστικής εκδήλωσης με τον Ισραηλινό κριτικό λογοτεχνίας Oded Wolkstein στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η δημοσιογραφική σας κάλυψη δεν προώθησε τον ανοιχτό διάλογο, αλλά υποκίνησε και νομιμοποίησε την αντίθεση σε αυτόν. Μια εφημερίδα που ισχυρίζεται ότι στηρίζει τον πλουραλισμό και τη δημόσια συζήτηση, στην πραγματικότητα συνέβαλε στη φίμωση φωνών και την παρεμπόδιση της ανταλλαγής ιδεών. Προωθείτε ένα μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ, αντί για έναν διάλογο που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και διαφωνίες.

Ευτυχώς, η ελληνική κοινωνία αντέδρασε πιο εποικοδομητικά από τη δική σας δημοσιογραφική γραμμή. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της εφημερίδας σας να παρουσιάσει με αρνητικό τρόπο τους Ισραηλινούς μαθητές, εκείνοι έτυχαν θερμής υποδοχής από περισσότερους από 180 Ελληνες μαθητές από 14 λύκεια. Μαζί, συμμετείχαν σε ουσιαστικές συζητήσεις, αντάλλαξαν απόψεις για κοινωνικά ζητήματα και τίμησαν την ελληνική και την ισραηλινή κουλτούρα. Αυτή η συνάντηση αποτέλεσε πραγματική απόδειξη της διπλωματίας της νεολαίας και των διαρκών δεσμών μεταξύ των λαών μας. Και όμως, η εφημερίδα σας τη χαρακτήρισε «σιωνιστική προπαγάνδα», αγνοώντας τον αδιαμφισβήτητα θετικό και ειρηνικό χαρακτήρα της ανταλλαγής. Οι λεγόμενες «διαμαρτυρίες» που προβάλατε αφορούσαν μόλις οκτώ ή εννέα άτομα.

Παρομοίως, ενώ η εκδήλωση με τον Oded Wolkstein στη ΔΕΒΘ δυστυχώς ακυρώθηκε, η αφήγησή σας δεν αντανακλούσε την ευρύτερη αλήθεια. Το περίπτερο του Ισραήλ παρέμεινε ενεργό και πολυσύχναστο, ενώ η προσπάθεια φίμωσης του κ. Wolkstein τελικά ενίσχυσε το ενδιαφέρον για το έργο του. Γνωστοί Ελληνες δημοσιογράφοι και συγγραφείς καταδίκασαν την ακύρωση της δημόσιας συζήτησης για τη σύγχρονη εβραϊκή λογοτεχνία, ενώ κατόπιν αυτού, ο ίδιος παραχώρησε συνεντεύξεις σε σημαντικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η προσπάθεια φίμωσής του είχε το αντίθετο αποτέλεσμα — ενίσχυσε τη φωνή του.

Γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι η μονομερής, ξεπερασμένη και συχνά εχθρική προσέγγισή σας προς το Ισραήλ δεν βρίσκει πλέον απήχηση σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Την τελευταία 15ετία, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν γνωρίσει άνθηση σε πολλούς τομείς — διπλωματικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που καμία δημοσιογραφική προκατάληψη δεν μπορεί να αναιρέσει.

Με τη συνεχή δαιμονοποίηση του Ισραήλ, την υιοθέτηση μιας μονόπλευρης και επιφανειακής αφήγησης για τη Μέση Ανατολή και την απήχηση θέσεων ριζοσπαστικών στοιχείων που δεν ενδιαφέρονται για την ειρηνική συνύπαρξη, η εφημερίδα σας υπονομεύει τον τεκμηριωμένο διάλογο και την υπεύθυνη δημοσιογραφία. Αυτές οι θέσεις δεν αντικατοπτρίζουν ηθική σαφήνεια, αλλά ιδεολογική ακαμψία.

Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν είναι θεωρητική – καλλιεργείται καθημερινά από ανθρώπους που επιλέγουν την επαφή αντί της εχθρότητας, τον αμοιβαίο σεβασμό αντί της καχυποψίας. Αυτές είναι οι αξίες που, δυστυχώς, η εφημερίδα σας έχει επιλέξει να παραβλέψει.

Θερμή παράκληση για δημοσίευση αυτής της επιστολής.

Με εκτίμηση,
Doron Lebovich
Σύμβουλος Πρεσβείας Ισραήλ»