ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Άρης Χατζηγεωργίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Ανοικτό» για τουλάχιστον ένα ακόμη εξάμηνο θα μείνει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη, αν και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης το εμφάνισε πριν από έναν μήνα στη Βουλή ως «ολοκληρωμένο» κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας. Το πόρισμα θα μπει σε διαδικασία πιστοποίησης επί του θέματος της πυρόσφαιρας, για την οποία ο «Δημόκριτος» θα χρειαστεί 5-6 μήνες, ενώ θα εμπλακούν και άλλοι φορείς, που σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση θα παραμείνουν «μυστικοί», για να μην ασκηθούν πιέσεις!…

Οπως αναφέρεται σε μία από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο η διοίκηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πιστοποίηση όλων όσα ανέφερε το πόρισμα σχετικά με την έκρηξη και την «ύπαρξη άγνωστης καύσιμης ύλης». Η διαδικασία της πιστοποίησης είχε ανακοινωθεί από την ημέρα που παρουσιάστηκε το πόρισμα στις 27 Φεβρουαρίου 2025, επιτρέποντας και στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι οι σχετικές αναφορές θα αλλάξουν. Σχεδόν 40 μέρες αργότερα, η διοίκηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρει ότι για την πιστοποίηση «έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης σύμβασης με το ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος”, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της πιστοποίησης των προσομοιώσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα και τη διαδικασία νέων δικών του προσομοιώσεων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών τους 5 – 6 μήνες».

«Επιπλέον», συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχει ήδη συμφωνηθεί με κορυφαίο ημεδαπό πανεπιστημιακό ίδρυμα, το όνομα του οποίου θα δημοσιοποιηθεί μόνο μετά το πέρας των ερευνών, κατά ρητή απαίτηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου αυτού, ώστε αυτές να γίνουν χωρίς καμία απολύτως πίεση, το έργο συναφών πειραμάτων και υπολογισμών και εν γένει επιστημονικών ερευνών, αναφορικά με το ανωτέρω ζήτημα». Εδώ δεν δίνεται χρονική προθεσμία για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Υπενθυμίζεται όμως ότι εδώ και έναν χρόνο έχει δοθεί εισαγγελική εντολή για πόρισμα εντός διμήνου σχετικά με την πρόκληση της πυρόσφαιρας από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτριο Καρώνη. Το πόρισμα του κ. Καρώνη ακόμη αναμένεται, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος διαμαρτύρεται, όταν του ζητείται να το ολοκληρώσει.

Ομως, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ προσθέτει ότι μπορεί να εμπλακεί και τρίτος φορέας πιστοποίησης, καθώς έχουν «επιπροσθέτως ήδη εκκινήσει επαφές για την ανάθεση σε εγνωσμένου κύρους εξειδικευμένο ίδρυμα της αλλοδαπής παρεμφερούς έργου, εφόσον αυτό κριθεί τελικά απαραίτητο». Εδώ, καταγράφεται και σοβαρή αλλαγή πορείας.

Στις 19 Μαρτίου 2025, το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ με εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου, Χρήστου Παπαδημητρίου, ανέθεσε σε τριμελή επιτροπή τις ενέργειες για την πιστοποίηση. Στην ίδια επιτροπή διερευνητών του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Κ. Καπετανίδης, Α. Αλεξάνδρου, Δ. Γαλανός) δινόταν εντολή «να συλλέξει από οποιονδήποτε θέσει στη διάθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στοιχεία και να συναντηθεί με όποιον τυχόν εμπειρογνώμονα, δικηγόρο ή συγγενή θύματος των Τεμπών το ζητήσει».

Ομως, με χθεσινή (δεύτερη εντός του Σαββατοκύριακου) ανακοίνωση, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ενημερώνει ότι «θεωρεί το έργο της επιτροπής περαιωμένο», καθώς φαίνεται ότι παρενέβη ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γεώργιος Δριτσάκος, που έως τώρα παρέμενε «εκτός κάδρου»: «Δεδομένης της σημασίας του ζητήματος, το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα μετά από εισήγηση του προέδρου του αντιπτέραρχου ε.ά., Γεωργίου Δριτσακου, να αναλάβει το ίδιο όλες τις επόμενες αποφάσεις και επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς», αναφέρεται.

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν μέσα σε μια επικοινωνιακή «καταιγίδα», μέσω της οποίας έρχονται με καθυστέρηση στη δημοσιότητα διάφορες πραγματογνωμοσύνες που αντιμάχονται τις θεωρίες για παράνομη μεταφορά καυσίμων. Οι αναφορές αυτές γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από τους θιασώτες της κυβέρνησης που θεωρούν ότι «οι θεωρίες συνωμοσίας για ξυλόλια» έχουν ήδη καταρριφθεί. Μέσα σε αυτήν τη σύγχυση, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, του επίσημου φορέα διερεύνησης του κράτους, θα έπρεπε να στέκει ως σημείο αναφοράς και οδηγός εγκυρότητας. Η «Εφ.Συν.» όμως, έχει ήδη επισημάνει («Αδειανό πουκάμισο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΜ-8/3/2025) ότι το πόρισμα άρχισε να ξηλώνεται από την πρώτη στιγμή και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται. Στην κατεύθυνση αυτή συντείνουν και άλλα σημεία από τις ανακοινώσεις που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

● Για να γίει η διερεύνηση «του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28.2.2023», χρησιμοποιήθηκε «το σύνολο του δυστυχώς πενιχρού ακόμη στελεχιακού δυναμικού του ΕΟΔΑΣΑΑΜ».

Αυτή η πενιχρότητα του δυναμικού, πάντως, ουδόλως αναφέρθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας, όταν ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, έλεγε (6/3/2025) ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε «τόσο τη λειτουργική ανεξαρτησία όσο και την οικονομική αυτονομία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αυξάνοντας τις συνολικές οργανικές θέσεις και υπερδιπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό του». Ενώ κυβερνητικοί βουλευτές κόμπαζαν ότι «εμείς τον ενισχύσαμε με πόρους και αρμοδιότητες, προκειμένου να επιτελέσει με απόλυτη ανεξαρτησία την αποστολή του» (Αθ. Παπαθανάσης) και ότι είναι «στελεχωμένος από τους πλέον καταξιωμένους Ελληνες και ξένους επιστήμονες» (Κ. Βλάσης).

● Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι ταυτοχρόνως «μια άρτια επιστημονική εργασία» αλλά μέσα του υπάρχει και «ρητή πρόβλεψη για περαιτέρω πιστοποίηση των αρχικών εκτιμήσεων και αποτελεσμάτων της μεθόδου CFD αναφορικά με την πυρόσφαιρα, όπως ζήτησε το Συμβούλιο και ενέκρινε η επιτροπή Διερεύνησης».

● «Η επίσημη μετάφραση του πορίσματος στα ελληνικά θα ανέβει στην ιστοσελίδα του και θα αποσταλεί στις δικαστικές αρχές το αργότερο την Παρασκευή 11/4/2025». Γιατί, όμως, πέρασε τόσος καιρός και δεν τηρήθηκε το επίσημο Δελτίο Τύπου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (23/12/2024), αναρτημένο και στη Διαύγεια, που τόνιζε ότι το πόρισμα «θα έχει μεταφραστεί στα ελληνικά πριν την παρουσίαση του στις 27.2.2025»; Μήπως λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν τότε έως την τελευταία στιγμή;

● «Η Επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα δεν υφίσταται πλέον ως τέτοια και πλέον το έργο της πιστοποίησης των αποτελεσμάτων του πορίσματος και δη εκείνων των προσομοιώσεων της μεθόδου CFD, που είναι το μόνο ανοικτό σημείο, ανήκει στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ». Απορίας άξια η αναφορά ότι το μόνο ανοικτό σημείο αφορά τις προσομοιώσεις για την πυρόσφαιρα. Αν οι πραγματογνώμονες Λιόλιος και Κοκοτσάκης (αναφέρεται ότι καλούνται στην επιτροπή) προσκομίσουν άλλα στοιχεία, θα απορριφθούν και δεν θα εξετασθούν; Πάντως, στη δεύτερη ανακοίνωση αλλάζει θέση και αναφέρει ότι «εφόσον προκύψουν σημαντικά νέα στοιχεία το Συμβούλιο με νεότερη απόφασή του θα κρίνει τον τρόπο και τους φορείς που θα κληθούν να παράσχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις».