Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό και ειδικότερα για τις συνθήκες στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές.
Προχθές, Τετάρτη, έγιναν δεκτά από το ΕΔΔΑ ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για τις συνθήκες στο «πρότυπο» καμπ της Σάμου και ειδικότερα για όσα συμβαίνουν στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» όπου κρατούνται 480 ασυνόδευτα ανήλικα σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε για λογαριασμό τεσσάρων ανηλίκων η ΜΚΟ Human Rights Legal Project (HRLP).
«Πρόκειται για 4 από τα 480 ασυνόδευτα παιδιά που μπόρεσαν να μας βρουν καθώς βρίσκονται κλεισμένα στο καμπ για περισσότερους από 2 μήνες, μερικά 4-5. Ολο αυτόν τον καιρό δεν έχουν βγει, δεν έχουν πάει σχολείο, δεν έχουν ρούχα και παπούτσια, κοιμούνται στο πάτωμα, δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, τουαλέτες κ.λπ. Το δικαστήριο έπειτα από αλληλογραφία με την κυβέρνηση και το καμπ κατέληξε μετά από 15 μέρες ότι οι συνθήκες είναι άθλιες και πρέπει να διαταχτούν ασφαλιστικά μέτρα», εξηγεί ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, που σε σχετική ανάρτησή του κάνει λόγο και για σοβαρότατες ασθένειες που έχουν πλήξει τα παιδιά εξαιτίας ακριβώς του υπερπληθυσμού και της ανυπαρξίας συνθηκών υγιεινής.
«Είναι γνωστό σε όλους που βρίσκονται γύρω από το καμπ ότι η ασφαλής ζώνη είναι ένα κολαστήριο. 480 ανήλικα πεταμένα σε έναν χώρο για 200. Παντού ψώρα και ανεμοβλογιά, ανοιχτές πληγές και δυσοσμία από τις φυσικές ανάγκες που γίνονται όπου μπορεί ο καθένας», τονίζει. «Τόσα χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας, κι όμως τα παιδιά ακόμα δεν προστατεύονται», σημειώνει.
Πλέον και μετά την απόφαση, η χώρα μας υποχρεούται να εξασφαλίσει στα τέσσερα αυτά παιδιά και σε εύλογο χρονικό διάστημα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα στη Σάμο παραμένει και παίρνει διαστάσεις αφού πλέον τίθεται επιτακτικά και ζήτημα δημόσιας υγείας, με τα κρούσματα ψώρας και ανεμοβλογιάς να πολλαπλασιάζονται παίρνοντας μορφή επιδημίας.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, που εκφράζει την ανησυχία της για εξάπλωση σε όλο το νησί και κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου εντός της δομής». Οπως λένε, στις 4 Φεβρουαρίου, δύο ανήλικοι αλλοδαποί κρατούμενοι, κατά τη μεταγωγή τους προς τα δικαστήρια, διαγνώστηκαν με ψώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Ομως οι αστυνομικοί συνοδοί δεν είχαν προηγουμένως ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους. «Οι νοσούντες παρέμειναν όλο το βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο Σάμου, ερχόμενοι σε επαφή με συναδέλφους και άλλους κρατούμενους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου», τονίζουν.
Την κατάσταση έρχεται να περιπλέξει επιπλέον το γεγονός ότι τα βίαια επεισόδια στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» για τα ανήλικα είναι σχεδόν καθημερινά, ενώ επιπλέον η ανυπαρξία υγειονομικής φροντίδας στη δομή κάνει την κατάσταση εφιαλτική. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Σάμου παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού οι ελλείψεις που το έφεραν στα πρόθυρα λουκέτου εξακολουθούν να υφίστανται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας