Στο υπουργείο Εσωτερικών φτάνει ο «αναβρασμός» των δημάρχων της Αττικής, μετά την απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ: φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας) για την τιμολογιακή πολιτική του 2025. Στις τάξεις των δημάρχων διευρύνεται ένα αυτοδιοικητικό-αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι σε μια απόφαση που ελήφθη από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, τα 7 μέλη της οποίας πρόσκεινται στην κυβερνητική πλευρά.
Η απόφαση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική καλεί τους 66 δήμους της Αττικής να πληρώσουν στο 12μηνο της «τρέχουσας» χρονιάς οφειλές για το «τέλος ταφής» που αντιστοιχούν σε 18 μήνες (ενσωματώνοντας και το «τέλος ταφής» του δεύτερου 6μήνου του 2024) ή, με άλλα λόγια, συνολικά 203 εκατ. ευρώ για το 2025, τη στιγμή που για το περσινό έτος οι αττικοί δήμοι κλήθηκαν να καταβάλουν 93 εκατ. ευρώ εισφορές στον ΕΔΣΝΑ.
Σύμφωνα με τους αντιδρώντες στην απόφαση αυτοδιοικητικούς, η νέα τιμολογιακή πολιτική εξαναγκάζει τους δήμους σε «οικονομικό στραγγαλισμό» -και με μαθηματική ακρίβεια σε αυξήσεις δημοτικών τελών, με τους δημότες να είναι οι τελικοί αποδέκτες των αυξήσεων. Ηγετικό ρόλο στο «μέτωπο» των αντιδρώντων διαδραματίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, με ανακοίνωση του οποίου έγινε γνωστό το εύρος της υπόθεσης. Εν μέσω ανακοινώσεων για προσφυγές στις αρμόδιες αρχές κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ, η εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να καταγράψει εξελίξεις για το θέμα.
Στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντες αναμένεται να είναι ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Χαράλαμπος Σιάτρας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Γιώργος Μαρκόπουλος, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, μεταξύ άλλων δημάρχων. Είχε προηγηθεί επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Λιβάνιου και Δούκα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η σημερινή σύσκεψη είναι «διερευνητική» και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα του ΕΔΣΝΑ.
Την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε καλέσει σε μεγάλη σύσκεψη στο γραφείο του, παρουσία εκπροσώπων (δημάρχων ή αντιδημάρχων) πλήθους δήμων. Ειδικότερα, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων, στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ζωγράφου και Βύρωνα μέσω των δημάρχων τους (αντίστοιχα, Κώστας Ασκούνης, Ανδρέας Ευθυμίου, Μάριος Ψυχάλης, Τίνα Καφατσάκη, Αλέξης Σωτηρόπουλος) και οι δήμοι Πειραιά, Αιγάλεω και Ηλιούπολης, μέσω αντιδημάρχων. Υπήρξαν δε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με άλλους δημάρχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», κοινή παραδοχή κατά τις παραπάνω επαφές ήταν ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε «λουκέτο». Στη διάρκειά τους, μάλιστα, ασκήθηκε κριτική ότι δεν υπήρξε ειδοποίηση από πλευράς Συνδέσμου για το κόστος, εν όψει σύνταξης των δημοτικών προϋπολογισμών. Το «διά ταύτα» των επαφών ήταν να ζητηθεί ακύρωση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ και να αντιπροταθούν μέτρα για διαφορετική τιμολόγηση των απορριμμάτων της Αττικής.
Βάσει των ίδιων πηγών, ο κ. Δούκας αναμένεται να διατηρήσει το θέμα ψηλά. Η ΠΕΔΑ επισπεύδει το πρώτο διοικητικό της συμβούλιο του 2025 για τις 8 Ιανουαρίου και στη διάρκειά του αναμένεται παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων, κατόπιν συνεννόησης με πλήθος άλλων δημάρχων. Παράλληλα, ο κ. Δούκας θα θέσει το θέμα και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιανουαρίου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξελίξεων θα εξεταστούν και νομικές κινήσεις για την ακύρωση της τιμολογιακής πολιτικής του ΕΔΣΝΑ.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης έχει ήδη ενημερώσει ότι αύριο θα καταθέσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του κ. Ψυχάλη, βασικοί ισχυρισμοί της προσφυγής εγείρουν ζητήματα:
● Αναρμοδιότητας της λήψης απόφασης: η απόφαση της τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι δήμοι της Αττικής και όχι της 7μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής.
● Παράβασης των διαδικασιών, με το επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους δήμους-μέλη του Συνδέσμου.
● Εσφαλμένου υπολογισμού του κόστους της νέας τιμολογιακής πολιτικής, καθώς χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία «παρωχημένα» από το 2020, αντί επικαιροποιημένων δεδομένων, «επιβάλλοντας αδικαιολόγητες χρεώσεις».
● Παραβίασης αρχών χρηστής διοίκησης, με το επιχείρημα ότι αιφνιδιάστηκε ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης, καθώς η απόφαση εκδόθηκε μετά τον καθορισμό των συντελεστών καθαριότητας για το 2025, «προκαλώντας σοβαρή δημοσιονομική αναστάτωση».
«Η προσφυγή μας δεν αποτελεί μόνο πράξη υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών μας, αλλά και θεμέλιο μιας ορθολογικής και βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο κ. Ψυχάλης.
Σημειώνεται ότι στην πτυχή της αναρμοδιότητας λήψης απόφασης έχουν εστιάσει στην κοινή τους καταγγελία και οι τρεις δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Αττική (Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος), ζητώντας την άμεση σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου για το θέμα. Στο συγκεκριμένο όργανο, η πλειοψηφία (60% των μελών) εκπροσωπεί την ΠΕΔΑ (και το 40% την Περιφέρεια Αττικής). Στο πλαίσιο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» και στην ερώτηση για το τι περιθώριο κινήσεων έχει η ΠΕΔΑ απέναντι στις εξελίξεις, έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος απάντησε ότι η πιο δυναμική ενέργεια της Ενωσης είναι η «απόσυρση των εκπροσώπων της από το διοικητικό συμβούλιο».
Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις απέναντι στη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ έχουν αναπτυχθεί σε δημάρχους όλων των πολιτικών χώρων. Προσφυγή απέναντι στις «δυσβάσταχτες χρεώσεις σχετικά με την ταφή των απορριμμάτων», έχει προαναγγείλει με δήλωσή του και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου.
