«Τίνος είναι, βρε γυναίκα, το… Παλατάκι;». Το ερώτημα στο στιλ γνωστού μετακατοχικού τραγουδιού αποκτά βαρύτητα με τις σημερινές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.». Πολύ περισσότερο που η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) μαζί με το Υπερταμείο υπέγραψαν μνημόνιο ασαφούς συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου το Κυβερνείο Καλαμαριάς, γνωστό ως Παλατάκι, να γλιτώσει από την καταστροφή!
Είχε όμως η ΕΤΑΔ κυριαρχικά δικαιώματα για να υπογράψει τέτοιο μνημόνιο; Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα συνηγορούν για το αντίθετο. Το Παλατάκι όχι μόνο δεν ανήκει στην ΕΤΑΔ, αλλά έχει περάσει κανονικά στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αφού είναι αρχαιολογικός χώρος!
Θυμίζουμε ότι ολόκληρη προεκλογική φιέστα είχε στηθεί τον Ιούνιο («Εφ.Συν.» 6.6.2024. «Μνημόνιο για το Παλατάκι») για την υπογραφή του μνημονίου που υπέγραφαν παρουσία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου. Ο κ. Τασούλας, μάλιστα, έριχνε τον σπόρο του μεγαλόστομου «ονείρου», να γίνει το Παλατάκι «το Ζάππειο της Βόρειας Ελλάδας»!
Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, σε ανακοίνωσή της ανέφερε τότε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια -χωρίς να δώσει συνέχεια-, ότι το Κυβερνείο «ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο του στρατοπέδου Κόδρα, το οποίο ο Δήμος Καλαμαριάς φιλοδοξεί και προβαίνει σε ενέργειες ώστε να μετατρέψει σε ένα πάρκο υπερτοπικής σημασίας»! Μόνο που, αν ο χώρος στο Παλατάκι θεωρείται –και είναι– αρχαιολογικός, τότε, αν κάποιος μπορούσε να έχει λόγο επ’ αυτού, δεν είναι η ΕΤΑΔ αλλά το υπουργείο Πολιτισμού. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η ΕΤΑΔ εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης στον οποίο απευθύνονται όσοι θέλουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις, καταβάλλοντας πάντα το ανάλογο αντίτιμο.
Η «Εφ.Συν.» προχώρησε σε έρευνα σχετικά με την ιδιοκτησία του χώρου και ανακάλυψε ενδιαφέροντα πράγματα, που θέτουν εν αμφιβόλω τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της ΕΤΑΔ, η οποία ισχυρίζεται ότι απέκτησε κυριότητα, μετέγραψε το ακίνητο δυνάμει της παρ. 4 άρθ. 196 του νόμου 4389/2016. Η σχετική τοποθέτηση της ΕΤΑΔ βρίσκεται στη λεπτομέρεια απάντησης σε απάντηση εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών (υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΟΙΚ 17778 ΕΞ 2024/02.02.2024), με το οποίο διαβιβάστηκε η υπ’ αρ. πρωτ. 2968/01.02.2024 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφορικά με το ακίνητο «Κυβερνείο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης».
Σε αυτό το έγγραφο η ΕΤΑΔ απαντούσε ότι «το Κυβερνείο ή Παλατάκι Θεσσαλονίκης είναι οικόπεδο με διατηρητέο κτίσμα επί της οδού Καραμπουρνάκι του Δήμου Καλαμαριάς Νομού Θεσσαλονίκης, επιφανείας 18.618,00 τ.μ. Πρόκειται για δημόσιο ακίνητο που περιήλθε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ δυνάμει της παρ. 4 του άρθρου 196, Ν. 4389/2016 και έχει μεταγραφεί στις 4/5/2020» (σημ.: διαθέτουμε και το πρακτικό του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ της 1/11/2017, με το οποίο εγκρίνεται η καταχώρηση του Κυβερνείου στο Κτηματολόγιο υπέρ της Εταιρείας).
Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα, καθότι ο νόμος ορίζει σαφέστατα και άνευ αστερίσκων ότι η κυριότητα και η νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα, ωστόσο εξαιρεί από τη μεταβίβαση συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως: α) αιγιαλοί, παραλίες, β) περιοχές Ramsar, γ) Natura, δ) αρχαιολογικοί χώροι, ε) δασικές εκτάσεις.
Κατόπιν αυτού, λοιπόν, κατεβήκαμε στον χρόνο, ερευνώντας χιλιάδες ΚΑΕΚ μέχρι να βρούμε την πορεία που θα μας έδειχνε την ιδιοκτησία του Κυβερνείου. Τι βρήκαμε; Στις 19-6-2018 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), εκδόθηκε η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών (Ευκλείδης Τσακαλώτος), για να μεταβιβασθεί, μεταξύ άλλων χιλιάδων ΚΑΕΚ, και το Κυβερνείο (KAEK 190478208002). Ο αύξων αριθμός στη λίστα -για όποιον ενδιαφέρεται και για να μην κουραστεί ερευνώντας- είναι ο 6596. Την ίδια μέρα, ο υπουργός εξέδωσε τη σχετική απόφαση και ο αύξων αριθμός δεν αλλάζει.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε, εκείνη την περίοδο, σάλο, διότι στα προς μεταβίβαση ακίνητα υπήρχαν, μεταξύ άλλων, αιγιαλοί και αρχαιολογικοί χώροι! Γι’ αυτό και, μερικούς μήνες αργότερα και αφού είχε πραγματοποιηθεί ο οφειλόμενος έλεγχος, στις 21-2-2019 εξουσιοδοτείται ο ίδιος υπουργός και προχωρά σε μερική ανάκληση ΚΑΕΚ. Ανάμεσα στους ΚΑΕΚ που ανακαλούνται είναι και ο αναφερόμενος στο Κυβερνείο -ο αύξων αριθμός του ΚΑΕΚ του Κυβερνείου στη λίστα αυτή είναι ο 1823. Την ίδια μέρα, ο υπουργός εκδίδει τη σχετική απόφαση, ο αύξων αριθμός δεν αλλάζει και το Κυβερνείο επιστρέφει στην περιουσία του Δημοσίου, καθότι είναι αρχαιολογικός χώρος.
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στην ΕΤΑΔ, ρωτώντας πολύ απλά αν υπάρχει υπουργική απόφαση με την οποία το ακίνητο επιστρέφει στην ΕΤΑΔ. Διαφορετικά, ισχύει μόνο η ανάκληση του 2019, οπότε η ΕΤΑΔ δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα επί του ακινήτου! Δεν πήραμε καμία απάντηση.
Επιπλέον, στην απόφαση του ΣτΕ με αριθμό 2298/2020 και στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Α) με αριθμό 108/2023 (η οποία βασίζεται στην απόφαση του ΣτΕ) διατυπώνεται άνευ αντιρρήσεων και με σαφή τρόπο η θέση ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να έχει στην κυριότητά της ούτε να διοικεί πράγματα εκτός συναλλαγής (αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό κτλ.). Στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου σαφώς αναφέρεται ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο περιήλθαν σε αυτήν, λόγου χάρη με απορρόφηση άλλης εταιρείας. Στο τοπογραφικό δε της Εφορείας Αρχαιοτήτων με ημερομηνία Φεβρουάριος 2021, το Κυβερνείο όχι μόνο βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του στρατοπέδου Κόδρα, αλλά, όπως είναι ευδιάκριτο, ο αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται για αρκετά μέτρα και εντός του αιγιαλού.
Σημειώνουμε ότι τη νομιμότητα της μεταβίβασης της κυριότητας από το Δημόσιο στην ΕΤΑΔ είχε αμφισβητήσει ο Σύλλογος Κατιρλιωτών στη συνάντηση της ΕΤΑΔ και τοπικών συλλόγων του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς (5-11-2024), αλλά ούτε αυτοί είχαν πάρει απάντηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας