Σε εξέλιξη βρίσκεται το σφοδρό και φονικό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παραμένει απλός παρατηρητής των φυσικών καταστροφών, με την πολιτική προστασία να κρίνεται ανεπαρκής και να περιορίζεται στο να στέλνει μηνύματα μέσω του 112.
Στη Ρόδο, λοιπόν –που μαζί με τη Λήμνο, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των μεγάλων καταστροφών–, ξέσπασε έντονη βροχόπτωση στο Βόρειο τρίγωνο του νησιού, το βράδυ της Δευτέρας, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο οδικό δίκτυο.
Λίγο νωρίτερα, με μήνυμα του το 112 στους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων Ρόδου Ιαλυσού και Καλλιθέας, τους καλούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, λόγω του κινδύνου που υπάρχει.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων σχολείων σε Ιαλυσό, Καλυθιές, Παστίδα, Κρεμαστή, Δαματριά, λόγω εργασιών αποκατάστασης μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα.
► Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη τη Δευτέρα στη Λήμνο, για τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών και την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία.
Μεγάλες οι καταστροφές
Λόγω της κακοκαιρίας, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν: οι δύο στη Λήμνο και ο τρίτος στην Τορώνη Χαλκιδική. Τεράστιες οι καταστροφές, οι οποίες επικεντρώνονται στα δύο νησιά (Λήμνο και Ρόδο), ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν επίσης σε Θεσσαλία, Χαλκιδική, Πιερία και Θεσσαλονίκη.
Κάτοικοι των δύο νησιών είδαν τα σπίτια και τα καταστήματά τους να πλημμυρίζουν με αποτέλεσμα να «βουλιάξουν» στα νερά οι περιουσίες τους. Οικίες γεμάτες στις λάσπες, αυτοκίνητα «θαμμένα», δρόμοι με κατεστραμμένα υπάρχοντα: ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και στρώματα.
Πολλοί άνθρωποι κατήγγειλαν καθυστερήσεις, ζητώντας να καθαριστούν άμεσα οι δρόμοι, που έχουν φρακάρει από λάσπες, κορμούς, φερτά υλικά και αντικείμενα. Ορισμένοι αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργεία απομάκρυναν μπάζα αλλά τα άφησαν στο πλάι του οδοστρώματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη βροχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας