Αθήνα, 12°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
12°C
12.9° 9.9°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.2° 7.7°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 10.4°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
6°C
6.2° 6.2°
3 BF
86%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.5° 8.0°
2 BF
73%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
4°C
5.1° 4.4°
2 BF
81%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.5° 9.5°
1 BF
79%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
14.8° 12.7°
4 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
9°C
9.3° 7.9°
0 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.7°
4 BF
62%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
12°C
12.4° 12.4°
3 BF
65%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
2 BF
87%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
7°C
8.0° 7.3°
1 BF
92%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.4° 7.3°
1 BF
90%
Ρόδος
Θύελλα
14°C
13.8° 11.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
11°C
11.5° 8.0°
1 BF
83%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
0 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.3° 9.4°
2 BF
97%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
5°C
5.3° 5.3°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
simaia palaistinis dimarxeio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πειθαρχική δίωξη για ανάρτηση πανό υπέρ Παλαιστίνης

Με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από καταγγελία «αγανακτισμένου πολίτη» για… ρύπανση του δημόσιου χώρου, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας κίνησε πειθαρχική διαδικασία ενάντια στον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον δήμο για ανάρτηση πανό του σωματείου στο δημαρχείο.

Η μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε πλήρως ελεγχόμενο κρίκο της κρατικής μηχανής δεν περιορίζει μόνο ασφυκτικά τον χώρο υλοποίησης πολιτικών υπέρ των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων, περιορίζει ταυτόχρονα τους τρόπους έκφρασης συλλογικοτήτων των πολιτών, σωματείων, ακόμη και των σωματείων εργαζομένων στους δήμους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Γιώργου Ορταντζόγλου, για… αφισορύπανση.

Η διαδρομή μέχρι την πειθαρχική δίωξη είναι εύγλωττη και θα μπορούσε να γίνει «υποδειγματική» και να προκαλέσει «φάμπρικα» πειθαρχικών διώξεων εάν τυχόν ευοδωθεί. Το πρώτο και κρίσιμο βήμα μπορεί να είναι απλώς μια έγγραφη διαμαρτυρία ενός δημότη κατά πολίτη ή πολιτών για αφισορύπανση, η οποία κοινοποιείται στον οικείο δήμο και στη συνέχεια, αν ο δήμος δεν ανταποκριθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του καταγγέλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια, ώστε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να «υποχρεώσει» τον δήμο να εκκινήσει πειθαρχική διαδικασία, καλώντας τον υπάλληλο σε απολογία. Τόσο απλά: Αρκεί η έγγραφη διαμαρτυρία ενός «αγανακτισμένου πολίτη» και η πίεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -συνδυασμός που μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί- για να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη!

Δείγμα αναρτήσεων του «αγανακτισμένου πολίτη» που έκανε την καταγγελία κατά του προέδρου του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας για «αφισορύπανση», οι οποίες αποκαλύπτουν τις πολιτικές του «ευαισθησίες»

Αυτή ακριβώς η διαδρομή ακολουθήθηκε στη Ν. Φιλαδέλφεια, και γι’ αυτό η όλη υπόθεση είναι πολύ σημαντική και θα έχει «πιλοτικό» χαρακτήρα. Ολα ξεκίνησαν κατόπιν διαμαρτυρίας «αγανακτισμένου πολίτη» ο οποίος κατήγγειλε υπάλληλο του δήμου ως υπεύθυνο αφισορύπανσης λόγω τοποθέτησης πανό υπέρ της Παλαιστίνης στο δημαρχείο. Επειδή ο δήμος δεν ικανοποίησε την απαίτησή του να κατέβουν τα πανό στο δημαρχείο και στην πλατεία Ν. Φιλαδέλφειας και να επιβληθούν πρόστιμα στο σωματείο των εργαζομένων, στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανέλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποστέλλοντας τη διαμαρτυρία του στον δήμο «για τα περαιτέρω», με αποτέλεσμα ο δήμος να καλέσει τον πρόεδρο του σωματείου σε απολογία, αύριο Τρίτη.

Από την όλη διαδικασία φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η… αστυνομία. Η οποία, αφού έκανε… αυτοψία και διαπίστωσε ότι όντως το πανό είναι αναρτημένο, παραθέτοντας μάλιστα και τα συνθήματα του πανό, απέστειλε έγγραφο στο γραφείο δημάρχου, με το οποίο υπενθυμίζει ότι βάσει του νόμου περί αφισορύπανσης, οι δήμαρχοι υποχρεούνται να τα αποσύρουν.

Στο «παιχνίδι» και η αστυνομία

Η παρέμβαση της αστυνομίας αποδεικνύει ότι ο κλοιός σχηματίζεται συστηματικά.

Οσον αφορά το πανό στο δημαρχείο για την Παλαιστίνη, το σωματείο εργαζομένων στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας είχε ήδη απαντήσει στην απαίτηση του δημάρχου να το αποσύρει από το δημαρχείο και να το αναρτήσει αλλού ως εξής (σημεία από ανακοίνωση του σωματείου):

«Κύριε δήμαρχε,

Γνωρίζουμε ότι δέχεστε προσωπικές και διαδικτυακές πιέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί κάποιοι/ες ενοχλούνται. Σήμερα για το πανό της Παλαιστίνης, χθες για το πανό με τις εργασιακές μας διεκδικήσεις, αύριο για κάτι άλλο…

Την ώρα που η γενοκτονία στη Γάζα και το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχει εμπνεύσει δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους και νέους διεθνώς, την ώρα που δεκάδες δημόσια κτήρια (πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, γήπεδα, δημαρχεία κ.λπ.) σε όλο τον κόσμο έχουν αναρτήσει σημαίες και πανό, την ώρα που η βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού καθημερινά δολοφονεί εκατοντάδες αμάχους, γυναίκες και παιδιά, την ώρα που ο παλαιστινιακός λαός είναι στριμωγμένος στα σύνορα και λιμοκτονεί, την ώρα που ο πόλεμος όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά συνεχίζεται και εντείνεται, εσείς μας ζητάτε να κατεβάσουμε το πανό. Η πρότασή σας να βάλουμε το πανό σε άλλο σημείο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί το κεντρικό δημαρχείο είναι το σημείο αναφοράς όλων των εργαζομένων, όπως τα σχολεία για τους εκπαιδευτικούς, τα νοσοκομεία για τους υγειονομικούς, τα θέατρα για τους ηθοποιούς κ.λπ.».

Οσον αφορά την επίκληση του άρθρου 2 του νόμου 2946/2001, η πλευρά του προέδρου του σωματείου αντιτείνει ότι οι εν λόγω διατάξεις του νόμου αφορούν απαγόρευση ανάρτησης πανό, αεροπανό κ.λπ. στο πλαίσιο της απαγόρευσης υπαίθριας διαφήμισης σε δημόσιους χώρους προκειμένου να απαγορευτεί η προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πειθαρχική δίωξη για ανάρτηση πανό υπέρ Παλαιστίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας