Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Επεισόδια με δακρυγόνα και κρότου λάμψης σημειώθηκαν έξω από το κτίριο του ΕΦΚΑ στην Πάτρα, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι απεργοί οικοδόμοι.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής και άλλα συνδικάτα και φορείς, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ένσημα, 7ωρο – 5ήμερο.

Επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς στην Πάτρα

Οι απεργοί οικοδόμοι στην Πάτρα προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό του ΕΦΚΑ στην οδό Γούναρη, και ήρθαν αντιμέτωποι με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας κατήγγειλε το χτύπημα και κάλεσε τα σωματεία της πόλης σε κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ. 

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”el” dir=”ltr”>ΠΑΤΡΑ<br><br>Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων<br><br>Οι απεργοί νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό στον ΕΦΚΑ<br><br>Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί άμεσα όλα τα σωματεία της πόλης σε κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ, καταγγέλλοντας το χτύπημα εναντίον της… <a href=”https://t.co/hKQraGzB2t”>pic.twitter.com/hKQraGzB2t</a></p>&mdash; Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) <a href=”https://twitter.com/PAMEhellas/status/1854096134915887565?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 6, 2024</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Σε εξέλιξη η απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

Από τις 11 το πρωί της Τετάρτης, σωματεία και συνδικάτα οικοδόμων έχουν καλέσει σε απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν από την πλατεία Κάνιγγος με κατεύθυνση προς το υπουργείο Εργασίας.

Με βασικό σύνθημα το «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη κι όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», οι οικοδόμοι απαιτούν υπογραφή ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς, καθώς καταγγέλλουν πως «το μεροκάματο δεν φθάνει να καλύψει τις βασικές ανάγκες, εξανεμίζεται από την ακρίβεια, τις συνεχείς ανατιμήσεις, τις ανάγκες στέγασης, το μεγάλο κόστος σπουδών των παιδιών μας».

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”el” dir=”ltr”>Σε εξέλιξη η απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα <br><br>ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ<a href=”https://twitter.com/hashtag/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#απεργια</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B7?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#κυβερνηση_Μητσοτακη</a> <a href=”https://t.co/mzUOezJTmk”>pic.twitter.com/mzUOezJTmk</a></p>&mdash; Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) <a href=”https://twitter.com/PAMEhellas/status/1854104209655808026?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 6, 2024</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Στεκόμαστε στο πλευρό των οικοδόμων όλης της χώρας, που σήμερα απεργούν διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Διεκδικήσεις για κρίσιμα ζητήματα που θα ανακουφίσουν χιλιάδες οικοδόμους από τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είμαστε σίγουροι πως οι οικοδόμοι με τον αγώνα τους θα έχουν θετικά αποτελέσματα και νέες κατακτήσεις που θα συμβάλλουν από καλύτερες θέσεις στον καθημερινό αγώνα για τη ζωή τους, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη» πρόσθεσε.