Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Γλυκιά «πρεμιέρα», αλλά… αλμυρή αναμονή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που επαναλειτουργεί από αύριο (Τετάρτη) το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, ενώ η κρίσιμη συμφωνία με Βραζιλιάνους επιχειρηματίες καθυστερεί.

Για να δουλέψει το εργοστάσιο έχουν προσληφθεί 94 εργαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις και άλλοι 140 θα βρουν δουλειά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να επεξεργαστούν τους πρώτους 60 χιλιάδες τόνους τεύτλων από τον Εβρο και τη Ροδόπη που θα εισρεύσουν στα σιλό.

«Οι 60 χιλιάδες τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη από την καλλιεργητική διάθεση των αγροτών, η οποία κατά τη σπορά άγγιζε περισσότερα από τα διπλάσια στρέμματα, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν λόγω καιρικών συνθηκών», όπως εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου, Παράσχος Παρασχούδης.

Γεγονός είναι ότι παραδοσιακοί τευτλοκαλλιεργητές, που μετά το κλείσιμο του εργοστασίου είχαν αδρανήσει, τώρα επανέρχονται στην παλιά καλλιέργειά τους, δημιουργώντας και πάλι προοπτική για τους ίδιους, αλλά και για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Αλλωστε, η σημασία του εργοστασίου για την τοπική κοινωνία είναι μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί όταν έκλεισε, αλλά και τους ανθρώπους που πριν από περίπου 40 χρόνια ταύτισαν τη ζωή τους με την παραγωγή ζάχαρης σε όλα της τα στάδια στην περιοχή.

Εκείνο που πλέον απασχολεί το μέλλον του εργοστασίου Ορεστιάδας και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι η συμφωνία με τους Βραζιλιάνους επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επεξεργασία ακατέργαστης ζάχαρής τους από ζαχαροκάλαμο.

Οι Βραζιλιάνοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τρία εργοστάσια με μια συμφωνία πέντε ετών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, ανέφερε ότι «η συμφωνία με τον βραζιλιάνικο όμιλο καθυστερεί επικίνδυνα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν σημαντικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στη βούληση των δύο πλευρών, αλλά… στη γραφειοκρατία!

Εάν, πάντως, προχωρήσει η συμφωνία με τη Βραζιλία, οι τευτλοπαραγωγοί θα πρέπει πλέον να νιώθουν σίγουροι ότι το εργοστάσιο θα λειτουργεί και θα προγραμματίζουν τις καλλιέργειές τους έγκαιρα.