Το βίντεο της άγριας επίθεσης σε 14χρονη από τρεις συνομήλικές της σε πολυσύχναστο σημείο της Γλυφάδας, που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, έκανε χθες τον γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών δελτίων. Το πιο σοκαριστικό σημείο του είναι το ότι περίπου 20 έφηβοι και έφηβες παρακολουθούν την άγρια επίθεση με γροθιές σε μια 14χρονη κοπέλα που έχει πέσει κάτω και δεν παρεμβαίνουν για να τη σταματήσουν αλλά τραβούν βίντεο με τα κινητά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ξυλοδαρμός σταμάτησε μόνο όταν κάποιοι περαστικοί είπαν ότι θα καλέσουν την αστυνομία. Η βία ως θέαμα σε βίντεο που διακινείται μεταξύ κινητών ή ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...
Στο καθαρά αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης, συνελήφθησαν δύο 14χρονες και οι γονείς τους που παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και 16χρονη που επίσης θα απολογηθεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επίτιμο πρόεδρο αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη (Action 24), η μία από τις φερόμενες δράστιδες της επίθεσης που προσήχθη στο ΑΤ Γλυφάδας έχει απασχολήσει ξανά τις Αρχές για παρόμοιο περιστατικό.
Ως αιτία της επίθεσης αναφέρονται οι διαφορές που είχαν μεταξύ τους οι 14χρονες. Τώρα ποιες ακριβώς, τόσο σοβαρές διαφορές μπορεί να είχαν μεταξύ τους οι 14χρονες μένει να απαντηθεί. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το bullying προς τη 14χρονη ξεκίνησε και γιατί είναι καλύτερη μαθήτρια. Το θύμα φέρεται να αντιμετώπιζε χρόνιο bullying στο σχολείο της στη Βούλα, με άλλα παιδιά να της πετάνε αναψυκτικά ή να θέλουν να της κάψουν τα μαλλιά.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Μαζί με την επίθεση στη 14χρονη στη Γλυφάδα, ήρθαν στη δημοσιότητα άλλες 2 υποθέσεις βίας ανηλίκων με επίθεση έξι 16χρονων σε συνομήλικό τους λόγω ερωτικής αντιζηλίας για 14χρονη στη Θεσσαλονίκη. Χθες, υπήρξε επίσης βίαιη συμπλοκή μεταξύ έφηβων κοριτσιών έξω από σχολείο στα Χανιά. Τα αρκετά περιστατικά βίας ανηλίκων, που διογκώνονται και υπό τον παραμορφωτικό φακό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανάγκασαν πριν από λίγες μέρες τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να προαναγγείλει την επέκταση του μέτρου του panic button και στους ανηλίκους.
Πέρα πάντως από τον όποιο «ηθικό πανικό», τα στατιστικά για τη νεανική βία από την Πανελλήνια Ερευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των εφήβων, δείχνουν ότι, αν και την 4ετία 2018-2022 διπλασιάστηκε το ποσοστό του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, την 8ετία 2014-2022 μειώθηκε σταδιακά το ποσοστό των εφήβων που ενεπλάκησαν σε βίαιους καβγάδες («Εφ.Συν.», 21/7: «Η νεανική βία κάνει enter»). Ωστόσο, σημειώνεται ότι το μπούλινγκ και οι βίαιοι καβγάδες ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια παραμένουν συχνό φαινόμενο, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το περιβάλλον πολυκρίσεων και αβεβαιότητας στο οποίο έχουν μεγαλώσει οι σημερινοί έφηβοι ενδεχομένως να επιτείνει την επιθετικότητά τους και τις βίαιες συμπεριφορές.
Πριν από λίγο καιρό, ο Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, είχε δηλώσει («Το Βήμα», Απρίλιος 2024) ότι, παρά τη στατιστική μείωση των βίαιων περιστατικών, αυτά παραμένουν μεγάλης επικινδυνότητας και καμία αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου δεν μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά. Οσον αφορά, τέλος, το θέμα των σχολικών ψυχολόγων, φέτος προκηρύχθηκαν και έγιναν μερικές εκατοντάδες προσλήψεις, όμως πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του θεσμού, ώστε να λειτουργεί περισσότερο προληπτικά παρά παρεμβατικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας