Παρά τον καύσωνα, πολίτες και συλλογικότητες εξέφρασαν χθες και προχθές την αλληλεγγύη τους σε ευάλωτους δανειολήπτες, διαμαρτυρόμενοι στα γραφεία της Intrum και της DoValue στην Αθήνα – πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στους δύο servicers έγκριση για συνέχιση λειτουργίας μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να συμμορφωθούν με τους όρους για τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (*).
Προκειμένου να ξοφλήσει το χρέος του και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του ο Γιάννης Δ., πρώην τοξικοεξαρτημένος, αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Προτείνει στην Intrum να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου του, που περιήλθε στην εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς, καταβάλλοντας εφάπαξ 110.000 ευρώ, και να διαγραφεί ποσό ύψους περίπου 50.000 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν οι εγγυητές, υποστηρίζοντας ότι αδυνατούν να το εξυπηρετήσουν σε δόσεις, όπως και ο ίδιος.
«Εχω 80% αναπηρία, είμαι απόφοιτος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση. Τα πρώτα 7-8 χρόνια ήμουν συνεπέστατος στην αποπληρωμή, αλλά αρρώστησα. Πλέον έχω απεξαρτηθεί, έφτιαξα οικογένεια. Πάσχω από πολυνευροπάθεια, πολυαρθρίτιδα, κίρρωση του ήπατος και βαριά κατάθλιψη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.», εξηγώντας πως με μια σύνταξη της τάξης των 600 ευρώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα έξοδά του. Ο 55χρονος αναφέρει πως δαπανά πάνω 100 ευρώ σε φάρμακα και άλλα τόσα του κρατούνται από τον ΕΦΚΑ, γιατί δεν είχε καταφέρει να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του στο ΙΚΑ όταν διατηρούσε πάγκο με ψάρια στη λαϊκή.
Μιλά επίσης για το ανάλγητο πρόσωπο των αρμοδίων του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς αναγκαστικά απουσίαζε από την αγορά κατά παράβαση της υποχρέωσης να παρίσταται ο κάτοχος της άδειας στον πάγκο. «Ετρεχα σε γιατρούς, έμπαινα και έβγαινα στα νοσοκομεία. Εδειχνα τα χαρτιά, αλλά μου κόβανε πρόστιμα συνολικά περίπου 16.000 ευρώ» σημειώνει και προσθέτει ότι το «κούρεμα» που ζητά τώρα από την Intrum αφορά επί της ουσίας τόκους, υπογραμμίζοντας πως από 136.000 ευρώ το 2017 η οφειλή ανήλθε στα 210.000 ευρώ.
H εταιρεία δέχεται την αγοραπωλησία του διαμερίσματος αλλά όχι την παραγραφή του υπόλοιπου ποσού. Η Ελένη Πιεροπούλου, από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως μια servicer με τόσα κέρδη θα μπορούσε να κάνει πίσω για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που έχει πέσει και θέλει να ξανασηκωθεί. Οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν επίσης διακανονισμούς για πέντε δανειολήπτες, με την εταιρεία να δεσμεύεται για βιώσιμη λύση.

Μέλη του ΠΑΜΕ ζήτησαν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας από την DoValue να ανασταλούν δύο πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, για να πάρουν την απάντηση πως οι υποθέσεις θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα. Ο Νίκος, συμβασιούχος του υπουργείου Πολιτισμού, με προβλήματα υγείας και 650 ευρώ μηναίο εισόδημα, κινδυνεύει να χάσει άμεσα το σπίτι του, αντικειμενικής αξίας 48.000 ευρώ, για χρέος 98.000 ευρώ από δάνειο του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Σύμφωνα με τον Βάλσαμο Συρίγο, από την Επιτροπή του Μετώπου ενάντια στους πλειστηριασμούς, στη δεύτερη περίπτωση, στο Αιγάλεω, μηχανολόγος προσπάθησε να λάβει δάνειο αλλά έμαθε πως έχει άλλο αρρύθμιστο, το οποίο ο ίδιος θεωρούσε πως πλήρωνε κανονικά. Για καιρό δεν μπορούσε να βγάλει άκρη και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με πλειστηριασμό στις 31 Ιουλίου.
* Πριν από λίγες ημέρες η ΤτΕ έβγαλε απόφαση οριστικής αδειοδότησης για την DoValue.
