Τον πόνο τους για τα οικονομικά των δήμων ήθελαν να θέσουν υπόψη του υπουργού οι δήμαρχοι, νέο ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης τούς «φίλεψε» ο ίδιος στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου παρέστη για πρώτη φορά -μετά την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Εσωτερικών- ο Θοδωρής Λιβάνιος. Οι δήμαρχοι έβαλαν ως προμετωπίδα την «ασφυκτική» οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δήμους και ζητούν πρόσθετες επιχορηγήσεις από το κράτος για την αντιμετώπιση ενός συνόλου πτυχών που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.
Το αίτημα της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό ήταν η πρόσθετη επιχορήγηση των δήμων με δύο δόσεις ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση), που μεταφράζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ενωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αν και δόθηκε μια πρόσθετη κρατική επιχορήγηση στους δήμους στην αρχή της χρονιάς, εξανεμίστηκε από τις παρακρατήσεις του περιβόητου «τέλους ταφής». Την ίδια στιγμή οι δήμοι έχουν να αντεπεξέλθουν και στο αυξημένο ενεργειακό κόστος (το οποίο αφορά μεταξύ άλλων και τη θέρμανση των σχολείων), ενώ το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 120-130 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννη Μουράτογλου. «Οι δήμοι είναι στο κόκκινο. Δείτε τα στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου» κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο β' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου.
Επί του θέματος η απάντηση που έδωσε ο κ. Λιβάνιος ήταν ότι προσεχώς θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα οικονομικά των δήμων.
Μεγαλύτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών στον νέο Ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει τις εργασίες αρμόδια ομάδα στελεχών του υπουργείου. Στόχος είναι μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε είναι προγραμματισμένο το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, να υπάρχει συνταγμένο ένα «λειτουργικό κείμενο». Αυτό το κείμενο θα αποτελεί βάση συζήτησης προκειμένου η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία -σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο- να μπορεί να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2025.
Πρώτα και κύρια με τον νέο Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης θα επιχειρηθεί να «καθαρογραφεί» η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και να γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους (είτε στον βαθμό που αφορούν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είτε στον βαθμό που αφορούν άλλες κρατικές υπηρεσίες). Μεταξύ άλλων θα ξεκινήσουν συζητήσεις για:
● Επιμέρους αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης. Δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές, παρά μόνο αλλαγές σε δευτερεύουσας σημασίας πτυχές, όπως το πόσοι θα μπορούν να είναι οι υποψήφιοι ενός συνδυασμού.
● Πώς θα κατανεμηθούν αρμοδιότητες μεταξύ δημοτικών συμβουλίων και δημοτικών επιτροπών.
● Την καταστατική θέση των αιρετών και τις αμοιβές τους.
● Θέματα εποπτείας των Δήμων και των Περιφερειών. Ο υπουργός μίλησε για ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, συμπλήρωσε ωστόσο ότι «ταχύτητα ελέγχου δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμού». Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται ένα μοντέλο ενεργοποίησης των νομοθετικών προβλέψεων για τις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας των ΟΤΑ.
Οικονομικό ήταν και το επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε στην ίδια συνεδρίαση για την ανακύκλωση. Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε τα χρήματα που καταβάλλουν οι δήμοι (ή καλύτερα τους παρακρατούνται) για το «τέλος ταφής» να επιστρέψουν στην Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μιλώντας στη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δεσμεύτηκε να κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος «πρωτόλεια πρόταση για διάλογο με την ΚΕΔΕ ώστε να φτάσουμε στον τρόπο επιστροφής των χρημάτων».
Ενημέρωσε επιπλέον τους δημάρχους ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση με στόχο να ψηφιστεί έως τον Σεπτέμβριο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενοποίηση των δύο συστημάτων ανακύκλωσης, ενώ θα υποχρεώνει τις (ήδη υπόχρεες) εταιρείες-παραγωγούς να αναλάβουν τη συλλογή των ανακυκλώσιμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για την ανακύκλωση συσκευασιών ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, Γιάννης Ραζής, μόνο το 46% των επιχειρήσεων συμμετέχει στην ανακύκλωση, με την εισφοροδιαφυγή από πλευράς υπόχρεων επιχειρήσεων να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας