Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.8° 33.6°
4 BF
38%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
35.5° 32.5°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
36°C
37.0° 36.0°
2 BF
37%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
3 BF
29%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
34.1° 32.9°
3 BF
38%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.2° 30.7°
0 BF
41%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.5° 28.4°
3 BF
34%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
37°C
36.8° 36.8°
3 BF
25%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
32.7° 30.8°
4 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 34.0°
4 BF
31%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
35°C
35.7° 33.4°
3 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
35.5° 33.5°
2 BF
40%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.8° 31.0°
5 BF
52%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
35.0° 33.8°
3 BF
25%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.3° 33.3°
3 BF
42%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
33.9° 31.4°
4 BF
49%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.5° 33.5°
1 BF
26%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
moni arkadiou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Μονή Αρκαδίου

Ιερό… Greenwashing με Ξαρχάκο στο Αρκάδι

Με μεγάλο χορηγό την ΤΕΡΝΑ και… «θολούς» διοργανωτές η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στον περίβολο της Μονής Αρκαδίου ● Αντιδράσεις από το περιβαλλοντικό κίνημα της Κρήτης.

Αυτή η συναυλία θα τα έχει όλα. Θα έχει αφορμή την ένδοξη ιστορία της Κρήτης καθώς θα πραγματοποιηθεί για να εορταστούν τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Θα έχει το μεγάλο καλλιτεχνικό εύρος του Σταύρου Ξαρχάκου (με τραγουδιστές τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαΐα) και θα έχει και την ευλογία της Εκκλησίας καθώς με άδεια της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Μονής Αρκαδίου, με τους υψηλούς συμβολισμούς που αυτή φέρει για τη θρησκευτική αλλά και την ιστορική μνήμη στο νησί.

Τι καλύτερη συγκυρία για μια «μεγάλη χορηγία» από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για το περιβαλλοντικό κίνημα στο νησί, συναντώντας σημαντικές αντιδράσεις στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Κρήτης. Την ίδια τακτική των χορηγιών έχει ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις, όπως π.χ. στη Σητεία όπου πέρυσι υπήρξε χορηγός σε… beach party του τοπικού δήμου.

Στο Ρέθυμνο και σε απόσταση μόλις 900 μέτρων από τη Μονή Αρκαδίου, όλως τυχαίως η εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών που ήδη έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, την Κυριακή τα πνεύματα θα γαληνέψουν με τη μουσική του Ξαρχάκου, που μάλλον κανείς δεν φρόντισε να τον ενημερώσει ή ίσως δεν ένιωσε την ανάγκη να ασχοληθεί και πολύ με το ποιος και γιατί είναι μέγας χορηγός της συναυλίας του.

Στο δελτίο Τύπου για τη συναυλία, πάντως, και μετά τις πομπώδεις αναφορές στο «αδούλωτο φρόνημα των Κρητικών, στην απαράμιλλη τόλμη τους και την αδιαπραγμάτευτη πίστη τους στην Ελευθερία» διαβάζουμε πως «ο Σταύρος Ξαρχάκος συμμετέχει στη συναυλία νιώθοντας την ανάγκη να συνδράμει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη σύνδεσή της με τις αναμονές και τις προσδοκίες του σήμερα», πιθανώς και την προσδοκία για την «ανάπτυξη» μέσω των βΑΠΕ...

«Δεν θυμάμαι ποιος μου ζήτησε την παραχώρηση της Μονής Αρκαδίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος

«Δεν θυμάμαι»

Εκείνος πάντως που σίγουρα ασχολήθηκε με τη συναυλία ήταν ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.», αρχικά παραδέχεται ευθέως πως γνώριζε ποιος θα είναι ο χορηγός, ωστόσο όταν ερωτάται για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο… ποίμνιο λέει πως «η συναυλία δεν έχει καμία σχέση με τις ανεμογεννήτριες και απορώ γιατί κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν τα δύο θέματα».

Ο ίδιος υποβαθμίζει τον ρόλο της Μητρόπολης, τονίζοντας πως απλά της ζητήθηκε με σχετικό έγγραφο να διαθέσει τον χώρο. Σε ερώτησή μας ποιος του έστειλε το έγγραφο αυτό, απαντά πως δεν θυμάται και πως θα πρέπει να ξαναδεί την επιστολή όταν θα βρεθεί στο γραφείο του. Πάντως, σε όλες τις αφίσες και στα δελτία Τύπου η Μητρόπολη και η Μονή Αρκαδίου εμφανίζονται ξεκάθαρα ως οι μόνοι «διοργανωτές» της συναυλίας, ενώ αναφέρεται ότι πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, αλλά και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Σε ανακοίνωση-καταπέλτη υπό τον τίτλο «Δεν έχουν τον Θεό τους!» το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε μια συγκυρία που η Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη αγωνίζεται ενάντια στην ΤΕΡΝΑ που θέλει να “φυτέψει” εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στα βουνά και σε μεγάλο βαθμό έχει αναλάβει εργολαβικά την ανάπτυξη της καταστροφής στο νησί, έρχεται η Μονή Αρκαδίου να βάλει την ΤΕΡΝΑ μέγα Χορηγό σε μια συναυλία για να τιμήσει τη Μάχη της Κρήτης την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου. […] Ο “Μέγας Χορηγός” θέλει να κάνει βιομηχανικό πεδίο την περιοχή, εγκαθιστώντας θηριώδεις ανεμογεννήτριες σε απόσταση 900 μέτρων από τη Μονή Αρκαδίου προς το Καβούσι, αλλά και παραπέρα στο Αμάρι, στο Ρέθυμνο, στον Αγιο Βασίλειο, στον Ψηλορείτη, σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ επιχειρεί να βάλει χέρι στα νερά με το υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών».

«Δεν είναι τυχαία»

Επιχειρούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ Θεού και λαού να φέρουν τη... «γενναιόδωρη» ΤΕΡΝΑ κοντά στον λαό, λέει ο Γιάννης Βασιλάκης, μέλος του συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ

Ο Γιάννης Βασιλάκης, μέλος του Συντονιστικού Ρεθύμνου, τονίζει πως «οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και προφανώς η επιλογή της Μονής Αρκαδίου δεν είναι τυχαία αφού, όπως τονίζουμε και στην ανακοίνωσή μας, η Μονή επιχειρεί, με το κύρος του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Θεό και τον λαό, να φέρει τη “γενναιόδωρη” ΤΕΡΝΑ κοντά στον λαό». Ο ίδιος τονίζει πως όταν το Συντονιστικό έθεσε τα συγκεκριμένα ζητήματα σε εκπροσώπους της Μονής Αρκαδίου, πήρε επίσης «θολές» απαντήσεις ως προς τον ρόλο της στη διοργάνωση.

«Οι αγώνες του παρελθόντος τιμώνται μέσα από τους αγώνες στο παρόν και όχι με αλισβερίσια με τη διαπλοκή και πολυεθνικούς κολοσσούς που πλουτίζουν σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ, ενώ ήδη προγραμματίζονται και οι μορφές αντίδρασης στη διοργάνωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ιερό… Greenwashing με Ξαρχάκο στο Αρκάδι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας