Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 25.8°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 26.8°
2 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
2 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.4°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.8°
3 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.7° 24.8°
1 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.2° 24.7°
1 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
89%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 26.2°
0 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 26.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.0°
2 BF
11%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.6° 22.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
spitia katharismos oikopedon
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων μετατίθεται για τις 21 Ιουνίου

Παρατάσεις για να κρύψουν το πυρο-μπάχαλο

Μετά τον γενικευμένο ξεσηκωμό (για τις ασφυκτικές προθεσμίες και τα πρόστιμα) από πολίτες, ΟΤΑ και τους μελετητές και φυσικά εν όψει των εκλογών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγκάζεται σε σιωπηλή οπισθοχώρηση ● Και οι δηλώσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων παρατείνονται κατά έναν μήνα, από τις 31 Μαΐου στις 30 Ιουνίου.

Αφού προκάλεσε αντιπυρικό ίλιγγο σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θεσπίζοντας πρωτοφανή πρόστιμα και απαιτώντας άμεση σύνταξη τεχνικών μελετών πυροπροστασίας σε ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες καν δεν λειτουργούσαν, η κυβέρνηση ανακοινώνει τώρα νέες παρατάσεις στις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε επιβάλει και προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες για να μη διαταραχθεί το... προεκλογικό κλίμα.

Η «Εφ.Συν.» έχει γράψει επανειλημμένως με αφορμή τον ορυμαγδό μέτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη άνοιξη με προφανή στόχο να τονιστεί η «ατομική ευθύνη» των ιδιοκτητών ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών, αγροτικών, χορτολιβαδικών εκτάσεων, περιαστικών δασών και αλσών. Δύο υπουργεία, από τη μια το Πολιτικής Προστασίας και από την άλλη το Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ανακοίνωσαν μέτρα και συνέταξαν ένα βαρύτατο καθηκοντολόγιο για τους ιδιοκτήτες αδειανών αλλά και χτισμένων οικοπέδων την ώρα που τα κυβερνητικά προγράμματα, όπως το πολυδιαφημισμένο «Αιγίς» με εξοπλισμούς-μαμούθ ύψους 2,1 δισ. ευρώ, για οχήματα πυρόσβεσης, αεροσκάφη Καναντέρ και άλλα συστήματα πρόληψης και καταστολής, θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2025.

Το «πυρο-μπάχαλο» που δημιουργήθηκε, όμως, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όταν όλοι οι παραπάνω υπόχρεοι αντιλήφθηκαν πως για τις τεχνικές εκθέσεις απαιτούνται τουλάχιστον 500 ευρώ ανά ακίνητο και εργασίες για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία, ότι δεν λειτουργούσαν οι πλατφόρμες στις οποίες πρέπει να υποβληθούν εκθέσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ επικρέμανται πρόστιμα έως και 54.000 ευρώ (για ψευδή δήλωση καθαρισμού οικοπέδου), αναγκάζει την κυβέρνηση σε σιωπηλή οπισθοχώρηση. Ετσι:

● Χωρίς να εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση αλλά με δήλωσή του στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε χθες παράταση ώς τις 21 Ιουνίου για τα μέτρα πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων. Τα μέτρα αυτά απορρέουν από τον Κανονισμό Πυροπροστασίας που θεσπίστηκε την τελευταία μέρα πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2023 με πρώτη προθεσμία εφαρμογής την 31η Μαρτίου 2024. Η προθεσμία για τη σύνταξη των τεχνικών εκθέσεων είχε παραταθεί έως τις 10/5/24.

Η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης, ότι δηλαδή κάθε ιδιοκτήτης τηρεί αυτά που γράφτηκαν στην τεχνική έκθεση, έπρεπε να γίνει έως τις 10/6/24. «Η σχετική ημερομηνία αποφασίσαμε να παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου για να διευκολυνθούν οι πολίτες αλλά και οι μηχανικοί, δασολόγοι, γεωπόνοι που κάνουν τις τεχνικές εκθέσεις να ολοκληρώσουν το έργο», είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης, χωρίς να εξηγεί πού θα υποβληθούν αυτές οι τεχνικές εκθέσεις και οι δηλώσεις καθώς δεν λειτουργεί η προβλεπόμενη ψηφιακή πλατφόρμα. «Ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται», ανέφερε ο υπουργός, λέγοντας ότι θα πρέπει οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις «οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων».

● Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε χθες και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης, προσπαθώντας, μεταξύ άλλων, να υποβαθμίσει την έλλειψη της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή των στοιχείων. Ετσι, ο κ. Μπακογιάννης μετέθεσε την πλήρη ευθύνη στους δήμους, λέγοντας ότι θα πρέπει εκείνοι να συλλέξουν τα στοιχεία και να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει καταγγείλει τον Κανονισμό ως ανεφάρμοστο, δηλώνοντας ότι δεν έχει το προσωπικό για να διεκπεραιώσει συλλογή στοιχείων και αυτοψίες.

Ακολουθώντας το κλίμα προεκλογικής εκεχειρίας, ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να βάλει πρόστιμα. Ο στόχος είναι να κάνουμε τη δουλειά σωστά. Δεν έχει κανείς πρόβλημα να πάει να τιμωρήσει τον πολίτη, ούτε ξύπνησαν κάποια μέρα οι υπουργοί και αποφάσισαν ότι πρέπει να τιμωρήσουν τους πολίτες με πρόστιμα. Η πρόβλεψη του δειγματοληπτικού ελέγχου έχει να κάνει πιο πολύ με το να γνωρίζει ο πολίτης ότι αυτή είναι μια διαδικασία που οφείλει να την ακολουθήσει, να δώσει ένα έγγραφο στον δήμο και ο δήμος από τη δική του πλευρά να έχει μια στοιχειώδη επιτροπή και να κάνει έναν δειγματοληπτικό έλεγχο».

● Για τα μέτρα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, βγήκε χθες επίσημα η απόφαση που παρατείνει την προθεσμία κατά έναν μήνα, από τις 31 Μαΐου 2024 (μεθαύριο) στις 30 Ιουνίου 2024. Η προθεσμία αυτή αφορά την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του οικοπέδου ότι όντως έγιναν οι εργασίες καθαρισμού. Ομως και αυτή η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις προχθές!..

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων-ΠΟΜΙΔΑ έστειλε επιστολή στον υπουργό και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και Χρήστο Τριαντόπουλο ζητώντας την αναστολή και εν συνεχεία μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ για μη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, την προηγούμενη ειδοποίηση των ιδιοκτητών από τους δήμους ως προϋπόθεση για κάθε πρόστιμο ή ποινική δίωξη και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε αυτές να είναι λογικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παρατάσεις για να κρύψουν το πυρο-μπάχαλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας