Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 26.4°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 24.9°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 26.0°
2 BF
49%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
61%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.1° 24.6°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
53%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
51%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 25.4°
3 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 25.1°
3 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 24.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
74%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.2° 24.5°
1 BF
48%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
25.6° 23.5°
1 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 26.4°
2 BF
35%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.3° 24.3°
2 BF
73%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.8° 25.3°
2 BF
62%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
prosfyges
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινή ανακοίνωση έξι οργανώσεων για τις ελλείψεις διερμηνείας

Πρόσφυγες χαμένοι στη μετάφραση UPD

Καθυστερήσεις και κενά στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής αναφέρουν οι οργανώσεις ύστερα από τη διακοπή υπηρεσιών μετάφρασης από την οργάνωση Μετάδραση στα μέσα Μαΐου. ● Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με κενά και σοβαρές δυσλειτουργίες γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδικασίες ασύλου και υποδοχής προσφύγων, καθώς από τα μέσα Μαΐου έχει διακόψει την παροχή διερμηνείας η οργάνωση Μετάδραση, αναφέροντας πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της χρηματοδότησης εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που διαχειρίζεται τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οπως επισημαίνουν σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση έξι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό («Η έλλειψη υπηρεσιών διερμηνείας επιμηκύνει τις υπάρχουσες καθυστερήσεις στην πρόσβαση ασύλου και αφήνει τους ανθρώπους χωρίς προστασία», Mobile Info Team, Equal Legal Aid, Refugee Legal Support, I Have Rights, Advocats sans Frontieres, Legal Centre Lesvos), «ως αποτέλεσμα αυτής της διακοπής οι άνθρωποι που καταθέτουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη περισσότερο για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, ενώ έχουν ανασταλεί οι προσφυγές και οι ακόλουθες αιτήσεις, αφήνοντας νομικά μετέωρους πολλούς ανθρώπους, χωρίς πρόσβαση σε προστασία και ζωτικές υπηρεσίες». Και προσθέτει: Ύστερα από τη διακοπή των υπηρεσιών διερμηνείας, όσοι μένουν στα καμπ είναι αδύνατον να επικοινωνήσουν με τις Αρχές με οποιοδήποτε τρόπο».

Παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 17 Μαΐου, σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή», ότι «προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δυνατότητα επικοινωνίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο […] ήρθε σε έγκαιρη συνεννόηση με την Υπηρεσία Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUAA), εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο αριθμό διερμηνέων για να συνεχιστούν οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και ασύλου [...]», οι διαδικασίες φαίνεται ότι μόνο απρόσκοπτα δεν εξελίσσονται μέχρι στιγμής.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι «πολλές συνεντεύξεις ασύλου έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί» επ’ αόριστον. Σημειώνουν επίσης ότι οι πρόσφυγες καλούνται από τις Αρχές να προσέρχονται στις προγραμματισμένες συνεντεύξεις και στα ραντεβού για ανανέωση του δελτίου αίτησης ασύλου και για κατάθεση προσφυγής, ταξιδεύοντας μακρινές αποστάσεις και πληρώνοντας το κόστος, παρόλο που είναι πολύ πιθανό ότι το ραντεβού θα ακυρωθεί.

Πολλοί πρόσφυγες αισθάνονται αναγκασμένοι να κάνουν τη συνέντευξη ασύλου σε γλώσσα που δεν μιλούν πολύ καλά, με κίνδυνο να μην μπορέσουν να υποστηρίξουν επαρκώς στις Αρχές το αίτημά τους για άσυλο, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις. Προσθέτουν ότι η κατάθεση προσφυγής σε δεύτερο βαθμό είναι δυνατή μόνο στα ελληνικά ή στα αγγλικά και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις παρατείνεται επ’ αόριστον η προθεσμία προσφυγής.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι και άλλες φορές τους τελευταίους μήνες διακόπηκε ή απειλήθηκε με διακοπή η παροχή διερμηνείας από τη Μετάδραση, λόγω πολύμηνης καθυστέρησης στη χρηματοδότηση (εννέα μήνες για διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου, πέντε στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης για συνολικό ποσό περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ), που, μεταξύ άλλων, δημιουργεί εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες για τους διερμηνείς. Επισημαίνουν επίσης τα συσσωρευμένα προβλήματα των καθυστερήσεων στην έκδοση εγγράφων και ορισμού ραντεβού και της ανεπαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών, που αφήνει πολλούς άστεγους, χωρίς πόρους και με προβλήματα υγείας.

Εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριος Καλέας, επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ότι οι διαδικασίες ασύλου συνεχίζονται κανονικά σε ποσοστό 75%-80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, από 13 Μαΐου έως 19 Μαΐου κατατέθηκαν 171 προσφυγές (στα ελληνικά ή στα αγγλικά) και υπογράφηκαν 579 πρακτικά συνεντεύξεων ασύλου. Σημειώνει ότι η ΥΑΕΕ διέθεσε προσωρινά στο υπουργείο περίπου 35 διερμηνείς και προβλέπεται ότι στις 3 Ιουνίου θα διαθέσει άλλους περίπου 200.

«Δεν είναι λύση για τις υπηρεσίες του υπουργείου. Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο κενό που έχει δημιουργηθεί, μέχρις ότου εξορθολογιστεί η κατάσταση και υπογράψει νέα εκτελεστική σύμβαση η Μετάδραση», επισημαίνει ο κ. Καλέας. Επαναλαμβάνει την αρχική εξήγηση του υπουργείου ότι έληξε στα τέλη Απριλίου η σύμβαση με τη Μετάδραση και στις αρχές Μαΐου η οργάνωση ζήτησε προθεσμία, προκειμένου να μπορέσει να υποβάλει όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, με τη νέα προθεσμία να ορίζεται τώρα στις 17 Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η Μετάδραση σημειώνει ότι έχουν υποβληθεί όλα τα δικαιολογητικά εκ μέρους της οργάνωσης και ότι ήδη κινούνται πιο γρήγορα οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η καταβολή των οφειλόμενων ποσών από το υπουργείο στην οργάνωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόσφυγες χαμένοι στη μετάφραση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας