Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε:

«Σχετικά με τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, στο φύλλο της 2.10.2015, με τίτλο: Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας: από το 80% στο 67% με… μαγικό τρόπο”, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οσον αφορά στην κατάταξη της σχιζοφρένειας (ψυχική νόσος) στον κατάλογο των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων, αυτή θα πρέπει να αποφασιστεί από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας.

Ως προς την απόκλιση του ποσοστού αναπηρίας που υπάρχει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γνωμάτευσης (2012, 2015):

α) Οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι από πλευράς ασφαλισμένου, δεν ασκήθηκε προσφυγή στη ΒΥΕ εντός 10 ημερών, όπως εξάλλου προβλέπεται και αναγράφεται σε κάθε γνωμάτευση των ΚΕΠΑ.

β) Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον το 67% οφείλεται σε ψυχιατρική νόσο, καταβάλλεται το πλήρες ποσό σύνταξης. Συνεπώς από συνταξιοδοτικής πλευράς, ουδεμία μεταβολή επέρχεται στο ύψος της καταβαλλομένης σύνταξης.

γ) Σε κάθε περίπτωση, η Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας θα διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο, ως προς την επαρκή τεκμηρίωση της γνωμάτευσης».