Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.1° 30.8°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.6° 30.4°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
32.0° 31.0°
2 BF
51%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
3 BF
37%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
42%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
33°C
33.2° 29.0°
2 BF
39%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.5° 29.4°
2 BF
25%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
31.0° 31.0°
1 BF
46%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 29.8°
4 BF
62%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.9° 32.2°
4 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
5 BF
49%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.3°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
4 BF
62%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.2° 31.2°
2 BF
33%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
32.7° 30.5°
3 BF
43%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.8°
5 BF
67%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.0° 31.9°
2 BF
28%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.3° 27.7°
2 BF
65%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
31.7° 29.7°
3 BF
64%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.1° 29.1°
3 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δήμοι έβγαλαν ΝΟΚ... άουτ το υπ. Περιβάλλοντος

Απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει προσφυγή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ● Αναστέλλεται απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία επιχειρήθηκε να ακυρωθεί το «στοπ» του κ. Κωνσταντέλλου στην έκδοση οικοδομικών αδειών με χρήση των «κινήτρων» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ● Καμπανάκι σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας που εξακολουθούν και εκδίδουν άδειες με χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ.

«Η Δικαιοσύνη λειτουργεί!». Με αυτή τη φράση ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ από τον α’ αντιπρόεδρο της Ενωσης, Γρ. Κωνσταντέλλο, μια σημαντική νίκη των δήμων στην αντιπαράθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο «μέτωπο» με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφαση του Ε’ Τμήματος που υπογράφεται από την πρόεδρό του Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και δημοσιεύτηκε χθες, δικαιώνει προσφυγή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και αναστέλλει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία επιχειρήθηκε να ακυρωθεί το «στοπ» που έθεσε ο κ. Κωνσταντέλλος στην έκδοση οικοδομικών αδειών με χρήση των «κινήτρων» του αμφιλεγόμενου -και προσβαλλόμενου ως αντισυνταγματικού- Κανονισμού.

Τι έχει συμβεί: Ο δήμαρχος των «3Β» έδωσε εντολή στις δημοτικές του υπηρεσίες να σταματήσουν να εγκρίνουν οικοδομικές άδειες που χρησιμοποιούν τα «μπόνους» του ΝΟΚ και επεκτείνουν τα ύψη και τη δόμηση κτιρίων. «Αυτό το “εντέλλεσθε” ακυρώθηκε με ταχύτητα αστραπής, μέσα σε δύο ώρες, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία θέλει να σταθείς δύο μήνες για να πάρεις μια απόφαση», περιέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο κ. Κωνσταντέλλος. Ο ίδιος προσέφυγε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας «κατά αυτής της καταχρηστικής απόφασης» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Και χθες το ΣτΕ τον δικαίωσε.

Ως γνωστόν, κατά του ΝΟΚ έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ο δήμος και πολίτες του Αλίμου. Η προσφυγή τους έχει εν μέρει ευδοκιμήσει και το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια όπου αναμένεται η τελική της κρίση. Στην προσφυγή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ διέταξε την αναστολή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της ευρύτερης υπόθεσης του ΝΟΚ, από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι θετικές εξελίξεις από την προσφυγή των «3Β» αποτελούν προφανώς μια δικαίωση της -νομικής και πολιτικής- επιχειρηματολογίας και άλλων δήμων που έχουν «μπλοκάρει» με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων τη χρήση των «μπόνους» του ΝΟΚ. «Η εξέλιξη δείχνει ότι όλες οι προσπάθειές μας έχουν νομική βάση και μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα που δίνουμε», ήταν το σχόλιο του δημάρχου Αθηναίων, Χ. Δούκα, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Μάλιστα ο κ. Κωνσταντέλλος τονίζει ότι η απόφαση του Ε’ Τμήματος «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας που εξακολουθούν και εκδίδουν άδειες με χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ». Στο έγγραφο της απόφασης αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι στις υπηρεσίες δόμησης του Δήμου «3Β» συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις με τις πολεοδομικές προσαυξήσεις του ΝΟΚ, «παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος δήμου». Επισημαίνεται ότι εάν οι παραπάνω άδειες χρειαστεί να ανακληθούν συνολικά, το γεγονός αυτό «θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων».

Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλια από πλευράς δημάρχων και κατά του προέδρου του ΤΕΕ, Γ. Στασινού, που είχε σπεύσει -όπως θύμισαν- να τους χαρακτηρίσει «παράνομους» για τις αποφάσεις που λάμβαναν κατά του ΝΟΚ με στόχο να προφυλάξουν τις πόλεις του από την υπερδόμηση. «Αυτά παθαίνει όποιος τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», ήταν ένα ενδεικτικό σχόλιο του κ. Κωνσταντέλλου. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Αθηναίων, με αφορμή νεότερες δηλώσεις του κ. Στασινού, εξέδωσε απαντητική ανακοίνωση.

«Το προκλητικό κρεσέντο του προέδρου του ΤΕΕ ολοκληρώθηκε με επίθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αντιλήψεις, ο Δήμος της Αθήνας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τα συμφέροντα των πολιτών. Εκαστος εφ’ ω ετάχθη...», κατέληξε στις σχετικές δηλώσεις του ο κ. Δούκας.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι δήμοι έβγαλαν ΝΟΚ... άουτ το υπ. Περιβάλλοντος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας