Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
32°C
32.2° 31.6°
3 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
30.8° 29.9°
2 BF
60%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
32.0° 30.5°
4 BF
59%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
42%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.7° 28.9°
3 BF
54%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
30.1° 30.1°
3 BF
53%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
28%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
47%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 28.2°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.7° 31.9°
2 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 29.8°
5 BF
51%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 27.9°
2 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
48%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.9° 30.7°
3 BF
37%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.5° 28.8°
2 BF
60%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.8°
5 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.7° 31.8°
3 BF
37%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.3° 29.3°
0 BF
66%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
32.7° 30.8°
4 BF
65%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
doukas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Χάρης Δούκας σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η Αθήνα «οχυρώνεται» κατά του τσιμέντου

Εισήγηση με πλήρη νομική επιχειρηματολογία, για «μπλόκο» στα μπόνους αύξησης ύψους κτιρίων που προσφέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, κατατίθεται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ● Το δεδικασμένο του ΣτΕ αντιπαραθέτει ο Δήμος Αθηναίων απέναντι στις προσβαλλόμενες ως αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ

«Mπλόκο» στα μπόνους αύξησης ύψους κτιρίων που προσφέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) ετοιμάζεται να βάλει ο Δήμος Αθηναίων και να προστεθεί σε μια σειρά δήμων που αντιδρούν απέναντι στις αμφιλεγόμενες –και προσβαλλόμενες ως αντισυνταγματικές– διατάξεις. Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου, εισηγείται στο σώμα τη λήψη απόφασης με την οποία θα μπει τέλος στην έκδοση οικοδομικών αδειών με συντελεστές δόμησης και ύψη που αξιοποιούν τα λεγόμενα «κίνητρα» του ΝΟΚ ή/και σε κάθε περίπτωση υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα ύψη του Βασιλικού Διατάγματος (Β.Δ.) του 1955.

Η εισήγηση περιλαμβάνει μια πλήρη νομική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Αθηναίων είναι αναγκασμένος να συμμορφώνεται στο δεδικασμένο αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σημειώνεται ότι αφενός μεν οι προσφυγές κατοίκων και Δήμου Αλίμου κατά των «κινήτρων» του ΝΟΚ έχουν γίνει εν μέρει δεκτές από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ –με την υπόθεση να έχει παραπεμφθεί προς τελική κρίση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου–, αφετέρου δε, ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων, έχει υπάρξει δεδικασμένο από το 2020 και συγκεκριμένα οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’ αριθμόν 705/2020 και 706/2020, καθώς και αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που αφορούσαν το ύψος πολυώροφων οικοδομών στην περιοχή Μακρυγιάννη και ακύρωσαν οικοδομικές άδειες, αποσαφηνίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ισχύ οι ειδικές διατάξεις του Β.Δ. 1955 και όχι αυτές του ΝΟΚ.

Αντιπαράθεση

Απέναντι στον Κανονισμό έχουν αντιδράσει μια σειρά δήμων της χώρας, καθώς και η ΚΕΔΕ. Προειδοποιούν ότι με την υπερδόμηση από τα μπόνους του ΝΟΚ επέρχεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας των πόλεών τους. Κορυφαία όλων, η αντιπαράθεση του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλου, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Ο δήμαρχος –και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ– έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες Δόμησης του δήμου να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες με βάση τα «κίνητρα» του ΝΟΚ. Η απόφασή του, ωστόσο, ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Πάντως, από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων, όπως συμπεραίνεται από το έγγραφο της προς κατάθεση εισήγησης, φαίνεται να έχει μεριμνήσει και για μια πιθανή αντιπαράθεση με την Αποκεντρωμένη.

Η δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα ζήτησε γνωμοδότηση από το δικηγορικό γραφείο των Νίκου Αλιβιζάτου - Ελεούσας Κιουσοπούλου, υπό το ερώτημα που έχει συνοπτικά ως εξής: καθώς έχουν προηγηθεί οι (προαναφερθείσες) αποφάσεις του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου, οφείλει ή όχι ο Δήμος Αθηναίων να συνεχίσει να εκδίδει οικοδομικές άδειες για ύψη μεγαλύτερα των όσων προβλέπονται στο Β.Δ. 1955; Το δεδικασμένο που απορρέει από ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ «ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», αποφαίνεται εν ολίγοις –και ξεκάθαρα– το δικηγορικό γραφείο και κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην υπόθεση με την ανέγερση πολυώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, τονίζει ότι με την απόφαση 705/2020 του ΣτΕ «κρίθηκε ότι το Β.Δ. 1955 που αφορά τον Δήμο Αθηναίων είναι εκείνο το οποίο κατισχύει περί όρων δομήσεως ρυθμίσεων του ΝΟΚ».

Πάγια νομολογία

Ακόμα και εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εκδώσει υπουργική απόφαση (μέσω του υφυπουργού Νικολάου Ταγαρά) στις 30 Ιανουαρίου 2023, υποστηρίζοντας ότι ο ΝΟΚ υπερισχύει του Διατάγματος του 1955, το γραφείο Αλιβιζάτου - Κιουσοπούλου επικαλείται την πάγια νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν παρέχεται σε κανέναν υπουργό εξουσία «να ερμηνεύει αφηρημένα τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τρόπο δεσμευτικό» και επιπλέον «κάθε πράξη υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εκφράζεται, κατά τρόπο γενικό, κρίση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής διατάξεως της πολεοδομικής νομοθεσίας […] έχει τον χαρακτήρα εγκυκλίου».

Επομένως, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο, ο Δήμος Αθηναίων και οι υπηρεσίες του «δεσμεύονται και μάλιστα ευθέως» από το δεδικασμένο της απόφασης 705/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ και «οφείλουν, ως εκ τούτου, να απέχουν από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου από το Β.Δ. 1955 ύψους».

Η παραπάνω γνωμοδότηση έχει γίνει δεκτή από τον Δήμο Αθηναίων και με την εισήγηση που τίθεται προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προτείνεται:

● η αποκλειστική εφαρμογή του Β.Δ. 1955 ως προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών, στην βάση της νομολογίας του ΣτΕ, μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα εγκρίνει το υπό σύνταξη Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων,

● η μη έκδοση βεβαιώσεων όρων δόμησης ή προεγκρίσεων δόμησης με ύψη ανώτερα του Β.Δ. 1955, καθώς και η εν γένει αποχή των στελεχών της Υπηρεσίας Δόμησης από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων με ύψος που υπερβαίνει τις προβλέψεις του Διατάγματος,

● η μη χρήση των μπόνους του ΝΟΚ εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων μέχρι την τελική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Μάλιστα, η εισήγηση περιλαμβάνει και μία επισήμανση προς τους ιδιώτες μηχανικούς: όχι μόνο τους καλεί να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες με βάση τα ύψη του ΝΟΚ, αλλά και σε περίπτωση που τις έχουν βγάλει τους καλεί να τις αναθεωρήσουν με βάση το Β.Δ. 1955, ακόμη κι εάν έχουν λάβει από την Υπηρεσία Δόμησης βεβαιώσεις με τις προβλέψεις του ΝΟΚ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Αθήνα «οχυρώνεται» κατά του τσιμέντου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας