Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.0° 21.3°
1 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
23.4° 19.7°
3 BF
61%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
27.6° 22.0°
3 BF
72%
Ιωάννινα
Ψιχάλες μικρής έντασης
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
2 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.0° 19.0°
2 BF
65%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 20.6°
1 BF
73%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
28.2° 24.8°
1 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 21.8°
1 BF
54%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.8° 19.9°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 18.5°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
25.3° 22.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.3°
4 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 20.2°
1 BF
67%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.8°
4 BF
47%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 21.0°
3 BF
54%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
25.0° 19.7°
2 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Το κτίριο που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ

Εργασιακή ανασφάλεια μεγάλης... κλίμακας

Το δυστύχημα με την κατάρρευση παλαιού κτιρίου αποκαλύπτει το «σαθρό» εργασιακό περιβάλλον πίσω και από «μικρές» οικοδομικές εργασίες ● Γ. Μώραλης: Το κτίριο έπεσε σαν να ήταν χάρτινο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από τέτοιες εργασίες ● Οι 8 εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο εργολάβος ζήτησε προθεσμία 48 ωρών για να απολογηθεί.

Ηλεκτρονική άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας είχε λάβει ο ιδιώτης εργολάβος που πραγματοποιούσε τις εργασίες στο διώροφο παλιό κτίριο, μέρος του οποίου κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι την Τρίτη, κόβοντας το νήμα της ζωής 31χρονου εκτός υπηρεσίας αστυνομικού που συμμετείχε στις εργασίες για ένα επιπλέον μεροκάματο. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, πρόκειται για ιδιωτικό ακίνητο του 1958, στο οποίο γίνονταν εργασίες από ιδιώτη εργολάβο, ωστόσο κάτι πήγε στραβά, κάτι δεν έγινε σωστά, πράγματα που θα δείξει όμως η ανάκριση. Πρόσθεσε επίσης ότι το κτίριο έπεσε σαν να ήταν χάρτινο και, σύμφωνα με δική του εκτίμηση, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από εργασίες «μικρής κλίμακας».

Η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 9 συλλήψεις, με τον εργολάβο να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους συλληφθέντες και τις έρευνες να συνεχίζονται από το Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πειραιά, οι 8 εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν προς το παρόν κατηγορίες, ενώ ο εργολάβος κατηγορείται για κακούργημα. Οι 8 εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να προχωρήσουν σε απολογία αφού δεν τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ ο εργολάβος ζήτησε προθεσμία 48 ωρών για να απολογηθεί. Δικογραφία έχει σχηματιστεί επίσης εις βάρος άλλων 7 ατόμων, των 6 ιδιοκτητών της κατοικίας, που είναι λιβανέζικης υπηκοότητας, όπως και του μηχανικού που εξέδωσε την άδεια για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άδεια είχε εκδοθεί βάσει του άρθρου 30 του νόμου 4495/17, όπως τροποποιήθηκε, η οποία χορηγείται για μικρής έκτασης εργασίες, π.χ. εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής, επισκευή ή αντικατάσταση δαπέδων, μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων κ.ά.

Ο Γιώργος Γαβρίλης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Ολους και Ολες», δήλωσε ότι «η τραγωδία που γράφτηκε στο Πασαλιμάνι, με την κατάρρευση σπιτιού και έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, φέρνει με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες των γρήγορων και χαμηλού κόστους οικοδομικών εργασιών». Επισήμανε επίσης ότι «η εκτέλεση εργασιών με απλή άδεια για “μικρές εργασίες”, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η “μαύρη” εργασία, σε συνδυασμό με την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών από την κυβέρνηση, διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον με επίκεντρο το χαμηλό κόστος».

Τέλος, ανέφερε ότι αυτή η μορφή «αξιοποίησης» σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών παλαιών εγκαταλειμμένων κτιρίων, διάσπαρτων στην πόλη, μεταξύ των οποίων και αυτά που χαρακτηρίζονται ως «διατηρητέα», θέτουν με διάφορες αφορμές (σεισμοί, βροχοπτώσεις, εργασίες κατεδάφισης χωρίς μέτρα ασφαλείας) το ζήτημα της πολεοδομικής ανασυγκρότησης, «την ανάγκη να καταστήσουμε ασφαλή τα επικίνδυνα λόγω παλαιότητας κτίρια, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, και να ενισχύσουμε τα στεγαστικά διαθέσιμα».

Αντιδράσεις από τα σωματεία των αστυνομικών για τους μισθούς πείνας

Μετά την υπόθεση των Αγίων Αναργύρων έγινε μεγάλη κουβέντα για πληθώρα φαινομένων αναποτελεσματικότητας και κάκιστης νοοτροπίας σε μεγάλο μέρος της ΕΛ.ΑΣ. Το τραγικό περιστατικό του χαμού του 31χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ προκάλεσε την οργή σωματείων όπως η ΠΟΑΣΥ, που τονίζουν ότι δεν μπορεί να ανοίξει καν η συζήτηση για το τι είδους αστυνομία θέλουμε με το παρόν μισθολογικό καθεστώς των αστυνομικών: «Η Ελληνίδα και ο Ελληνας αστυνομικός εξακολουθούν να βιώνουν μια οικτρή οικονομική κατάσταση, έχοντας ξεπεράσει πλέον τις αντοχές τους. Το αποδεικνύει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο το τραγικό συμβάν όπου ο συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του, αναζητώντας το ελάχιστο συμπλήρωμα στον πενιχρό του μισθό. Τον μισθό πείνας και όχι αυτόν που κακώς και κάκιστα διατυμπάνιζε με τον πιο επίσημο τρόπο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ερωτηθείς για το μισθολόγιο των αστυνομικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εργασιακή ανασφάλεια μεγάλης... κλίμακας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας