Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
22°C
23.0° 19.6°
0 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.8° 17.4°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 16.5°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
18.0° 16.9°
0 BF
82%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
1 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.4° 12.4°
0 BF
88%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.8°
3 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.9° 19.4°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 18.8°
1 BF
74%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 17.9°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
1 BF
75%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 17.9°
0 BF
77%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 18.4°
0 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
23.1° 20.8°
3 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
23.0° 19.8°
0 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 15.3°
1 BF
70%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.5°
1 BF
95%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
LIVE
Τελευταία ενημέρωση:

Η Ελλάδα σε απεργιακό κλοιό: Αίτημα οι συλλογικές συμβάσεις και η καταπολέμηση της ακρίβειας

Σε εξέλιξη είναι η πανελλαδική γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ. Βασικό αίτημα είναι οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς, που έχουν χάσει την αξία τους λόγω της ακρίβειας που πλήττει τους εργαζόμενους πολλούς μήνες τώρα, αλλά και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η προστασία του εισοδήματος.

Απεργία 17 Απριλίου 2024
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αθήνα: Ολοκληρώθηκε η πορεία - Άνοιξαν οι δρόμοι

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η πορεία για τη γενική 24ωρη απεργία και στο κέντρο της Αθήνας. 

Λήξη και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές πορείες στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, ανέργων και συνταξιούχων.

Έξω από το Διοικητήριο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα, κατέληξε η κινητοποίηση του ΕΚΘ, μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατία, Καραολή και Δημητρίου.

«Καλές οι παραδοχές, καλές και διαπιστώσεις, αλλά εμείς ζητάμε αποτελέσματα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στα πραγματικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών, είναι αργά και οι πρωτοβουλίες έρχονται καθυστερημένα».

Ο κ. Κυπριανιδης σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, θα έπρεπε να είναι σήμερα τουλάχιστον στα 908 ευρώ και πρόσθεσε: «Απαιτούμε την επαναφορά τις εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε απευθείας με τους εργοδότες, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κάποιου διαμεσολαβητή, εποπτεύοντα».

Η δημόσια υγεία, αίτημα στην πορεία

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Διεκδικούμε ζωή και όχι επιβίωση

Δήλωση στην «Εφ.Συν.» και τον Μιχαήλ Άγγελο Κωνσταντόπουλο από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Λευτέρη Καρχιμάκη.

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας

Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, εικοσιτετράωρη γενική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

  • Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.
  • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
  • Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
  • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».
  • Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
  • Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Κ. Καρπόζηλος: Διεκδικούμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλου στην «Εφ.Συν.» και τον Μιχαήλ Άγγελο Κωνσταντόπουλο.

Απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργάνωσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου στην «Εφ.Συν.»

Η δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον συντάκτη της «Εφημερίδας των Συντακτών», Μιχαήλ Άγγελο Κωνσταντόπουλο.

Χαιρετισμός από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που δίνουν τα τελευταία χρόνια τον δικό τους αγώνα, συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Απροσπέλαστο είναι για τα οχήματα το κέντρο της Αθήνας καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και πορείας διαμαρτυρίας σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων.

Έχει ήδη διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ σταδιακά κλείνουν οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια και τα Προπύλαια.

Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πέντε συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Θα ακολουθήσουν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από εργαζόμενους, φορείς, σωματεία και συνδικάτα, με αιτήματα αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας. 

Στις 10:30 θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. Στο Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέλη του ΕΚΘ. Την ίδια ώρα, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας η ΟΚΔΕ. Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, επίσης στις 10:30, αντιεξουσιαστές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Στις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οδηγοί φορτηγών θα συγκεντρωθούν στη συμβολή της οδού Βούλγαρη με τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για τις φορτοεκφορτώσεις.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και θα διατεθεί προσωπικό ασφαλείας για τη δρομολόγηση 50 λεωφορείων.

Μοτοπορεία στις 5 το απόγευμα

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

φωτ. αρχείου | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

 

ΜέΡΑ25: Όχι στη λεηλασία των εισοδημάτων

Σε συμμετοχή στην απεργία καλεί και το ΜέΡΑ25, που συγκεντρώνεται από τις 10.30 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη στη συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγν. Στρατιώτη, από τις 10:00 π.μ.

Επισημαίνει ότι «η πολιτική σκληρής λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί στη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, στη συρρίκνωση με προοπτική πλήρους κατάργησης του Κοινωνικού Κράτους, στη διάλυση των δημοσίων υποδομών, στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση μεγάλου μέρος του πληθυσμού».

Και τονίζει ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτη «αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και η χώρα μας κατατάσσεται στην 4η χειρότερη θέση παγκοσμίως στο πληθωρισμό τροφίμων, μετά την Τουρκία την Ουγγαρία και την Νότιο Κορέα! Οι αυξήσεις τους μισθούς είναι κοροϊδία, ιδιαίτερα σε σχέση με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.Ο αυξημένος καθαρός μισθός (705,96€) φτάνει στα επίπεδα του 2007 και ο μέσος πραγματικός μισθός είναι κατά 27% μικρότερος, από αυτόν που ήταν το 2010!»

Το κάλεσμα από τη Νέα Αριστερά

Δ. Κουτσούμπας: Διεκδικούμε μέτρα αντιμετώπισης του κόστους ζωής

Η δήλωση του Δ.Κουτσούμπα από την προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση συνταξιούχων στο ΣτΕ

Ο χορός των κινητοποιήσεων άρχισε στις 9 το πρωί, με τη συγκέντρωση των συνταξιούχων έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Εφ.Συν.» - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
«Εφ.Συν.» - Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Η Άποψη της «Εφ.Συν.»: Το δίλημμα απεργίας και αφασίας

Μπορούν, άραγε, οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, να επηρεάσουν τις εξελίξεις, να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανάσχεσης των ανατιμήσεων και ενίσχυσης των εισοδημάτων;

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στις 10.30 στο Σύνταγμα, ενώ οι προσυγκεντρώσεις ξεκίνησαν από τις 9.30 το πρωί, ώρα που ξεκίνησαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΕ

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην ακτοπλοΐα.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός και τρένα, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιούν και οι οδηγοί ταξί, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας.

Οι πτήσεις θα γίνονται κανονικά.

Ποιοι μετέχουν στην απεργία

Στη γενική απεργία συμμετέχουν τόσο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες. 

Στην απεργία συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης, οι πανεπιστημιακοί και το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε υπουργεία κ.ά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Ελλάδα σε απεργιακό κλοιό: Αίτημα οι συλλογικές συμβάσεις και η καταπολέμηση της ακρίβειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ