ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ναταλί Χατζηαντωνίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η ομοφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους το βράδυ του Σαββάτου συμπίπτει χρονικά με τη διενέργεια αυτές τις ημέρες του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που, ως ανοιχτόμυαλη, οραματική και προοδευτική «πλατφόρμα» τέχνης με άμεσα αντανακλαστικά, ενέταξε στο φετινό του πρόγραμμα: α) Το μεγάλο αφιέρωμα Citizen Queer, με 33 ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού και σφράγισαν το παγκόσμιο queer σινεμά (συμπεριλαμβανομένων ντοκιμαντέρ του διεθνούς σινεμά όπως το «Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ» του 1995, αλλά και περίφημων ελληνικών όπως η «Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα, τα «Καλιαρντά» της Πάολας Ρεβενιώτη κ.ά.). β) Αφιέρωμα στο πρωτοποριακό σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο, με προβολές ταινιών του όπως το «Irving Park» και το «Λάμπουν στο σκοτάδι». γ) Αφιέρωμα στην προσωπικότητα και το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει και τη φετινή αφίσα της διοργάνωσης με το ασπρόμαυρο σκίτσο ενός τρυφερού φιλιού μεταξύ ανδρών.

Δεν θα μπορούσε φυσικά το φεστιβάλ να μείνει αμέτοχο σε όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου. Η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε με post στη σελίδα του στο Facebook έχει ήδη μεταφραστεί και αναδημοσιευτεί και σε ξένα Μέσα. Αναφέρει: «Με οργή και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε την επίθεση που δέχθηκαν δύο διεμφυλικά άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ του Σαββάτου. Το φεστιβάλ καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη ομοφοβικής και ρατσιστικής βίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ανεκτικότητας, συμπερίληψης, αποδοχής και ορατότητας, μέσα από όλες τις δράσεις του: το μεγάλο αφιέρωμα Citizen Queer με ΛΟΑΤΚΙ+ ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και παρουσιάσεις από εκλεκτούς ομιλητές, το πρόγραμμά του, το βραβείο Mermaid, καθώς και τη στήριξή του στο EuroPride. Οπως έχουμε ήδη δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες, το Φεστιβάλ απορρίπτει τις πράξεις μίσους, τη βία, τις ακραίες φωνές της μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, και αποτελεί μια ανοιχτή πλατφόρμα τέχνης, συμπερίληψης και διαλόγου».

Ο προβληματισμός του Δημήτρη Παπαϊωάννου για τη «βίαιη αντίδραση» των εφήβων

Για τη βία ενάντια στο διαφορετικό, με αφορμή την ομοφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους, μίλησε, όμως χθες και ο διεθνούς ακτινοβολίας χορογράφος και εικαστικός Δημήτρης Παπαϊωάννου, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους. «Ετσι όπως η ζωή είναι ένα δυναμικό πράγμα και τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι μιλάει με την ιδιότητα του πολίτη, «είναι φυσικό μερικές φορές η επιτάχυνση να ανησυχεί μέρος της κοινωνίας. Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί αυτή η ανησυχία αντιδρά με βία. Πέρα από τις ομοφοβίες, εκείνο που μας ενδιαφέρει να κουβεντιάσουμε είναι γιατί, πώς είναι δυνατόν και πώς μας φαίνεται οι οικογένειές μας να μεγαλώνουν εφήβους οι οποίοι, όταν συναντούν κάτι που λίγο διαταράσσει τον κόσμο, έχουν βίαιη αντίδραση».