Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η κορύφωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι η σημερινή πανελλαδική-πανεκπαιδευτική συγκέντρωση, με το ραντεβού φοιτητών, ακαδημαϊκών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικών και μαθητών να έχει δοθεί, όπως εδώ και 2 μήνες, στα Προπύλαια. Στο πλευρό τους αναμένεται να βρεθούν εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι και φεμινιστικές συλλογικότητες που δίνουν ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος με αφορμή τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και το κάλεσμα σε συγκεντρώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας.

Στην Αθήνα καταφτάνουν φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Φλώρινα, την Ξάνθη, την Κρήτη, τη Χίο και άλλες πόλεις, με περισσότερους από 195 φοιτητικούς συλλόγους να έχουν λάβει αποφάσεις συμμετοχής εδώ και καιρό, οπότε αναμένεται να «βουλιάξουν» το κέντρο της πόλης και να περικυκλώσουν τη Βουλή μέχρι το βράδυ που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι, «η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και στην υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

»Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα». Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, χαιρετίζοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις, έχουν δηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΣΔΕΠ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και άλλων συλλογικοτήτων που τάσσονται υπέρ των φοιτητών, μία εβδομάδα μετά τις συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών, αναμένεται άλλη μία τεράστια συγκέντρωση, με τους φοιτητές να εκτιμούν ότι αυτό δείχνει πόσο απομονωμένη είναι η κυβέρνηση που προχωρά μονομερώς στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Συμβολική κατάληψη

Στη συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ προχώρησαν χθες φοιτητές, πραγματοποιώντας ανθρώπινη αλυσίδα μαζί με εργαζόμενους και ακαδημαϊκούς έπειτα από αποφάσεις των συλλογικών φορέων τους. Στη συνέχεια προχώρησαν σε μικροφωνικό κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ το απόγευμα άνοιξαν πανό και άναψαν καπνογόνα στο Σύνταγμα, κοντά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

! Στο πλευρό των φοιτητών και ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στέκεται ο Πολιτιστικός Ομιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ). Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Στηρίζουμε πλήρως τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και συμμεριζόμαστε την αγωνία τους για τη διατήρηση μιας δωρεάν, δημόσιας και ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Τα καλέσματα

● Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 12 μ. Προπύλαια
● ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΚΑ 12 μ. Κλαυθμώνος
● Κίνηση για την απεργιακή 8η Μάρτη 1 μ.μ. Κλαυθμώνος

Χριστίνα Τραπεζιώτη – Φ.Σ. Φιλοσοφικής
«Η μάχη θα είναι μακροπρόθεσμη»

Το γεγονός ότι ένα τέτοιο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο πρόκειται να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ήδη από τον Δεκέμβρη. Το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες το φοιτητικό κίνημα, οι σύλλογοι και όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρούν έχει θετικό αποτύπωμα, ανοίγοντας τη συζήτηση σε όλη την κοινωνία, που παίρνει θέση. Αυτό είναι εμφανές εντός και εκτός πανεπιστημίου, ενώ και οι διοικήσεις, οι συλλογικοί φορείς και τα όργανα πολλών πανεπιστημίων το καταδικάζουν με ξεκάθαρο τρόπο.

Ολο αυτό θα αποκορυφωθεί στην πανελλαδική-πανεκπαιδευτική κινητοποίηση γιατί δεν πρόκειται να αφήσουμε να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο χωρίς να κουνηθεί φύλλο σε μια κατάσταση που η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι απομονωμένη. Η πανελλαδική συγκέντρωση θα δώσει αυτόν τον τόνο μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου και τα νέα δεδομένα θα απασχολήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και την πανεπιστημιακή κοινότητα για το πώς θα προχωρήσουμε, γιατί η μάχη αυτή θα είναι μακροπρόθεσμη. Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει καμία νομιμοποίηση από κανέναν στην κοινωνία και το φοιτητικό κίνημα μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα θα δώσουν την απάντηση απέναντι στο υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.