Ακόμη και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου μπορεί να γίνει η δημοπράτηση του έργου μετατροπής της πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο Μνήμης του αφανισμού της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη επισημοποίησε αυτό που όλοι περίμεναν να ακούσουν χθες, ότι δηλαδή η πόλη θα τιμήσει τα 45.000 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα σβήσει ένα μέρος της ντροπής της γιατί για δεκαετίες προσποιούνταν ότι δεν είχε συμβεί τίποτα.
Στην πληγή που άφησε ανοιχτή η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, μετατρέποντας εκ νέου την πλατεία σε υπαίθριο πάρκινγκ, οι ανακοινώσεις του κ. Αγγελούδη στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος ήταν το παυσίλυπο.
Μιλώντας εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά, είπε ότι περιμένουν να δουν τις κινήσεις του νέου δημάρχου καθώς οι Θεσσαλονικείς παρακολουθούν το ζήτημα της δημιουργίας του πάρκου μνήμης αμήχανοι και σιωπηλοί, όπως το μαύρο Σάββατο του ’42!
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα πως με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης έγινε δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοπράτηση του έργου», διευκρίνισε στην ομιλία του ο κ. Αγγελούδης σημειώνοντας πως «σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτούς που χάθηκαν στα κρεματόρια και σε αυτούς που επέστρεψαν, η πόλη δεν έχει εκπληρώσει το χρέος της! Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι συνιστά ύβρη το γεγονός πως η Πλατεία αυτή δεν έχει αποδοθεί ακόμη στη συλλογική μνήμη».
Ο δήμαρχος απάντησε στη διαπίστωση του κ. Σεφιχά τονίζοντας πως «δεν μένουμε ούτε σιωπηλοί ούτε αμήχανοι» κι έτσι «το Πάρκο Μνήμης, που θα δημιουργηθεί στη νέα πλατεία Ελευθερίας, μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα, που θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές όσο και την ανάδειξη της αλήθειας του Ολοκαυτώματος. Μιας αλήθειας που κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν, να φαλκιδεύουν, να διαστρεβλώνουν».

Στο ίδιο κλίμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι «η ΠΚΜ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, που διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στην πλατεία Ελευθερίας αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της ιστορίας του τόπου μας και του Εβραϊκού Ελληνισμού, αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας να μην ξεχνάμε. Να μην αδιαφορούμε. Να μην κλείνουμε τα μάτια. Να μη σιωπούμε».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση τόνιζε ότι υπάρχει δέσμευση για ένα συνεκτικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανο Κασσελάκη, η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωνε: «Είναι χρέος μας η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αλήθειας, απέναντι στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία» και «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, που με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο πρέσβης του κράτους του Ισραήλ Νόαμ Κατς, ο αρχιεπισκόπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Ιστχάμ Νταγιάν, ραβίνο Θεσσαλονίκης.
Στο χθεσινό δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
