ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίκεν, και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λιτόχωρο Πιερίας, εμφανίστηκαν Αμερικανοί πεζοναύτες για να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με ελληνικές στρατιωτικές μονάδες. Τα χρόνια που κάτι τέτοιο κινητοποιούσε πλήθος πολιτών μπορεί να περάσαν, όμως δεν είναι όλοι αδιάφοροι.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) καταγγέλλει «την “απόβαση” Αμερικάνων πεζοναυτών στο Λιτόχωρο Πιερίας και τη μετατροπή της περιοχής σε Αμερικανο-Νατοϊκό “campus”», σημειώνοντας πως «μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί για τον λαό της περιοχής».

Το ΚΚΕ με την ανακοίνωσή του σχολιάζει πως «τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη για τη μετατροπή του πεδίου βολής του Λιτοχώρου αλλά και των παρακείμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό campus» και εκτιμά ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που προετοίμασε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. και υπέγραψε η Ν.Δ.».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αυτές οι ενέργειες εμπλέκουν τη χώρα όλο και περισσότερο «στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς», ενώ όσοι συνηγορούν με αυτά τα δεδομένα «είναι συνυπεύθυνοι για τους τεράστιους κινδύνους που βάζουν τον λαό μας, φιλοξενώντας πλοία που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι συνυπεύθυνοι για το ότι η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο Αμερικανο-Νατοϊκό ορμητήριο. Η εμπλοκή της χώρας μας σε δύο πολέμους στο πλευρό των ΝΑΤΟϊκών μετατρέπει και την Κ. Μακεδονία σε μαγνήτη κινδύνων και στόχο αντιποίνων από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ».