Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεκάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν με πανό και συνθήματα ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε. – φρούριο και στο νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου καταγγέλλοντας τα πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο, όπως το πλέον θανατηφόρο του περασμένου Ιούνιου στην Πύλο, έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, που περιέγραψαν τους άξονες ταυτόχρονα της καταπολέμησης της παράνομης ενίσχυσης και της ενίσχυσης των νόμιμων δίοδων για την μετανάστευση.

Η κ. Γιόχανσον τόνισε την ανάγκη της νόμιμης μετανάστευσης, διότι ο πληθυσμός της Γηραιάς Ηπείρου μειώνεται περίπου ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο. Η ίδια υπεραμύνθηκε του ισορροπημένου, όπως το χαρακτήρισε νέου συμφώνου – προϊόν εντατικής διαβούλευσης με τα κράτη μέλη- λέγοντας ότι πλέον θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες στα σύνορα και ο κάθε μετανάστης θα ακολουθεί πιο άμεσα, τι διαδικασία που πρέπει.

Στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν ότι Ε.Ε. και Ελλάδα κατάφεραν να βάλουν τάξης στο χάος με τον κ. Καιρίδης να δηλώνει ότι προτεραιότητα για το 2024 είναι η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι χρειάζονται ακόμα και δύο χρόνια, ώστε να ανανεωθεί η άδεια διαμονής νόμιμων μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός εστίασε, για ακόμα μία φορά, στις παράνομες διακινήσεις και ισχυρίστηκε η Ε.Ε. συνδέει τις αρχές του κράτους δικαίου με την προάσπισή τους.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ελληνικό κυβερνών κόμμα είναι από τα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που κάνει πράξη «μία αυστηρή πολιτική αλλά ταυτόχρονα δίκαιη, με πολιτική πάντα εντός του νόμου και των ανθρωπιστικών μας αξιών αλλά και αδιαπραγμάτευτη όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.»

Ωστόσο, υποστήριξε προκλητικά ότι «κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα, σε περιπτώσεις μάλιστα δεν είναι δίστασαν ακόμα και να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν ουσιαστικά τα σχέδια των λαθροδιακινητών. Κάνουν λάθος όμως. Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα» είπε.

Η επιστολή που αρνήθηκε να παραλάβει σήμερα το υπουργείο

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή τόνισε ότι μόνο φράχτη δεν ύψωσε ο υπουργός Μετανάστευσης έξω από το κτίριο απέναντι από το οποίο έγινε τελικά διαμαρτυρία, εξαιτίας αποκλεισμού από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει πως η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε αρχικά ότι αντιπροσωπεία των διαδηλωτών θα γίνει δεκτή στο υπουργείο, το οποίο όμως τελικά δεν δέχτηκε να παραλάβει την επιστολή τους σήμερα αλλά αύριο.