Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 24.9°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 22.3°
2 BF
60%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 24.4°
3 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.0°
1 BF
62%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
21.8° 19.4°
2 BF
56%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
53%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 23.8°
5 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 21.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.3°
5 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
3 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.5° 27.5°
2 BF
37%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
22.5° 22.5°
0 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
87%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 25.1°
2 BF
44%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 25.5°
1 BF
72%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.1° 23.7°
1 BF
83%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
pyrosvestiki palamas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το κτίριο της Πυροσβεστικής πριν από τις πλημμύρες | https://citymaps.gr

«Αστεγη» έμεινε και η Πυροσβεστική Παλαμά

Τρεις μήνες ύστερα από το πέρασμα της θεομηνίας «Ντάνιελ» η Υπηρεσία υπολειτουργεί, αφού το κτίριο όπου στεγαζόταν καταστράφηκε από την πλημμύρα και οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί ● Το θέμα έφεραν στο Κοινοβούλιο βουλευτές του ΚΚΕ ● Εκκληση να βρεθεί λύση απευθύνουν οι πυροσβέστες στον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα.

Χωρίς Πυροσβεστική είχε μείνει για περίπου 3 μήνες ο Παλαμάς αφού καταστράφηκε το κτίριο λίγο έξω από την κωμόπολη από τη θεομηνία «Ντάνιελ», με τους πυροσβέστες να επιστρέφουν μόλις τις τελευταίες μέρες στον πρώτο όροφο του κτιρίου που χρήζει ακόμα σοβαρής αποκατάστασης.

Μετά την προσωρινή φιλοξενία σε άλλο κτίριο του Δήμου Παλαμά και την προσωρινή διοικητική μεταφορά της στην Καρδίτσα γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας, όμως μαρτυρίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» από τον Παλαμά δείχνουν καθυστερήσεις, ενώ τοπικά δημοσιεύματα εξέφραζαν φόβους ακόμα και για την οριστική απομάκρυνση της υπηρεσίας από την περιοχή.

«Θέμα ημερών»

Πηγές της Πυροσβεστικής διέψευσαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και μας απάντησαν ότι η αποκατάσταση είναι θέμα ημερών, αφού οι εργασίες προχωρούν. Κατά ειρωνικό τρόπο ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια που πλημμύρισαν εκείνες τις δύσκολες ώρες. Ενα από τα αναχώματα στα ποτάμια (Σταυρός), που έσπασε, βρίσκεται στα 200 μέτρα από το κτίριο επί του περιφερειακού Παλαμά.

Εικόνες καταστροφής μετά το πέρασμα του «Ντάνιελ»

«Το πρώτο κτίριο που πλημμύρισε ήταν αυτό της Πυροσβεστικής. Στο κτίριο μπήκαμε με μπότες 3 μέρες μετά την πλημμύρα. Θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Τα νερό πήρε τις δεξαμενές πετρελαίου 2 τόνων εντός του κτιρίου και τις έβγαλε έξω» μας περιγράφει κάτοικος. Οι στολές των πυροσβεστών, τα κράνη και άλλα μέσα καταστράφηκαν από τα νερά, ενώ τα οχήματα δεν έπαιρναν μπροστά.

Το πιο σκούρο χρώμα στον τοίχο της φωτογραφίας δείχνει μέχρι πού έφτασε το νερό. Οι τοίχοι στο ισόγειο του κτιρίου θέλουν σοβάτισμα και βάψιμο, όμως οι εργασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν μέσα στον χειμώνα, καθώς υπάρχει ακόμα μεγάλη ποσότητα υγρασίας

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι πυροσβέστες στεγάζονταν σε κτίριο που τους είχε παραχωρήσει ο Δήμος Παλαμά. Πλέον στεγάζονται στον 1ο όροφο του κτιρίου που παλιότερα φιλοξενούσε γραφείο και το ισόγειο παραμένει κατεστραμμένο, με ορισμένες εργασίες να προχωρούν. Αλλες πάλι εργασίες, όπως το βάψιμο και το σοβάτισμα των τοίχων, δεν μπορούν να προχωρήσουν ακόμη καθώς έχουν απορροφήσει τεράστια ποσότητα υγρασίας και η χειμερινή περίοδος δεν ενδείκνυται γι’ αυτές.

Οι 15 πυροσβέστες του Παλαμά υπηρετούν επί 24ώρου βάσεως σε ένα κτίριο που είναι τουλάχιστον ακατάλληλο για τον χειμώνα. Αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους για διάφορα μικροπράγματα, με τοπικούς παράγοντες να καταγγέλλουν την αδιαφορία των αρμοδίων.

Παράλληλα γίνεται λόγος για ελλείψεις στον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ενώ η υλικοτεχνική υποδομή του κτιρίου και οι επικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να ενημερώνονται για συμβάντα με τα κινητά τους από την Καρδίτσα.

Οι πυροσβέστες της περιοχής ζητούν να ενημερωθεί και ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, που ορκίστηκε χθες, στον οποίον κάνουν έκκληση να βρεθεί μια λύση. «Ο Παλαμάς είναι απροστάτευτος από φωτιές και από νέα πλημμύρα εάν η υπηρεσία υπολειτουργεί» λένε κάτοικοι στην «Εφ.Συν.», ενώ, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, δεν πρέπει σε κανένα ενδεχόμενο να μεταφερθεί συνολικά η υπηρεσία στην Καρδίτσα αφού οι αποστάσεις που θα πρέπει να καλυφθούν ειδικά προς τα διάφορα χωριά του Δήμου Παλαμά είναι απαγορευτικές.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη, Θανάση Παφίλη και Νίκο Παπαναστάση να καταθέτουν στις 15 Δεκεμβρίου ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, μετά τα όσα διαπίστωσαν κατά την περιοδεία τους στην περιοχή. Μάλιστα σημείωναν μεταξύ άλλων ότι πολλές εργασίες συντήρησης γίνονται με προσωπική εργασία των πυροσβεστών.

Προσωρινή αναστολή

Απευθυνθήκαμε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής και, όπως μας διευκρινίστηκε, έχει ανασταλεί προσωρινά και μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος η λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά. Την επιχειρησιακή κάλυψη του τομέα ευθύνης της έχει αναλάβει η Π.Υ. Καρδίτσας.

Για την άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά του τομέα ευθύνης της Π.Υ. Παλαμά έχουν διατεθεί 2 οχήματα σε 24ωρη ετοιμότητα που σταθμεύουν εντός του προαύλιου της Π.Υ. Παλαμά και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εξυπηρετούνται προσωρινά ως προς τη στέγαση στον 1ο όροφο του κτιρίου της Π.Υ. Παλαμά.

Οσο για την αποκατάσταση του κτιρίου, οι πηγές της Πυροσβεστικής σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες προαπαιτούμενες διαδικασίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την ανακαίνισή του.

Επίσης, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της ενσύρματης και ασύρματης επικοινωνίας και έχει τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας το internet και η σταθερή τηλεφωνική γραμμή. Τέλος, μας ξεκαθαρίζουν ότι οι πυροσβέστες ήδη έχουν παραλάβει νέα ατομικά υλικά προς αντικατάσταση αυτών που καταστράφηκαν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αστεγη» έμεινε και η Πυροσβεστική Παλαμά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας