Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.3° 23.2°
3 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 21.3°
1 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.3° 22.0°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
4 BF
49%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
23.0° 20.4°
1 BF
71%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 16.8°
0 BF
52%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.4° 23.4°
1 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 22.8°
1 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.3° 20.9°
3 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 22.8°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.2°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
53%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.8° 18.4°
2 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.7°
5 BF
54%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
25.4° 23.8°
2 BF
43%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.1° 20.3°
1 BF
60%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.7° 21.1°
2 BF
67%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
1 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
Διαδήλωση κατα του φορολογικού νομοσχεδίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν θα περάσει» το φοροληστρικό νομοσχέδιο

Ξεχείλισε η οργή από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στους δρόμους ● Οι διαδηλωτές ζήτησαν «να φύγει και από τον σύλλογο τον δικηγορικό» ο Χατζηδάκης και υποσχέθηκαν «αγώνα διαρκείας ενάντια στα μέτρα της λεηλασίας», ενώ κατήγγειλαν ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, γιατί προεκλογικά δεσμευόταν για μηδενική αύξηση φορολογικών συντελεστών

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πλημμύρισαν χθες το κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας την απόσυρση του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου και την εκκίνηση διαλόγου για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση τη φοροδοτική ικανότητα και σκοπό την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής δισεκατομμυρίων.

Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, γιατροί και υγειονομικοί, μηχανικοί και τεχνικοί, βιοτέχνες και έμποροι, φοροτεχνικοί και φροντιστηριάρχες, πωλητές λαϊκών αγορών και άλλοι επιχειρηματίες κι επιστήμονες ένωσαν τις φωνές τους ώστε να διαμαρτυρηθούν για τον οριζόντιο και φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου στην εποχή της ψηφιοποίησης.

«Στον μεγάλο πλούτο κλείνετε το μάτι, αυτό το νομοσχέδιο είναι μια απάτη» και «είσαστε παιδιά κομματικού σωλήνα, ελάτε να σας μάθουμε πώς βγάζουμε τον μήνα» φώναξαν, μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες, ζήτησαν «να φύγει και από τον σύλλογο τον δικηγορικό» ο Χατζηδάκης και υποσχέθηκαν «αγώνα διαρκείας ενάντια στα μέτρα της λεηλασίας».

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ομιλίες τους ύστερα από τη δυναμική πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων έκαναν λόγο για ένα σκανδαλώδες νομοσχέδιο αφανισμού των μικρομεσαίων προς όφελος των λίγων και των ημετέρων, για άδικη και δοκιμασμένα αποτυχημένη πολιτική, που χρησιμοποιεί τα τεκμαρτά εισοδήματα αντί για τα αντικειμενικά προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, όπως στην περίοδο των μνημονίων, και οδηγεί γραφεία κι επιχειρήσεις σε «λουκέτα» και τους ίδιους στην ανεργία. Παράλληλα, κατήγγειλαν την προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες συλλήβδην ως φοροκλέφτες και ισχυρίζεται ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία θα δοθούν για δαπάνες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, παρότι τους αφήνει συστηματικά υποχρηματοδοτούμενους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι. «Εχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για να μειώσουμε και να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, αν θέλει. Δεν θέλει. Θέλει να χτυπήσει τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Αυτόν που ντε και καλά πρέπει κάθε χρόνο να έχει κέρδη. Δεν μετράει το οικογενειακό εισόδημα όταν είναι να του τα πάρει, αλλά το μετράει όταν είναι να δώσει επιδόματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, γιατί προεκλογικά δεσμευόταν για μηδενική αύξηση φορολογικών συντελεστών. «Οι κλάδοι των μικρομεσαίων επαγγελματιών στήριξαν την κυβέρνηση με ποσοστά 60%. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Ο νόμος δεν είναι του Χατζηδάκη, όπως δεν ήταν και του Κατρούγκαλου. Είναι των μονοπωλίων, εκείνων που θέλουν να μείνουν στο απυρόβλητο. Οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι. Ο στόχος είναι να φτιαχτούν μεγάλες ανά κλάδο εταιρείες και όλοι οι υπόλοιποι να υπαλληλοποιηθούν ή να φύγουν. Η κυβέρνηση μας βλέπει σαν μύγες που θέλει να μαζέψει το ξίγκι μας», είπε στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Γιάννης Χαλκιαδάκης.

Ο Μανώλης Μανωλαράκης από την Ενωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων σημείωσε πως το σχέδιο νόμου «είναι ο αφανισμός των μικρών, είναι ο θάνατος του εμποράκου και η γιγάντωση των μεγάλων εταιρειών. Θα ξεκινήσουν τις πρώτες προσπάθειες με συμβιβασμούς και δήθεν στρογγυλοποιήσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αν περάσει κι αν μείνει ο Χατζηδάκης στη θέση του, τα πράγματα θα γίνουν μόνο χειρότερα για αυτούς που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και ζουν τη φτωχοποίηση του λαού». «Η λύση βρίσκεται στην υλοποίηση των αιτημάτων μας για αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες, για διαγραφή μέρους των χρεών που πολύ άδικα φορτωθήκαμε την τελευταία 15ετία», υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Θανάσης Καλαμπαλίκης.

Η Μυρτώ Δεμίρη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων εξήγησε μιλώντας στην «Εφ.Συν.»: «Εχουμε 130-150 εργάσιμες μέρες τον χρόνο κι οι περισσότεροι ώς τη 1 μ.μ. Εχουμε διατιμημένη λίστα προϊόντων και “πελάτες” μας μαθητές των οποίων οι οικογένειες βιώνουν την οικονομική κρίση. Εάν ισχύσει αυτός ο νόμος, σε καμία περίπτωση τα σχολικά κυλικεία δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν».

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν πολλά σωματεία και φορείς, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελεύθερων Επαγγελματιών - Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών - Εμπόρων, επιτροπές αγώνα των θιγόμενων επαγγελματιών και συνδικάτα σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως και οδηγοί ταξί, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και ενώθηκαν με το πλήθος των διαδηλωτών. Το «παρών» έδωσαν ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΚΚΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν θα περάσει» το φοροληστρικό νομοσχέδιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας