Πάρτι εκατομμυρίων έχουν στήσει στην κυβέρνηση με το προσφυγικό, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν αδιανόητες καταστάσεις, φυλακισμένοι σε ασφυκτικά καμπ, σε μερικά από τα οποία ο πληθυσμός ξεπερνά το διπλάσιο των αρχικών προδιαγραφών τους.
Την ίδια ώρα, η δήθεν κυβερνητική δέσμευση του πρώην υπουργού Νότη Μηταράκη για άμεση ενεργοποίηση του κόφτη που όριζε άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα του επιπλέον πληθυσμού προσφύγων, όταν οι ΚΕΔ (Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές) θα έφταναν στο μισό της δυναμικότητάς τους, αποτελεί πλέον κενό γράμμα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Στη Σάμο οι συνθήκες στην ΚΕΔ θυμίζουν ολοένα και περισσότερο τη Μόρια στα χειρότερά της. Ηδη ο πληθυσμός ακουμπά ή και ξεπερνά το διπλάσιο των προδιαγραφών. Μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου κρατούνταν σε άθλιες πλέον συνθήκες 4.065 άνθρωποι, ενώ η δομή έχει δυναμικότητα 2.040 θέσεις.
Οι συνθήκες είναι δύσκολο να περιγραφούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νερό είναι είδος προς εξαφάνιση και οι χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να φέρουν σε πέρας τις καθημερινές τους ανάγκες υγιεινής και διαβίωσης μόλις με δύο μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό.
Το αποτέλεσμα είναι ένας τεράστιος αριθμός κρουσμάτων ψώρας, που δείχνει αδύνατο να ανασχεθεί ή έστω απλώς να ελεγχθεί, αφού, εκτός από το νερό, ανύπαρκτες είναι και οι ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και τα φάρμακα για τους ασθενείς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου απαραίτητη είναι εκτός των φαρμάκων και η αυστηρή ατομική υγιεινή, τα καθαρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα καθώς και η απολύμανση των στρωμάτων, τα οποία δεν επαρκούν, και κάποιοι κοιμούνται σε χαρτόκουτα απλωμένα στο πάτωμα.
Ληγμένα φάρμακα
Ολα αυτά οι πρόσφυγες καλούνται να τα φέρουν σε πέρας μόλις με δύο μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό την ημέρα, αντί των έξι που τους παρείχαν, όταν η λειψυδρία έκανε την εμφάνισή της στο καμπ. Αιτία της λειψυδρίας είναι κυρίως η θέση του κάμπ, που, χτισμένο σε απόμακρο και υψηλό σημείο, υδροδοτείται με νερό μέσω μίας και μοναδικής γεώτρησης, που όμως στέρεψε λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
Από τότε η μοναδική ποσότητα νερού κοινής χρήσης προέρχεται από βυτιοφόρα που όμως είναι αδύνατον να καλύψουν ακόμα και τις πιο απλές ανάγκες ενός καθημερινού ντους. «Δεν έχουν καν ιδέα ποιος είναι άρρωστος και ποια ασθένεια έχει. Δεν έχουν φάρμακα. Δίνουν ληγμένα φάρμακα. Και δεν δέχονται βοήθεια για να μη μαθευτεί. Δεν δέχονται καν να βοηθήσουν με το πλύσιμο των ρούχων οι οργανώσεις.
Ενώ στη Λέσβο οργανώσεις παραλαμβάνουν τα ρούχα και τα σεντόνια και τα πλένουν εκτός καμπ, εδώ, για να μη φανεί ότι τα έχουν χάσει, δεν διστάζουν να παίξουν με τις ζωές των ανθρώπων εκεί και την υγεία όλων μας», αναφέρει από τη Σάμο ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, ο οποίος επιπλέον επισημαίνει ότι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η αδυναμία προμήθειας ακόμα και των πλέον καθημερινών ειδών οδηγεί σε φαινόμενα μαύρης αγοράς.
Ακόμα και τα τρόφιμα γίνονται αντικείμενο άγριας κερδοσκοπίας μεταξύ των προσφύγων, αφού, εκτός των άλλων, τα συσσίτια –συνήθως κακής ποιότητας– μοιράζονται μία φορά την ημέρα και για τα τρία γεύματα. Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισοί διαμένοντες δεν έχουν προλάβει να καταγραφούν επίσημα και έτσι δεν έχουν το δικαίωμα εξόδου στην πόλη.
Στη Λέσβο και στην ΚΕΔ στο Μαυροβούνι, ή αλλιώς Καρά Τεπέ, η δυναμικότητα έγινε λάστιχο ώστε να στοιβαχτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Η δομή που ξεκίνησε ως ΚΥΤ δυναμικότητας 10.000 θέσεων, ώστε να στεγάσει τους ανέστιους της Μόριας, σταδιακά έπεσε στις 4.000 με την αφαίρεση των σκηνών, που όμως τις τελευταίες εβδομάδες επέστρεψαν για να επιτρέψουν την στέγαση 8.000 ανθρώπων.
Τόνοι σκουπιδιών
Ετσι, στις 28 Σεπτεμβρίου το καμπ στέγαζε 4.903 ανθρώπους με τη ροή όμως να είναι αυξημένη, ώστε εκτιμάται ότι ο αριθμός ήδη θα ξεπερνά τις 5.000. Η κυβέρνηση στράφηκε στον στρατό που ανέλαβε το στήσιμο των σκηνών, παρά τη ρητή δέσμευση ότι ο στρατός από τον Ιανουάριο του 2022 απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη και υποχρέωση τέτοιου είδους.
Τελικά, από τις 17 Σεπτεμβρίου οι στρατιώτες της 98 ΑΔΤΕ σχεδόν καθημερινά έστηναν σκηνές για πρόσφυγες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), η οποία, με μια μακροσκελή ανακοίνωση, διαμαρτύρεται έντονα και απαιτεί «την ακύρωση της συγκεκριμένης εμπλοκής ως αδιανόητη και προσβλητική», ζητώντας από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «να σταματήσει να διοχετεύει πολύτιμο έμψυχο υλικό σε εμπλοκές που ουδεμία σχέση έχουν με την αποστολή του, απαξιώνοντας τους συναδέλφους μας και καταντώντας τους να αντιμετωπίζονται από την ελληνική Πολιτεία ως εργαζόμενοι “παντός καιρού”».
Ανάλογες με τις παραπάνω συνθήκες επικρατούν και στις ΚΕΔ Χίου, Λέρου και Κω, όπου και εκεί ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει το 100% της δυναμικότητας και ήδη σε κάποιες ή και σε όλες από αυτές ίσως να το έχει ξεπεράσει.
Ως σοβαρότερο πρόβλημα καταγράφεται αυτό της καθαριότητας, αφού, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που μοιράζει απλόχερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι συνθήκες παραμένουν άθλιες, με τόνους σκουπιδιών να συσσωρεύονται στα καμπ, θυμίζοντας μέρες 2015.
Αν συνυπολογιστούν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι συνθήκες αποτελούν υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες εντός και εκτός καμπ, αφού οι όποιες ασθένειες αργά η γρήγορα θα περάσουν και στις τοπικές κοινωνίες.
Πάρτι με προβληματικές συμβάσεις εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν διστάζει να μοιράζει εκατομμύρια με διαδικασίες που έχουν επισημανθεί από χρόνια ως προβληματικές. Χαρακτηριστική είναι η σύμβαση ύψους σχεδόν 2.000.000 ευρώ με την ΤΕΡΝΑ για την καθαριότητα και φύλαξη που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Η σύμβαση προέβλεπε την «Παροχή υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας στην ΚΕΔ Σάμου και στην ΚΕΔ Χίου, ύψους 1.985.801,34 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (1.601.452,69 ευρώ πλέον 24% ΦΠΑ 384.348,64 ευρώ), διάρκειας ενενήντα δύο (92) ημερών με έναρξη την 01-07-2023 και λήξη την 30-09-2023, στην κοινοπραξία με την επωνυμία “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ”».
Εκεί όμως που η κυβέρνηση δείχνει να ξεπερνά και τον εαυτό της είναι στην υπόθεση του τεχνικού συμβούλου ή αλλιώς «υπόθεση Planet», όπου συνεχίζει να πληρώνει εκατομμύρια για συμβουλές κατασκευής δύο δομών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν και κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν στο μέλλον. Ο λόγος για τη δομή της Χίου στο Θόλος, που έχει κολλήσει δικαστικά, με το Δημόσιο να παραιτείται προσωρινά από τη δικαστική διεκδίκηση πρόσβασης στο επίμαχο οικόπεδο. αλλά και τη δομή στη Βάστρια, όπου το ΣτΕ έχει απαγορεύσει την κατασκευή της οδού πρόσβασης, μπλοκάροντας όλο το έργο.
Ωστόσο, με απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη εγκρίθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου εκτελεστική σύμβαση ύψους 1.176.760 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για αυτές τις δύο δομές. Η νέα αυτή σύμβαση με την Planet έρχεται κατ’ εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας-πλαίσιο που είχε υπογράψει ο κ. Μηταράκης με την εν λόγω εταιρεία τεχνικών συμβούλων. Να σημειωθεί ότι αυτή η νέα σύμβαση έρχεται ως εξειδικευμένη για τις δύο δομές, όταν βρίσκεται σε ισχύ άλλη μία εκτελεστική σύμβαση που αφορά εκτός των δύο και άλλες της υπόλοιπης Ελλάδας και έχει κόστος για το Δημόσιο 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας