Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.5°
4 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
9°C
11.0° 7.6°
1 BF
74%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
17.6° 12.1°
5 BF
87%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.9° 9.4°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 13.9°
7 BF
94%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
10.0° 8.2°
1 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 4.5°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
3 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.1° 16.6°
6 BF
64%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.8° 10.9°
5 BF
93%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 16.1°
5 BF
68%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.1°
4 BF
72%
Κεφαλονιά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
88%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.7° 9.9°
0 BF
87%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.5° 13.5°
1 BF
86%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
2 BF
67%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.8° 16.4°
3 BF
61%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 8.3°
2 BF
84%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 8.7°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.1° 5.1°
2 BF
98%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
viome ergazomenoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναγερμός για τη ΒΙΟΜΕ

Κρίσιμες ώρες για το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο ● Οι μπουλντόζες βρίσκονται στις πύλες για να περιφράξουν τον χώρο όπου εδώ και 10 χρόνια έχει γραφτεί η κοινωνική ιστορία της ΒΙΟΜΕ ● «Εμείς αυτό τον χώρο δεν τον παραδίδουμε», τονίζουν οι εργαζόμενοι ● Επί ποδός πολέμου οργανώσεις, κινήματα, κοινωνικοί χώροι και συλλογικότητες.
Oι μπουλντόζες στις πύλες της ΒΙΟΜΕ ήταν η αιτία του χθεσινού συναγερμού που σήμανε σε οργανώσεις και κινήματα, αφού είναι φανερό ότι έφτασε η ώρα της τελικής μάχης για την υπεράσπιση του αυτοδιαχειριζόμενου επί μία δεκαετία εργοστασίου.

Ταυτόχρονα σήμανε γενικό προσκλητήριο για κοινωνικούς χώρους και συλλογικότητες που στήριξαν το μοναδικό στην Ευρώπη εγχείρημα κατειλημμένου εργοστασίου, το οποίο άντεξε επιθέσεις από «Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες» και, σε πείσμα όσων προδιέγραφαν μια σίγουρη αποτυχία, αυτό άνθησε, καταμεσής του καπιταλιστικού χειμώνα. Η ΒΙΟΜΕ, οι εργάτες της ξεπέρασαν όλες τις προκλήσεις και, εκτός από τις εγκαταστάσεις, από χθες φρουρούν και υπερασπίζονται και την ιστορία τους.

Χθες, εργολάβος του fund που αγόρασε τη ΒΙΟΜΕ άρχισε εργασίες στο διπλανό οικόπεδο της FILKERAM και με μπουλντόζα άνοιξε δίοδο από την ανατολική πλευρά του οικοπέδου προκειμένου σήμερα να μπουν εκεί συνεργεία του για να περιφράξουν τον χώρο. Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση αλληλέγγυων, που απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη, ενώ ξεκίνησαν συνέλευση η οποία μεγάλωνε από ώρα σε ώρα και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές χθες το απόγευμα. Εννοείται ότι οι πάντες είναι σε ετοιμότητα, αφού αναμένεται νέα επιχείρηση περίφραξης σήμερα.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μάκης Αναγνώστου, εργάτης-μέλος του εγχειρήματος από την πρώτη μέρα, τονίζει ότι «μπορεί να άνοιξαν δρόμο με μπουλντόζα, αλλά εμείς το εργοστάσιο δεν το παραδίδουμε. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τίποτα. Αύριο (σήμερα) μέρα απεργίας λένε θα περιφράξουν τον χώρο στον οποίο βρίσκεται η ψυχή μας, εκεί που οργανώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αυτόν τον χώρο θα τον υπερασπιστούμε, όπως το έχουμε πει και παλιότερα».

Τα πρώτα δείγματα

Τα μηνύματα είχαν φτάσει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο νέος ιδιοκτήτης του χώρου κατέθεσε την τελική του πρόταση να περιοριστούν οι εργάτες στο υπόστεγο της αποθήκης –χώρος που δεν έχει πλειστηριαστεί αλλά που δεν διαθέτει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε καν τουαλέτα– για να περιφράξει όλο το υπόλοιπο οικόπεδο.

Η έκταση που θέλει να περιφράξει περιλαμβάνει τους χώρους στους οποίους ουσιαστικά έχει γραφτεί η κοινωνική ιστορία της ΒΙΟΜΕ, καθώς εκεί πραγματοποιούνται όλες οι συνελεύσεις και έχουν διοργανωθεί ιστορικές συναυλίες [πρόχειρα θυμίζουμε την τελευταία με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Χαρούλη, Χαΐνηδες κ.ά. («Εφ.Συν.» 2.5.23, «Με μια συγκλονιστική συναυλία γιορτάστηκαν τα δέκα χρόνια αυτοδιαχείρισης στη ΒΙΟΜΕ»)], θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, παρουσιάσεις βιβλίων, δρώμενα κάθε είδους. Χώροι που έχουν παραχωρηθεί άνευ αντιτίμου πάντα σε δεκάδες οργανώσεις και συλλογικότητες.

Την περασμένη Παρασκευή η πρόταση-τελεσίγραφο της ιδιοκτησίας απορρίφθηκε από τη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Οπως ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία, «εμείς ως συνέλευση εργαζομένων και συνέλευση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης της ΒΙΟΜΕ δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν διαπραγματευόμαστε με το κεφάλαιο και τα αφεντικά, αλλά απαντάμε δημόσια, κινηματικά και απευθυνόμαστε στην κοινωνία από την οποία προερχόμαστε και στην οποία αναφερόμαστε. Υπερασπιζόμαστε τις δομές του κοινωνικού κινήματος που προάγουν την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση όπως η ΒΙΟΜΕ και δεν κάνουμε βήμα πίσω!».

Θύμιζαν δε πως «δέκα χρόνια τώρα, οι εργαζόμενες/οι της ΒΙΟΜΕ είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν το εργοστάσιο και τις ζωές τους ούτε στις Σειρήνες των υποσχέσεων των εκάστοτε κυβερνώντων ούτε στους πραιτοριανούς των funds που έρχονται να μας αγοράσουν με τον πλούτο που μας έκλεψαν, πετώντας στον δρόμο εργαζόμενους, οικογένειες και ολόκληρες ζωές, με τη βοήθεια της κρατικής καταστολής που επιτίθεται βάναυσα σε κάθε ελεύθερο, κοινωνικό ανακτημένο χώρο, προς όφελος του real estate και των επιχειρηματιών».

Ανακοίνωση στήριξης της ΒΙΟΜΕ εξέδωσε η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα», θυμίζοντας πως η ΒΙΟΜΕ είναι «το μοναδικό αυτοοργανωμένο, αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Ελλάδας, υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς όσων εμπλέκονται στα κινήματα της πόλης» και ότι «η επαπειλούμενη εκκένωση έρχεται να προστεθεί στις απειλές που δέχονται όσες καταλήψεις και κοινωνικοί χώροι έχουν μείνει στην πόλη. Και φυσικά εντάσσεται στη συνολική κυβερνητική προσπάθεια καταστολής των κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζουν πως στηρίζουν τη ΒΙΟΜΕ γιατί αποτελεί «το παράδειγμα αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης που πραγματώνεται στον κατειλημμένο χώρο, προεικονίζει ακριβώς τη λογική τής από-τα-κάτω οργάνωσης που οραματιζόμαστε για την πόλη μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συναγερμός για τη ΒΙΟΜΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας