«Πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος θα την πληρώσει πάλι ο φουκαράς, δηλαδή ο χειριστής του μηχανήματος». Ο Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» τις τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με το «σπάσιμο» αναχωμάτων στη Θεσσαλία, εξηγεί τι, πότε και πώς γίνονται αυτές οι ενέργειες, σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις «αυτές κι αν είναι για δικαστική διερεύνηση» και τονίζει πως δεν μπορεί μεν να πει καθαρά αν εκτός από τις πολιτικές υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, όμως η κυβέρνηση καθώς και η Περιφέρεια και οι δήμαρχοι που βρίσκονται υπό έρευνα «ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο και έχουν συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική στάση σε θέματα περιβάλλοντος, σε θέματα πρόνοιας και πρόβλεψης, αλλά και σε θέματα έργων υποδομής και πολιτικής προστασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, για το άνοιγμα των αναχωμάτων, «τα φράγματα προβλέπουν τέτοιες λειτουργίες με τα θυρανοίγματα. Στην περίπτωσή μας όμως υπήρχαν μόνο πρόχειρα φτιαγμένα αναχώματα και αυτό δείχνει ήδη την ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων που διαφήμιζε ο περιφερειάρχης. Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα μέρους φραγμάτων για να εκτονωθεί ένα πλημμυρικό γεγονός σε γειτονικές λεκάνες απορροής είναι πάγια πρακτική και στις καλές περιπτώσεις –έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω αυτές τις μέρες– εντάσσεται μέσα στη λογική λειτουργίας ενός Ολιστικού Σχεδίου Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Ενα τέτοιο σχέδιο προβλέπει μια σειρά από έργα που θα “συνεργάζονται” μεταξύ τους, εξ ου και η ονομασία Ολοκληρωμένο. Δεν γίνεται τυχαίο άνοιγμα παρά για να εκτρέπεται μέρος της πλημμύρας σε άλλες λεκάνες. Αλλά: η λεκάνη απορροής που θα δεχθεί την πλημμύρα: α) είναι από τα πριν σχεδιασμένη ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, β) δεν είναι κατοικημένη περιοχή (χωράφια), και γ) αν, παρ’ ελπίδα και κατ’ ανάγκη, πρέπει να εκτονωθεί η πλημμύρα σε κατοικημένη περιοχή, τότε υπάρχει απαραιτήτως σχέδιο εκκένωσης του οικισμού σε ικανό χρόνο πριν από το φαινόμενο. Γι’ αυτό σε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο υπάρχει σύγχρονο σχέδιο Εγκαιρης Προειδοποίησης, που λειτουργεί με τηλεματική. Με αυτό παίρνουμε τα μηνύματα των μετεωρολογικών μοντέλων και υπηρεσιών δύο με τρεις μέρες πριν, τρέχουμε τα μοντέλα μας, προσομοιώνουμε το φαινόμενο, βλέπουμε πού και πώς θα χτυπήσει το πλημμυρικό κύμα, σημειώνουμε τα ευάλωτα σημεία, αποφασίζουμε τον συντονισμό της διόδευσης της πλημμύρας, άρα ποιο φράγμα θα ανοίξουμε, πού και πότε, και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία εκκενώνουμε τους χώρους, μέρες ή ώρες πριν, για να φύγει ο κόσμος με ασφάλεια, να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένα ασφαλή σημεία, σημεία υποδοχής των ανθρώπων, με νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, οργανωμένη φιλοξενία δηλαδή, μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο».
Παρατηρούμε ότι αυτό το «αλλά» δεν είναι και τόσο απλό και σχολιάζει πικρά πως «προϋποθέτει λογική σχεδιασμού, δεν προϋποθέτει… πολιτικάντηδες ευκαιρίας και έργα ψηφοθηρίας», ενώ υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς στην περίπτωσή μας φαίνεται ότι στείλανε το νερό στον Παλαμά, στο χωριό, με ειδοποίηση δύο ώρες μετά το γεγονός!».
Τώρα λοιπόν τι πρέπει να περιμένουμε; «Τα πράγματα είναι απλά: πρέπει να βγει κάποιος αρμόδιος, ειδήμων της περιφέρειας, και να μας πει ποιο ήταν το σχέδιο. Για να βουλώσει και τα στόματα, αν θέλετε, το δικό μου και του καθένα. Φαίνεται ότι εκτόνωσαν τα νερά σε κατοικημένες περιοχές για να μην “πνιγούν” η Λάρισα και η Καρδίτσα και τώρα ψάχνονται μεταξύ τους οι υπεύθυνοι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Ας σημειωθεί παρεμπιπτόντως ότι ο Παλαμάς δεν είναι μικρό χωριό. Είναι άχαρο να φαντάζεται κανείς τι συνέβη, μπορούμε να σκεφτούμε ότι ελλείψει σχεδίου επικράτησε πανικός και την τελευταία στιγμή έδινε οδηγίες ο ένας στον άλλο. Δεν μας λέει κανείς όμως τι συνέβη, απλώς διαψεύδουν, και όσο γίνεται αυτό, οι εικασίες και τα σενάρια θα φουντώνουν».
Σχολιάζοντας την προχθεσινή εισαγγελική παραγγελία, παρατηρεί πως «ευτυχώς κάτι κινήθηκε επιτέλους και το σκεπτικό της δείχνει να είναι σοβαρό. Ας προχωρήσει η έρευνα για να φανεί αν θα την πληρώσουν μόνο η περιφέρεια και οι δήμαρχοι, ενώ τα υψηλά κλιμάκια θα κρατηθούν στο απυρόβλητο. Γιατί δεν φταίει μόνο ο Αγοραστός και ο Μπέος, υπάρχουν ευθύνες ψηλότερα εφόσον αγνοήθηκαν οι Χάρτες Πλημμυρών του 2018, μας κυνηγά η Ε.Ε. και, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια, τελικά δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα. Οταν φωνάζαμε, όσοι φωνάζαμε, στη χώρα και στην Ευρώπη για την κλιματική κρίση, τους κινδύνους, την ανάγκη για προληπτικές ενέργειες, γιατί τα κάναμε, για να φανούμε έξυπνοι;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας