ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για τη «μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε.» έκανε λόγο χθες η Κομισιόν, αναφερόμενη στην τεράστια καταστροφή στον Εβρο. Επιβεβαιώνοντας τα επιστημονικά δεδομένα της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τα στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τα οποία επιμένουν να αρνούνται τα κυβερνητικά στελέχη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουζβάρι, ανακοίνωσε χθες από το πόντιουμ της αίθουσας Τύπου ότι η Κομισιόν διά του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. έχει στείλει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο για να βοηθήσουν την πυρόσβεση. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., με 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα. Τον Ιούλιο, επίσης, έγινε συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών.

«Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα», είπε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της Ε.Ε. είναι τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».