Παρουσία των ΜΑΤ και με στιγμές έντασης πραγματοποιήθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, επίσκεψη του υπηρεσιακού υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδρά και του γενικού γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί, περίπου 40 πρόσφυγες που αντιλήφθηκαν τις «υψηλές» παρουσίες κινήθηκαν διαμαρτυρόμενοι προς μία από τις εσωτερικές πύλες της δομής, θέλοντας να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις συνθήκες διαβίωσης.
Αμεση όμως ήταν και η είσοδος των ΜΑΤ στο τμήμα εκείνο και μια διμοιρία απέκλεισε κάθε πιθανότητα εξόδου από την πύλη, περικυκλώνοντας στη συνέχεια τους διαμαρτυρόμενους. Η ένταση κάπου εκεί έληξε, με τον υπουργό να έχει ήδη απομακρυνθεί και να συνεχίζει ατάραχος την περιήγησή του σε ένα άδειο τμήμα της δομής.
Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική ανάρτηση του δικηγόρου, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Δημήτρη Χούλη, ο οποίος σχολιάζοντας τα γεγονότα μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Σήμερα είναι παγκόσμια μέρα για τους πρόσφυγες. Και στην Ελλάδα από το 2020 και μετά, όταν δεν τους πνίγουμε, τους κλείνουμε σε φυλακές και κλειστά απομονωμένα καμπ. Για αυτή την πολιτική είναι χαρούμενη η Ν.Δ. Ή πνιγμένοι ή φυλακισμένοι».
