Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 14.2°
3 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
8°C
9.8° 7.0°
1 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
17.0° 14.4°
4 BF
40%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
11.9° 9.9°
2 BF
71%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
8.7° 5.1°
1 BF
70%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 5.1°
0 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
0 BF
43%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.1°
3 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.9° 12.7°
2 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.8° 14.9°
4 BF
67%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.7° 11.2°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
9°C
9.1° 7.3°
0 BF
71%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.2° 10.5°
1 BF
55%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
18.7° 16.6°
3 BF
56%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
16.0° 13.4°
3 BF
67%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
63%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
6°C
5.8° 5.7°
2 BF
79%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
6.3° 6.3°
0 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Πέντε ερωτήματα για το ναυάγιο ακόμη αναζητούν απαντήσεις UPD

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό αγνοούμενων από τη μεγάλη τραγωδία που έφερε με φρικτό τρόπο το μεταναστευτικό ξανά στο επίκεντρο της ατζέντας τόσο στη χώρα μας όσο και ευρωπαϊκά.

Οι έρευνες από τις αρχές συνεχίζονται και σήμερα, ενώ δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα σταματήσουν, καθώς η συνήθης πρακτική είναι να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις τουλάχιστον για 72 ώρες μετά το περιστατικό.

Αναζητώντας απαντήσεις

Έχουν περάσει, όμως, τέσσερις ημέρες από την τραγωδία που άφησε πίσω της 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους, με τις μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα να πληθαίνουν και να δημιουργούν πέντε βασικά ερωτήματα, τουλάχιστον με βάση και τις επίσημες ανακοινώσεις του λιμενικού και τα όποια «θολά» σημεία έχουν διαπιστωθεί.

  • Τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη βύθιση του αλιευτικού;
  • Υπήρχε ένταση και πανικός πάνω στο σαπιοκάραβο
  • Συνέβη κάτι την ώρα που προσπάθησαν να προσφέρουν κάτι στους μετανάστες;
  • Υπήρξε προσπάθεια ρυμούλκησης και μήπως συνέβη κάτι κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης;

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό με το σκοινί έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο, καθώς έχουν καταγραφεί πολλές μαρτυρίες από διασωθέντες που κάνουν λόγο για απόπειρα ρυμούλκησης από το Λιμενικό.

Στον αντίποδα η ελληνική ακτοφυλακή, ενώ στην αρχή δεν έκανε καμία αναφορά σε σκοινί, από την Παρασκευή έδωσε μια διαφορετική εκδοχή, μιλώντας για σκοινί και πρόσδεση λίγων λεπτών, τρεις ώρες πριν το ναυάγιο, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί η κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.

Μια νέα οπτική στο ζήτημα δίνει ο Μορίς Στίερλ, από το Ινστιτούτου Έρευνας για τη Μετανάστευση, του γερμανικού πανεπιστημίου του Όσναμπρουκ, σημειώνοντας ότι έχει καταγραφεί ως πρακτική το θέμα των «καθυστερήσεων» αντίδρασης από τις αρχές αρκετών χωρών με στόχο να μην αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Στίερλ κατηγορεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ότι εργαλειοποιούν το χρόνο, καθυστερώντας τις διαδικασίες διάσωσης όσο περισσότερο μπορούν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια οργανωμένη πρακτική εγκατάλειψης λέει και προσθέτει «ουσιαστικά κρύβονται από τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, με στόχο να μην αναγκαστούν να πραγματοποιήσου επιχειρήσεις, κάτι που καθυστερεί τις όποιες ενέργειες διάσωσης».

Οι δηλώσεις αυτές στον Guardian έρχονται σε μια στιγμή που οι ελληνικές αρχές έχουν παραδεχθεί ότι γνώριζαν αρκετές ώρες πριν το ναυάγιο για την ύπαρξη του σκάφους, ενώ υπήρχαν πολλά τηλεφωνήματα και επικοινωνία με μετανάστες σε δραματικούς τόνους. 

Τα ρεπορτάζ δημοσιογράφων

Μετά τις απανωτές μαρτυρίες διασωθέντων, δύο δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία (ο Falah Elias και ο Bamdad Esmaili) αναφέρθηκαν, χθες, ξεκάθαρα σε προσπάθεια τραβήγματος με σχοινί από πλευράς Λιμενικού, με αποτέλεσμα τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους, επικαλούμενοι κι αυτοί μαρτυρίες επιζώντων που βρίσκονται τώρα στη Μαλακάσα. 

Ο Bamdad Esmaili, μιλώντας στο γερμανικό WDR, ήταν ξεκάθαρος: «Υπάρχουν ισχυρισμοί πως η ελληνική ακτοφυλακή τράβηξε αυτό το σκάφος προς τα ιταλικά ύδατα - πως το έσπρωξαν... Μέχρι στιγμής είχαμε ακούσει μόνο αυτή την κατηγορία, αλλά χθες το βράδυ ο συνάδελφός μου (σ.σ.: ο Falah Elias) που μιλάει αραβικά, κατάφερε να συνομιλήσει με περίπου δέκα επιζώντες πρόσφυγες. Ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, ανέφεραν ότι αυτό το σκάφος ουσιαστικά ρυμουλκήθηκε - όχι μόνο μία, όχι μόνο δύο, αλλά συνολικά τρεις φορές. Και τότε το πλοίο παλάντζαρε και βυθίστηκε».

Περιγράφοντας την κατάσταση στο πλοίο, όπως του τη μετέφεραν οι επιζώντες, πρόσθεσε: «Πρέπει να το φανταστείς κάπως έτσι: ενα πλοίο μήκους 30 μέτρων τελείως υπερφορτωμένο. Οι επιζώντες μάς λένε ότι άκουσαν από τους διακινητές ότι στο πλοίο αυτό βρίσκονταν 747 άτομα. Γι' αυτό γίνεται πάντα λόγος για σχεδόν 750 άτομα που ήταν παντού: κάτω, πάνω στο κατάστρωμα, εν κινήσει για μέρες, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν η κατάσταση στο πλοίο».

Το δικαστικό σκέλος

Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή οι εννέα φερόμενοι ως διακινητές, ενώ οι ανακριτικές αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις από άτομα που θεωρούνται ως βασικοί μάρτυρες. Χθες κατέθεσαν άλλα πέντε άτομα για περίπου έξι ώρες, ενώ σήμερα είναι η σειρά άλλων τεσσάρων από τους διασωθέντες.

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 18 άνθρωποι, οι οποίο πιθανότατα θα πάρουν εξιτήριο σήμερα και θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα.

Στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, πάντως, εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη κι ένα παράλληλο δράμα με ανθρώπους να καταφτάνουν αναζητώντας συγγενείς και δικούς τους ανθρώπους.

Μαρτυρία: Έριξαν ένα σκοινί και τράβηξαν δυο φορές απότομα

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ιστοσελίδα documentonews.gr φιλοξενεί αποκαλυπτική μαρτυρία διασωθέντα, ο οποίος επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες στο λιμενικό για την τραγωδία.

Ο πρόσφυγας αναφέρει χαρακτηριστικά «το λιμενικό γύρισε το πλοίο. Φταίει το Λιμενικό. Έριξαν ένα σκοινί και τράβηξαν δύο φορές απότομα. Εκείνη την ώρα είχε κύμα. Δεν έπρεπε να μας τραβήξει, έπρεπε να ανέβει το πλοίο στο κύμα, να κατέβει και μετά να μας τραβήξει. Μας τράβηξε απότομα πάνω στο κύμα γύρισε το πλοίο. Έτσι έφυγαν όλοι μαζί. Αν δεν μας είχαν τραβήξει έτσι, δεν θα είχε πεθάνει ούτε ένας άνθρωπος. Με το πρώτο τράβηγμα που έκαναν κάποιοι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα επί τόπου, πριν γυρίσει το πλοίο».

Ολόκληρη η μαρτυρία του ΕΔΩ.

Τα στίγματα που διαψεύδουν το Λιμενικό

Την ίδια ώρα η ιστοσελίδα news247 δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη δικογραφία που διαψεύδουν την εκδοχή που έχει παρουσιάσει το Λιμενικό σχετικά με την «σταθερή πορεία και ταχύτητα» προς την Ιταλία που φέρεται να είχε το αλιευτικό.

Στα στίγματα στον χάρτη αποκαλύπτουν ότι το σαπιοκάραβο που μετέφερε εκατοντάδες ψυχές μετακινήθηκε μόλις ελάχιστα ναυτικά μίλια από το μεσημέρι της Τρίτης που δόθηκε το πρώτο σήμα έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα που βυθίστηκε.

Αυτά προκύπτει όχι μόνο από στοιχεία της δικογραφίας που συνέταξε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αλλά και από δεδομένα της οργάνωσης Alarm Phone, ενώ καταγράφουν ότι το αλιευτικό παρέμεινε για 11 ώρες στο ίδιο σημείο.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πέντε ερωτήματα για το ναυάγιο ακόμη αναζητούν απαντήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας