Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.7°
3 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ψιχάλες μικρής έντασης
15°C
16.0° 13.0°
2 BF
66%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
14.9° 12.0°
3 BF
89%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
81%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
3 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
12.3° 11.0°
2 BF
96%
Κοζάνη
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
8°C
8.4° 7.9°
4 BF
81%
Αγρίνιο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
96%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.7° 15.5°
4 BF
58%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.0° 11.9°
1 BF
82%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
5 BF
80%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
3 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.1° 13.9°
3 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 13.5°
2 BF
87%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
17.1° 14.5°
3 BF
69%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 11.3°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.7° 12.2°
4 BF
97%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 01 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αριστερά, ο Κώστας Γιαννακόπουλος εξηγεί τις ολέθριες επιπτώσεις του έργου | Δεξιά, πολίτες από τη Σητεία διαμαρτύρονται έξω από το κτίριο της Περιφέρειας

Εκλεισαν τα αυτιά στην καταστροφή της Σητείας

Με προειλημμένη την απόφαση για «πράσινο φως» στο υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ και τις 17 γιγάντιες ανεμογεννήτριες στην υπερκορεσμένη Σητεία προσήλθαν ο πρόεδρος και τα μέλη των παρατάξεων της πλειοψηφίας στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Οπως φάνηκε, κανένας τους δεν ήταν διατεθειμένος να λάβει υπόψη του ούτε τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Σητείας και των φορέων της περιοχής ούτε τους λόγους της προηγούμενης απόρριψης του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας ούτε τις εμπεριστατωμένες ενστάσεις που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, αλλά ούτε καν και την αρνητική γνωμοδότηση για το έργο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, από τα ίδια δηλαδή τα επιστημονικά στελέχη στα οποία η Περιφέρεια αναθέτει την εξέταση των περιβαλλοντικών θεμάτων.

Η συνεδρίαση του οργάνου διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης, καθώς εμποδίστηκε η συμμετοχή των δεκάδων πολιτών που είχαν ταξιδέψει για αυτόν τον λόγο από τη Σητεία στο Ηράκλειο, λόγω… στενότητας της αίθουσας, με τουλάχιστον 50 από αυτούς να μένουν έξω από τον χώρο που επελέγη για τη συνεδρίαση.

Απόρριψη από το ΣτΕ

Το προτεινόμενο έργο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και προβλέπει την κατασκευή αντλησιοταμιευτήρα στο Φράγμα Ποταμών (στο Αμάρι Ρεθύμνου), μιας δεξαμενής δηλαδή στην οποία θα πέφτει το νερό του φράγματος, παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Το ρεύμα που θα καταναλώνεται για τη μετακίνηση του νερού θα παράγεται 150 χιλιόμετρα μακριά, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης και συγκεκριμένα στη Σητεία, όπου θα τοποθετηθούν 17 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 90 μέτρων.

Το έργο έχει ήδη απορριφθεί από το ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή των κατοίκων και του Δήμου της Σητείας, ωστόσο η ΤΕΡΝΑ επανήλθε, κάνοντας σημειακές τροποποιήσεις, τις οποίες και παρουσίασε ο εκπρόσωπός της, ενώ για την ενεργειακή σημασία του project μίλησαν εκπρόσωποι του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν κάμφθηκαν. Τόσο ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Ζερβάκης, όσο και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, Κώστας Γιαννακόπουλος, τόνισαν ότι ο Δήμος Σητείας είναι ο πιο υπερκορεσμένος δήμος της χώρας σε αιολικά, αφού ήδη λειτουργούν 149 ανεμογεννήτριες στην έκτασή του.

Μάλιστα, από τη ΡΑΕ έχουν δοθεί αδειοδοτήσεις για ακόμα 126 νέες ανεμογεννήτριες στα όρια του δήμου, γεγονός που τον καθιστά βιομηχανική περιοχή, υποθηκεύοντας κάθε άλλον τομέα (ήπιο τουρισμό, κτηνοτροφία κτλ.). Η μόνη απάντηση που δόθηκε στις αντιδράσεις των ανθρώπων ήταν ότι στη Σητεία είναι θετικά τα ανεμολογικά δεδομένα, κοινώς ότι εκεί… φυσάει περισσότερο.

Αποκαλυπτική ήταν η εισήγηση της Αννας Καγιαμπάκη, υπαλλήλου της Περιφέρειας εκ μέρους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η οποία τόνισε πως ακόμα και οι διορθώσεις που έκαναν οι μελετητές έχουν προβλήματα εγκυρότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στη Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, στην καταγραφή των πληθυσμών της ορνιθοπανίδας, φαίνεται να εντοπίζουν και τουλάχιστον 4 είδη πτηνών που… δεν ζουν καν στην Κρήτη.

«Η εισήγησή μας είναι το υποέργο που αφορά τη Σητεία να χωροθετηθεί σε άλλη περιοχή», είπε ξεκάθαρα η κ. Καγιαμπάκη, τονίζοντας πως τα αναπτυξιακά έργα πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους πολίτες. Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση των ενστάσεων επί της νέας Μελέτης από τον κ. Γιαννακόπουλο εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος εξέθεσε με λεπτομέρειες και αποδείξεις τις τεράστιες επιπτώσεις του έργου που σχεδιάζεται μέσα σε ένα κηρυγμένο από την UNESCO Γεωπάρκο.

Αλλοίωση τοπίου

Μίλησε για την αλλοίωση του τοπίου (ειδικά λόγω της χάραξης 24 χιλιομέτρων νέων δρόμων για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες), για τις παραβάσεις της νομοθεσίας ως προς τις αποστάσεις από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς και για τις δραματικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, που στην ουσία εκδιώκεται από το ενδιαίτημά της.

Κυρίως, όμως, τόνισε τις τεράστιες προσθετικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τη σωρευτική λειτουργία με τις ήδη εγκατεστημένες 149 ανεμογεννήτριες, τις οποίες η μελέτη κάνει πως δεν βλέπει, εξετάζοντας μόνο την πυκνότητά τους σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, ενώ στα 10 χιλιόμετρα υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος από αιολικά.

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ξυλούρη, γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη, βάζοντας κατά την πάγια τακτική της Περιφέρειας Κρήτης μόνο κάποιους «αστερίσκους», ζητώντας π.χ. να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα παρατήρησης των πουλιών ή να χρησιμοποιηθούν, όπου είναι εφικτό υπάρχοντες δρόμοι και να μην ανοιχτούν καινούργιοι κτλ.

Θετικά ψήφισαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της Περιφέρειας (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι σύμβουλοι της παράταξης της Ν.Δ., ενώ με σαφή τρόπο κατά του έργου τάχθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος και βουλευτής Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης, και ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Μιχάλης Κριτσωτάκης. Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμαρχος Σητείας προανήγγειλε και νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ οι κάτοικοι τόνισαν πως το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται ποτέ να εγκατασταθεί στη Σητεία.

* Ο Μάριος Διονέλλης είναι δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκλεισαν τα αυτιά στην καταστροφή της Σητείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας